Тичането след автобуса удължава живота

Тичането след автобуса удължава живота

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дори кратки едноминутни изблици на ежедневна активност като тичане, за да хванете автобус, помагат за удължаване на живота според ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“. Резултатите на екипа от университета в Сидни са публикувани в сп. “Нейчър Медисин“.

Това е добра новина за тези, които не обичат спорта или ходенето на фитнес. Изследователите са открили, че само три до четири кратки периода на физическо напрягане по време на ежедневните задачи водят до намаляване на риска от ранна смърт.

Проучването, проведено от екип на Центъра Чарлз Пъркинс на университета в Сидни, е първото, което измерва точно ползите за здравето от т. нар. краткотрайна енергична физическа активност“.  Тя се отнася до кратките изблици на енергична активност – една до две минути – като тичане за автобуса или буйна игра с деца.

Изследователите са използвали данни от устройство за проследяване, носено на китката, за да измерят активността на повече от 25 000 нетрениращи във Великобритания за една седмица. Това са били хора, които не спортуват и не правят физически упражнения през свободното си време.

Здравните данни на участниците били проследени в продължение на седем години назад. Резултатите разкриват, че само три до четири минути активност всеки ден са свързани с до 40% намаление както на смъртността изобщо, така и на тази, свързана с рак.

Установено било и до 49% намаление на риска от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт или инсулт. Най-големите ползи се наблюдават при сравняване на хора с около четири до пет "изблика" на краткотрайна физическа активност на ден с хора, които изобщо не са били активни. Максимумът физическа активност е свързан с 65% намаление на риска от сърдечносъдова смърт и 49% намаление на риска от смърт, свързана с рак.

Водещият автор Емануел Стаматакис, професор по физическа активност, начин на живот и здраве на населението, каза: „Нашето проучване показва, че ползи, подобни на тези от високоинтензивните интервални тренировки в спорта, могат да бъдат постигнати чрез увеличаване на интензивността на случайни дейности, извършвани от нас като част от ежедневието, а принципът е “Колкото повече, толкова по-добре. Няколко много кратки физически изблика с обща продължителност от три до четири минути на ден вършат чудеса. Има много прости ежедневни дейности, които могат да бъдат ускорени, така че да повишат пулса за около минута.“

По-голямата част от хората на възраст над 40 години не участват в редовни упражнения или спорт, но проучването показва как обикновена ежедневна активност може да бъде полезна за здравето.
Повишаването на интензивността на ежедневните дейности не изисква ангажиране на време, подготовка, членство в клубове, специални умения.

Пол Лийсън, професор по сърдечно-съдова медицина в Оксфордския университет, каза: „Колегите ми са открили, че връзката между кратките изблици на енергична активност и по-доброто здраве в по-напреднала възраст е една и съща, независимо дали упражнението е направено целенасочено като част от тренировъчна спортна програма, или просто защото сте извършили дейността като част от останалата си ежедневна дейност - например като бягате след автобус.”

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • габровец

  12 Дек 2022 7:02ч.

  Обаче, ако тичаш след такси, спестяваш повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  12 Дек 2022 7:09ч.

  Британски учени са стигнали до сензационно откритие: тичането след автобус удължава живота! Същият ефект, даже по-голям, има и тичането пред разгонен бик. В същото време учените са на мнение, че тичането след жена се отразява в дългосрочен план по-скоро негативно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  12 Дек 2022 7:20ч.

  Като стана дума за тичане - учени от Чукотка са разработили ефективен метод за разпознаване на това каква мечка ви гони. Ако вие бягате, мечката тича след вас, видите едно дърво и се качите на него, а мечката застане отдолу и започне да го клати, това значи, че ви годни черна мечка. Ако вие бягате, мечката тича след вас, видите едно дърво и се качите на него, а мечката започне да се катери след вас, значи ви гони кафява мечка. А ако вие бягате, мечката тича след вас и никъде не се вижда дърво, на което да се качите, значи ви гони бяла мечка. Във всички тези случаи учените от Чукотка се убедени, че тичането е полезно за вас, стига да избягате от мечката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  12 Дек 2022 7:29ч.

  И след престъпни политици - също! 🥱

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи