Стотици хиляди мюсюлмани се молят днес на хълма Арафат в Саудитска Арабия

Стотици хиляди мюсюлмани се молят днес на хълма Арафат в Саудитска Арабия

Стотици хиляди мюсюлмани ще се молят днес на хълма Арафат в Саудитска Арабия - кулминацията на хаджа, който събира най-големия брой поклонници от избухването на пандемията от ковид, предаде Франс прес.

Един милион поклонници, сред които 850 000 чужденци, избрани на случаен принцип, прекараха нощта в палатки, разположени в долината Мина, на седем километра от Голямата джамия в Мека - най-святото място в исляма. На разсъмване те се събраха на хълма Арафат, където се смята, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед, за да изпълнят най-важния ритуал от поклонението.

Те ще прекарат деня в молитви и четене на Корана, преди да се отправят по залез слънце към Муздалифа, на половината път между Арафат и Мина, където ще спят под открито небе, а утре ще честват Курбан байрам. Те ще извършат и символичната церемония "убиване на дявола с камъни". В миналото този ритуал е водил до смъртоносни безредици, тъй като стотици хиляди хора се събират на малка площ.

Хаджът е едно от най-големите религиозни събирания в света. Той е единият от петте стълба в исляма и трябва да бъде извършен поне веднъж в живота от всички мюсюлмани, разполагащи с необходимите средства. През 2019 г. в поклонението участваха 2,5 милиона души, но пандемията от коронавирус накара саудитските власти драстично да ограничат броя на участниците през 2020 и 2021 г.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи