Станислав Младенов: Остатъчните средства от процедурата за ВЕИ трябва да бъдат използвани за наддоговаряне на тази за технологична модернизация

Станислав Младенов: Остатъчните средства от процедурата за ВЕИ трябва да бъдат използвани за наддоговаряне на тази за технологична модернизация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавата трябва да действа разумно, практично и отговорно с остатъчните средства по процедурата за изграждане на възобновяеми енергийни източници и локални съоръжения за съхранение на енергия. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов. Той обясни, че по нея към момента на кандидатстване са били подадени 562 проекта на обща стойност 158 милиона лева, а това е доста под прогнозите и очакванията.

"Бюджетът на тази процедура е 200 милиона лева. Предвид слабия интерес към нея, остават едни 42 милиона лева, които може да бъдат използвани много практично и полезно за българския бизнес, коментира Станислав Младенов. - Разумно и отговорно би било остатъчните средства да бъдат насочени към процедурата за технологична модернизация. За наддоговаряне по нея вече са планирани 32 милиона лева. С тези 42 от процедурата за възобновяемите енергийни източници и локални съоръжения за съхранение на енергия, сумата набъбва до 74 милиона лева. Това вече е значимо наддоговаряне, което ще бъде от огромна полза за микро, малкия и среден бизнес в страната в условията на натрупалите се тежки кризи".

Според Станислав Младенов, въпросните 42 милиона лева трябва да бъдат разпределени пропорционално по секторите на кандидатстване - за микро, малки и средни предприятия, съответно за ниско и високотехнологичния бизнес - на база на анализ, направен от страна на Министерството на иновациите и растежа.

"Подобно решение би дало сериозен тласък на българската икономика, която изключително много се нуждае от допълнително стимулиране в момента и предвид прогнозите на чуждестранните рейтингови агенции, даващи не повече от 1,5-1,8% растеж на брутния вътрешен продукт за настоящата година, коментира той. - Средствата, които България получи по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъдат използвани максимално практично и ефективно предвид и факта, че все още държавата няма бюджет за 2023-та година. Задълбочаващата се политическа криза прави все по-песимистични прогнозите за приемането на такъв в обозримо бъдеще".

За да бъде съкратено времето и средствата да стигнат по най-бързия начин до бизнеса, Станислав Младенов предлага да бъдат финансирани кандидатите, попадащи в резервния списък на процедурата за технологична модернизация. "Техните проекти са готови, вече са подадени и оценени, обясни икономическият експерт на БСП - София. - Освен това, тези допълнителни средства ще бъдат най-ефективни точно там, тъй като става въпрос за инвестиции за закупуване на машини. Те от своя страна ще увеличат производствения капацитет на предприятията, респективно техните обороти, а оттам и данъците, с които те пълнят държавната хазна. Ако всичко това бъде изпълнено бързо, резултатите ще се видят още до края на настоящата година".

 

Източник: bspsf.bg

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи