Станислав Младенов: Министерството на иновациите и растежа да не се бави с наддоговарянето на процедурата за технологична модернизация

Станислав Младенов: Министерството на иновациите и растежа да не се бави с наддоговарянето на процедурата за технологична модернизация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на иновациите и растежа не бива да се бави с наддоговарянето на процедурата за технологична модернизация. Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов. Процедурата за технологична модернизация по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) протече при изключително голям интерес от страна на малките и средни предприятия през миналата година. Заделените по нея средства обаче не бяха достатъчни за всички кандидати. По тази причина Министерството на иновациите и растежа взе решение остатъчният ресурс от 95 млн. лв. от процедурата за енергийна ефективност, която не протече при очаквания интерес, да бъде използван за наддоговаряне на тази за технологична модернизация.

"Това беше отговорно и далновидно решение. Сега трябва час по-скоро новият министър на иновациите и растежа Милена Стойчева да продължи процеса по наддоговаряне, тъй като към днешна дата се наблюдава изключително голямо забавяне. Първите резултати по процедурата излязоха по Нова година, договорите бяха сключени по Великден, а наддоговарянето не е финализирано, въпреки че вече наближава отпускарският август, коментира Станислав Младенов. - Със заделените 95 млн. лв. ще бъдат подпомогнати още около 300 български предприятия, което е напълно в унисон с политиката за насърчаване на икономическата активност на предприятията. Това от своя страна би подобрило инвестиционния климат в страната и би повишило БВП. На всички ни е ясно, че инвестициите в технологична модернизация водят до повишаване на производствения капацитет в предприятията, респективно до повече приходи от данъци в държавната хазна".

Икономическият експерт на БСП - София припомни, че през последните месеци бяха наложени добри практики, които бяха постигнати в съгласие с национално представените работодателски организации и различните браншови асоциации. "Министерството на иновациите и растежа беше стигнало почти до самия финал на процеса по време на служебното правителство. Сега министърът от новия редовен кабинет и неговият екип трябва вече да потърсят бенефициентите и да започнат сключване на договорите, коментира Младенов. - Забавянето във времето може да доведе до ступор в икономическата активност на малкия и среден бизнес и дори до загуба на финансови средства по ПВУ".

Станислав Младенов изрази притеснение и от появилите се слухове в публичното пространство, че икономисаният финансов ресурс от 95 млн. лв. може да бъде преструктуриран във финансови инструменти, вместо да бъде използван за наддоговаряне на процедурата за технологична модернизация. "Подобно решение би било изключително опасно, тъй като икономиката в криза има нужда от насърчаване на бизнеса чрез безвъзмездни финансови средства, а не от заеми", завърши той.

Източник: bspsf.bg

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи