Станишев от украинската граница: ЕС да помогне на украинския народ и на приемащите страни

Станишев от украинската граница: ЕС да помогне на украинския народ и на приемащите страни

Делегация на Партията на европейските социалисти, водена от Сергей Станишев, посети днес полско-украинската граница. Делегацията посети КПП Медика, откъдето са преминали голяма част от 2.5 млн. украински бежанци, влезли в Полша. Социалистите отправиха послание на подкрепа и солидарност към украинците, бягащи от войната, и се запознаха с последните събития на границата.

 

Ето какво написа Сергей Станишев във Фейсбук:

Хора, които бягат, за да спасят живота си, разделени семейства, травмирани жени и деца, както и неимоверните усилия на съседните страни и ЕС да помогнат на всички нуждаещи се – това видяхме заедно с колеги от партии-членки на #ПЕС при посещението си на полско-украинската граница вчера и днес.

Видяхме огромно страдание. Хората – предимно жени и деца, бягат, за да спасят живота си. Много от тях са травмирани, семействата им са разделени или изгубени. Но видях и голямо състрадание и отзивчивост. Полските граждани полагат изключителни усилия, за да помогнат, и те не са сами. Цяла #Европа подкрепя нуждаещите се и ПЕС приветства тези усилия. Паралелно с това трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на хората, които все още се намират в #Украйна – тези, които са откъснати от света, гладуват, нямат достъп до вода и са жертва на чести бомбардировки.

В делегацията взеха участие представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, включително Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, Групата на ПЕС в Комитета на регионите, Младите европейски социалисти и ПЕС Жени. „Домакини“ бяха колегите от „Нова левица“ – прогресивната опозиция в Полша, част от семейството на европейските социалисти.

Депутатите от „Нова левица“ в полския парламент играят активна роля в усилията за по-голяма подкрепа за украинските бежанци. Сред предложенията им е предоставянето на полски идентификационни номера на бежанците, така че процесът на приемане и установяване да бъде улеснен. „Нова левица“ беше първата политическа партия в Полша, която превърна своите 300 офиса в центрове за помощ и информация за бежанците.

Европейските социалисти приветстваме подкрепата, която полските власти оказват на украинците, но в същото време ПЕС и Групата на С&Д в ЕП – наред с мнозинството политически партии в Европейския парламент – сме категорични, че Европа не трябва да си затваря очите за проблемите с върховенството на закона в Полша. Прогресивните партии критикуват остро правителството на управляващата партия „Право и справедливост“.

Приветстваме огромните усилия на хората, местните общности и общините, които приемат и подслоняват новопристигналите. Трябва да увеличим усилията си за предоставяне на повече трайни решения и подкрепа, като същевременно се осигури достъп до закрила и убежище за всички хора, които търсят сигурност на полска територия. Благодарение на еврокомисаря за вътрешни работи, Илва Йохансон, реакцията на ЕС не закъсня. Наред с установения механизъм за прием, който сега трябва да бъде изцяло приложен, бяха предприети допълнителни мерки. Те са особено важни за осигуряване на подкрепа и защита на жените и децата, които представляват по-голямата част от хората, бягащи от конфликта, и които са изложени на висок риск от насилие, основано на пола, и трафик.

Освен КПП Медика, откъдето са преминали голяма част от 2.5 млн. украински #бежанци, влезли в #Полша, делегацията ни посети град Пшемишъл и центъра за събиране и разпределение на помощи там. В Жешов разговаряхме с представители на местната власт, а вчера посетихме център за помощ на бежанци, създаден от „Нова левица“, както и център за настаняване на бежанци във варшавския квартал Беляни. Проведохме среща и с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Полша. Организацията е отговорна за управлението на Регионалния план за реакция на бежанците в страната. Благодарение на него, повече от 50 неправителствени и хуманитарни организации, във всички части на страната, ще изпълняват проекти в областта на образованието, водоснабдяването, защитата на децата и на жените, жертви на насилие, основано на пола.

 

Коментари

 • Запад без маска и без грим...

  12 Апр 2022 21:52ч.

  Забранен концерт на шведски самодейци (свирят от 1969) защото ползвали балалайки. https://iz.ru/1319621/v-shvetcii-otmenili-kontcert-orkestra-iz-za-ispolzovaniia-russkikh-instrumentov

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А за "нашия" траверс

  12 Апр 2022 21:53ч.

  какво друго чакате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xkqxaz

  25 Май 2022 22:10ч.

  stromectol otc - <a href="https://vardenafilxn.store/">cheap vardenafil 20mg</a> levitra online order

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Iityrk

  08 Юни 2022 23:18ч.

  cheap lisinopril 5mg - <a href="https://atenololxp.com/">atenolol canada</a> order tenormin 100mg pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jcflmh

  10 Юни 2022 11:53ч.

  buy vardenafil 20mg sale - <a href="https://clomiphene.store/">clomiphene price</a> order generic clomid

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hnwgvr

  16 Юни 2022 17:35ч.

  prednisone us - <a href="https://accutaix.com/">buy accutane 20mg online</a> amoxicillin 500mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Twoqlb

  24 Юни 2022 20:17ч.

  accutane 10mg brand - <a href="https://risotretinoin.com/">isotretinoin 10mg generic</a> tetracycline 250mg oral

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дайте да дадете!

  12 Апр 2022 21:58ч.

  Познат лозунг, не, благодаря! Който е "запалил огъня", той и да си поеме последствията. Включително и сер-гей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  12 Апр 2022 22:10ч.

  Умен младеж излезе Сергей. Заряза социалистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приберете си го

  12 Апр 2022 22:20ч.

  той е отколе от вашите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "жертви на насилие,

  12 Апр 2022 22:21ч.

  основано на пола".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Степан Бандера

  12 Апр 2022 23:02ч.

  Истинските социалисти в Европа осъждат руската агресия и съчувстват на жертвите й. Нашенските се радват, че Путлер избива един народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ох, и ти си една жертва

  12 Апр 2022 23:37ч.

  на стари години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  13 Апр 2022 9:20ч.

  На Запад драги са псевдо социалисти ! Само си приказват но не искат да го опитат, но виж передастията и всякакми такива са ги пригърнали като идеи! Та чисто идеологически човек започва да се чуди къде са социалистите и какво правят в Истамбулската простотия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бре!

  13 Апр 2022 2:31ч.

  Не забелязахме такава загриженост за Донбас през последните осем години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  13 Апр 2022 2:34ч.

  Ами защото руснаците “изнасилват всичко живо - мъже, жени, деца, даже и бебета” (казва Зеленски). Не, май бебетата ги носят на Путин сутрин за закуска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Апр 2022 7:55ч.

  ЕС е една тромава институция, която не може бързо да реагира при кризи, а само вдига лозунги, ахка и пъшка съчувствено ! А САЩ, Канада и BJ, мълчат като пръднали по въпроса ! Ами защо не евакуират с кораби през Полша, по-целокупно към своите територии ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  13 Апр 2022 14:37ч.

  Яко е играла метлата под тоя форум

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  13 Апр 2022 16:39ч.

  позна, да не забравяме че Станишката като цяло само по документ се лоди български гражданин, но по произход е укрохазар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи