Симеон Гаспаров: Америка е във война със себе си

Симеон Гаспаров: Америка е във война със себе си

"Оръжието в САЩ се е превърнало в божество и то изисква своите жертви. Американски политици, лобисти и наивни хора са готови да дадат живота си и този на своите деца в името на оръжието". Така кореспондентът на БНТ в САЩ Симеон Гаспаров коментира поредната стрелба в страната, при която бяха убити 19 деца от начално училище в Тексас.

Журналистът е видял това с очите си преди години в Северозападния университет в Чикаго, когато студент с психически проблеми влиза в стая и застрелва петима души.

"Америка е във война със себе си. Безотговорното отношение към оръжието може би ще е причината тази страна да тръгне надолу. В САЩ на 18 години не можеш да си купиш бира, но можеш да си купеш оръжие за 7000 долара, което е направил и въпросният младеж", разказа журналистът.

По думите му, точно след такива трагедии политиците лобират най-много за притежанието на оръжие. "Статистиката обаче показа друго - че в щатите, където е най-лесен достъпът до оръжие, най-много се извършват насилия с него", посочи той.

Симеон Гаспаров подчерта, че Втората поправка в Конституцията на САЩ, която защитава притежанието на оръжие, е правена във времена, когато оръжията не са били толкова леснодостъпни и смъртоносни и когато не е имало полиция и армия.

"87% от населението в САЩ, включително и републиканци, подкрепят да се прави психологчески тест дали можеш да боравиш с оръжие. Това обаче се спира от лобисти и републиканци в Сената", коментира журналистът.

По думите му, в САЩ отнема около 24 часа да се сдобиеш с оръжие, освен това те са изключително леснодостъпни - както в интернет, така и на базари.

Вижте какво още коментира Симеон Гаспаров във видеото.

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  26 Май 2022 9:47ч.

  Оръжието е само един от проблемите. Храната им стана проблем. Липсата на детски храни ги постави наравно със страните от третият свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оръжието не стреля само

  26 Май 2022 10:34ч.

  Оръжието не убива само. Сатанистко общество ражда убиици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оръжието е особено любимо на републиканците,

  26 Май 2022 10:40ч.

  които пък са любимци на проруските тролове, кой знае защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оръжие имат в изобилие демократите

  26 Май 2022 12:08ч.

  Който е жовял поне малко в САЩ, знае, че демократите имат толкова Оръжие колкото и републиканците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  26 Май 2022 10:54ч.

  Много странна държава е САЩ. Алкохол можеш да купиш след като навършиш 21 г., а оръжие след като навършиш 18 г. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Край на лобиството

  26 Май 2022 11:08ч.

  Лобитата са различни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  26 Май 2022 11:16ч.

  Нужно е да имаш навършени 17 години за да те приемат в армията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Техниката не е за всеки

  26 Май 2022 11:50ч.

  както се изисква книжка за шофиране, така трябва да се изисква медицински преглед и курс за оръжие, в България е така доколкото знам, включително за ловното, защото в Русия един младеж използва ловна пушка за да си отмъщава на булитата в училището му. Гневът е опасно нещо, но колкото по-просто оръжие има на лесно, толкова са по-малко щетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ и Русия

  26 Май 2022 12:05ч.

  трябва да са разделени на няколко държави,за да има мир по света. Иначе световното статукво ще си остане с десетки години напред без изменение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Канада има много оръжия

  26 Май 2022 12:12ч.

  в канада има много нелегално оръжие. Мексико е пълно с легално и не легално оръжие. Латинска Америка да не говорим, всеки втори има, по статистика. Бавария в Германия е на пурво място по покупка на оръжие в Зап европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изтече от Туитър

  26 Май 2022 12:18ч.

  Един млад директор от Туитър, сниман със скрита камера и интервюиран от Проект Веритас: " аз работя по няколко часа на седмиза.. капиталистите са други: ако не правиш печалба , махай се... много хора не биха оцелели в такава обстановка" ..... намерете го в нета. Г-н Гаспаров: Америка е във война със себе си, заради нео-либерализма /фашизма / ултралевичарството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Америка е във война със себе си

  26 Май 2022 12:19ч.

  Калифорния от 60 години е червена / ултра-лява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "туитер служителите са commies as fuck"

  26 Май 2022 12:22ч.

  https://www.projectveritas.com/news/twitter-senior-engineer-talks-elon-musk-takeover-in-new-undercover-video/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  26 Май 2022 12:46ч.

  Да позволиш на милионното население на събирана от къде ли не "държава" да си купува оръжие без проблеми и да й набиваш в простата необразована кратуна, че е най-велика ... Какво друго да очакваш! Жалко за нормалния ни свят въпреки недостатъците, заради които сме на Земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  26 Май 2022 12:52ч.

  Ако има една причина пландемията от Ковид1984 да не придобие уродливи измерения като в Австралия и Канада, се дължи единствено на американската втора поправка и въоръжените американски патриоти- християни! За това правят тези постановки с психари, които са директно контролирани, за да вземат на хората пушките...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  26 Май 2022 12:59ч.

  В споменатото Мексико стават 5 пъти повече убийства, отколкото в САЩ. В САЩ 6 пъти повече от България. Освен очевидния факт, че за САЩ се пише много повече отколкото за Мексико, но има нещо друго - безсмислените масови убийства. Явно не нивото на престъпността е в основата, а нивото на отчуждение, когато другите за теб са без значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи