Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС

Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС. Той заяви, че страните, които прокарват подобна идея, не са "обмислили" последиците от подобна радикална стъпка.

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви пред "Политико" в четвъртък, че подкрепя "широкообхватно" ограничаване на цените на целия внос на газ.

Други страни като Италия, Полша и Гърция също подкрепят идеята. Тя би била много по-широкообхватна от предложението на Европейската комисия за ограничаване на цената само на вноса на руски газ.

Запитан от "Политико" за този стремеж за общо ограничаване на цените на газа, Шолц изрази силен скептицизъм.

"Имаме приятели в Норвегия, които ни доставят много газ, имаме приятели в САЩ, които ни доставят газ. Знаем, че и други хора по целия свят правят това. И това е нещо, което е извън юрисдикцията на Европейския съюз, ако мога така да се изразя", каза канцлерът.

Според "Политико" в Берлин се опасяват, че ЕС няма правна компетентност да принуждава чуждестранните доставчици на газ да намаляват цените си. Всяко подобно ограничение може просто да ги принуди да пренасочат доставките на газ към други части на света.

"Затова решенията и предложенията не са толкова очевидни, колкото изглеждат за някои хора. Смятам, че тук наистина трябва да се работи усилено", каза Шолц.

БГНЕС припомня, че дори само насочването на мярката към руския газ може да провокира Кремъл да спре значително намалените си доставки. Това може да се окаже проблем за страните от Централна Европа, които все още получават газ от Русия, предупреди Шолц.

"За Германия е ясно, че винаги се съобразяваме със ситуацията в държавите членки", каза Шолц. "Ще изслушаме внимателно какво ще кажат държавите членки, които все още получават газ от Русия в голям мащаб."

Ако Кремъл спре подаването на газ, Германия ще трябва да споделя газ със съседите си в съответствие с правилата на ЕС, което ще остави по-малко за нея през тази зима. 

 

 

Коментари

 • Николай Николов

  10 Sep 2022 11:51ч.

  Елизабет 2 видя края на демокрацията и си отиде спокойна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо ЕС се управлява

  10 Sep 2022 12:18ч.

  от отявлени идиоти с два пръста чело? Няма ли читави политици да пратят фащ там, където слънце не огрява! Или са евроджендърчета недоклатени, Сър? Анадънму,?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по-добрата оферта

  10 Sep 2022 13:19ч.

  Бизнес преговори: - Ще процедираме по следния ред: Първо, вие ще посочите вашата цена. След това ще уточня нашата цена. После всички ще се разсмеем и ще пристъпим към сериозния разговор..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пожелавам на Германия скоро да се разпадне

  10 Sep 2022 15:22ч.

  Заедно със европейския съюз

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Sep 2022 17:31ч.

  Това с тавана на цените на газа е поредното доказателство, че ЕС се управлява от малоумни идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Махагон

  10 Sep 2022 22:25ч.

  Путин ви каза - спираме ви ВСИЧКО! Купувайте си газ от Тумбукту и банани от Канада. Весела Коледа и Честита Нова Година, еврогейци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евро-джендърът Шимлер.. пардон- Шобелс, пардон- Шол (от свински или от друг произход)

  11 Sep 2022 1:21ч.

  вече нямат право на мнение. С глобалистите, соросоидни либерални безполезници приключихме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурно Германия вече е

  11 Sep 2022 1:53ч.

  осигурила необходимите й количества газ за момента и за в бъдеще - имаш пари, имаш газ. Интересно ще бъде обаче, дали ще го сподели при нужда с други държави в ЕС, особена ако това е Полша. Вероятно тази зима ще бъде сезонът на истината за Европа, след заливането ни с лъжи и лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи