Шолц иска да задълбочи енергийното сътрудничество със Саудитска Арабия

Шолц иска да задълбочи енергийното сътрудничество със Саудитска Арабия

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви след среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, че желае да задълбочи енергийното сътрудничество между двете страни, предаде Ройтерс. Пред репортери след разговорите между двамата канцлерът каза, че това партньорство не бива да се ограничава само до изкопаемите горива, но трябва да обхване и водорода и възобновяемите енергийни източници.

Германия, която доскоро беше силно зависима от Русия по отношение на природния газ, започна след руската инвазия в Украйна да се стреми да разнообрази доставките си на енергоносители.

Шолц, който е на двудневна обиколка в Залива, първата му откакто стана канцлер, посочи, че е повдигнал в разговорите с принца въпросите за човешките и гражданските права. В съвместна авторска статия, излязла вчера в списание "Шпигел", известни германски политици от различни партии призоваха канцлера да направи това по време на посещението си. "Можете да бъдете сигурни, че не остана нищо, което да не е било казано", заяви Шолц пред репортерите в отговор на въпрос дали е станало дума за убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Ликвидирането му в саудитското консулство в Истанбул преди четири години предизвика възмущение по света и постави под натиск фактическия управник на Саудитска Арабия. Според публикуван преди година доклад на американското разузнаване принцът е одобрил операцията за убийство или залавяне на Хашоги, но саудитското правителство отрече всякаква замесеност на престолонаследника и отхвърли заключенията в доклада.

Като знак за подобряване на отношенията американският президент Джо Байдън и френският Еманюел Макрон посетиха кралството и се срещнаха с принца.

Според наблюдатели посещението на Шолц е част именно от този процес на нормализиране на отношенията на Запада с Рияд, отбелязва ДПА.

Следващата спирка от обиколката на канцлера в страните от Залива ще бъде Катар, малкото, но богато емирство, с което Берлин се опитва да сключи споразумение за доставка на газ. През ноември Катар ще бъде домакин на Световното първенство по футбол, посочва ДПА.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

 • Александър

  25 Sep 2022 9:06ч.

  Поредното доказателство за дебелоочието и фалша за Запада! Саудитска Арабия вече десет години не е спряла да бомбардира Йемен и създаде най - голямата хуманитарна катастрофа в региона. Третира жените на равно с кравите. Уби и разчлени дисидент с брутална показност. А нашият президент иска още санкции срещу Русия в името на европейските ценности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  25 Sep 2022 9:13ч.

  Шолц ще получи газ от СА, ама само под формата на пръдня. От Катар също толкова, защото Сирия НИКОГА няма да позволи газопровод да мине през нейната територия.... Така, че Шолц ще трябва да се задоволи с демократичните, но скъпи молекули на американския втечнен газ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  25 Sep 2022 9:14ч.

  Иран днес разпостраниха кадри от съдебната зала, където се вижда как това момиче, което стана повод за размириците, стои необезпокоявана и в следващия момент се свлича на земята. След което и се оказва помощ. Ако това беше в СА, незабавно щеше да бъде осъдена на убийство с камъни и въобще нямаше да чакат да я покоси инфаркт. Западни ценности...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Sep 2022 9:25ч.

  Отишъл е Шолц на грешното място да дири дървени въглища, щото петрол и газ вече на мнозина западни герой, бяха отказани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  25 Sep 2022 9:31ч.

  Да бе... ей ся стой и гледай как ще се надупят на европейските удавници 🤣 нещо ги бъркате с нашите чохльовци туке 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просякът Шолц

  25 Sep 2022 10:11ч.

  Приказка от братя Грим... Вървял Шолц от шейхство в шейхство и от страна в страна, и търсил някой да му напълни тубата с бензин. А можело и с водород. Той обещавал на всеки, че ще му се отплати с братвежи за правата на човека, ала никой не му вярвал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спасов

  25 Sep 2022 10:18ч.

  Може и за има газ и нефт от СА за ФРГ, но след телефонат на принца с Путин. Тока са нещата днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи