Шестима са вече починалите от пневмония, предизвикана от легионела в Аржентина

Шестима са вече починалите от пневмония, предизвикана от легионела в Аржентина

Легионелозата е сериозно възпаление на белите дробове от бактериален произход; заразяването става чрез вдишване на бактерията с въздуха от климатици или поглъщане заедно със заразена вода, съобщава БТА.

Бактерия, предизвикваща легионелозата (известна още като легионерска болест), причини смъртта на още двама души в северозападната аржентинска провинция Тукуман вчера. С това общият брой на починалите миналата седмица достигна шест, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

От 18 август са регистрирани общо 11 случая на заболяването в частна клиника в провинциалната столица Сан Мигел де Тукуман.

Регионалното министерство на здравеопазването съобщи, че вчера са починали двама мъже със съпътстващи заболявания - съответно на 81 и на 64 години.

Повечето болни са част от персонала, а една жена на 70 години е била подложена на хирургическа операция в болницата.

Произходът на тези двустранни пневмонии предизвика озадачение, тъй като първоначалните тестове изключиха като причини КОВИД-19, грип и инфекция с хантавируси, преносими от гризачи.

Проби за анализ бяха изпратени в института "Малбран" в Буенос Айрес. В събота аржентинската министърка на здравеопазването Карла Висоти каза, че причинителят е бактерия от рода легионела,     вероятно Legionella pneumophilia, и че изследванията продължават.

Легионелозата е сериозно възпаление на белите дробове от бактериален произход; заразяването става чрез вдишване на бактерията с въздуха от климатици или поглъщане заедно със заразена вода, посочи Висоти.

 

Коментари

 • Шест човека - това е вече пангалактическа пандемия. СЗО да нареди локдаун, задължителни скафандри по улиците и ваксиниране с иРНК ваксината на Файзер

  05 Sep 2022 13:10ч.

  Тя става за всякакви болести

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен

  05 Sep 2022 13:19ч.

  Помага и при косопад и безсъние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Психиатър

  05 Sep 2022 14:45ч.

  Bаксината на Файзер е основно средство на избор при реактивни психози, тежка хипохондрия и мизофобия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи