Шест години затвор за бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за корупция

Шест години затвор за бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за корупция

Бившата кметица на софийския район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров, окончателно са осъдени за корупция – искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро. Това е решил състав на Върховния касационен съд, който ги осъжда ефективно, съответно на 6 години, 5 години и 4 години. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Предстои присъдата да бъде публикувана на сайта на съда.

Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин. Като кмет и заместник кмет на „Младост“, Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на район „Младост“, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до протести в тяхна защита и опит за натиск над държавното обвинение и съдебните състави, гледали наказателния процес. Иванчева и Петрова до последно твърдяха, че са невинни и се обявиха за жертви на борбата с корупцията. Случаят беше ползван и за аргумент при ликвидирането на органите на спецправосъдието, решението за което бе прокарано в предходния парламент. В крайна сметка обаче – три съдебни инстанции – несъществуващите днес Специализиран и Апелативен специализиран наказателен съд, както и Върховния касационен съд, издадоха ефективни наказания на тримата подсъдими за извършването на корупционно престъпление. Разликата е в размера на наказанието, тъй като на първа инстанция Иванчева бе осъдена на 20 години лишаване от свобода, докато сега присъдата е намалена на 6 г., от която ще бъде приспаднат срокът на предварителния арест.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров са приведени за изтърпяване на наказанията от служители на Главна дирекция „Охрана“ при правосъдното министерство.

 

Източник: БГНЕС

 

 

Коментари

 • Честит празник! На победилата "демокрация" (все пак е 10 ноември). Честито и на м@фията, която си има държава!

  10 Ное 2022 8:42ч.

  "Пазете Правото, включително и от закона" К. Таков

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фандъчковата Мафия

  10 Ное 2022 8:54ч.

  Е безмилостна. "Изгори за да светиш" - това е лозунгът на фандъчковата мафия. Иванчева е принесена в жертвено агне на олтара на Мафията. Много добре се разбра, че парите й са подхвърлени, а тя го отнася щото много й знае устата и е твърде "самосиндикална". Това е положението. За да папкате трябва да слушкате ! Мафията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  10 Ное 2022 9:24ч.

  Абсолютно точно казано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха, бат Боко

  10 Ное 2022 9:32ч.

  се разправи с непослушните, за назидание на останалите калинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е да се обърне внимание

  10 Ное 2022 9:10ч.

  в цялата операция на участието и на онова нещо, дето в момента е главен прокурор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зависим съд

  10 Ное 2022 9:11ч.

  Май нещо объркахме хората, дето трябва да отидат при бай Ставри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  10 Ное 2022 9:51ч.

  Ето, вече решихме и въпроса с корупцията, лошите изпратихме в затвора, сега ще настъпи едно благоденствие с нашите честни политици и други скъпички нам службогонци. Честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов

  10 Ное 2022 10:46ч.

  Категорично осъдени и от трите инстанции. Който познава делото знае,че има обилни доказателства. Но "капацитетите" от форума стоят над всички, знаят всичко , най-вероятно и могат всичко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  10 Ное 2022 10:57ч.

  Верно си нов. "Доказателства" в България могат да ти спретнат винаги, само да искат. А те даже май не знаеха, че в колата изобщо е имало пари... Сега в Младост ще се поздравяват през прозорците, тя точно това искаше да спре. Верно си нов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Росен Борисов

  10 Ное 2022 11:26ч.

  Великолепна победа за политическата олигархия. И простолюдието вече да знае къде му е мястото и да си наляга парцалите, и да не се занимава с политика и самоуправление. праосъдието да живей! правовата държава тоже

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гешев е радост!

  10 Ное 2022 12:15ч.

  А кошаревския свидетел, ваклото агънце ваклин, целото в бЕло. Света вода ненапита! Честен частник с процъфтяващ бизнес!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пинокио

  10 Ное 2022 12:45ч.

  Който пречи на съдружниците на жената на главния прокурор - страда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В 18ч. на 10.11.2022г. пред съдебната палата

  10 Ное 2022 13:03ч.

  ще има протест в защита на Иванчева и Петрова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правото на силата

  10 Ное 2022 13:38ч.

  побеждава силата на правото. Не е ли странно, че само единствения непартиен районен кмет в София бил корумпиран?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  10 Ное 2022 13:42ч.

  Сега властта ще се бие в гърдите и хвали пред европейските си "партньори" как се брим с корупцията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  10 Ное 2022 14:05ч.

  много е вредно за развитието и възпитанието на детето да остане без майка точно на тази възраст. След шест години вече ще е много трудно да се изгради връзка между тях и родителски авторитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  10 Ное 2022 14:11ч.

  Некадърника Хаджигенов, къде го???? Ако защитниници и бяха Лулчева, Василев, дори и Илиян Василев, сигурен съм, че резултата щеше да е друг!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рано или късно,

  10 Ное 2022 14:16ч.

  но винаги истината излиза наяве! Иванчева е невинна! И това се знае от болшинството българи. Знаеше се и от съдиите! Но...Ще дойде ден, когато виновните за това извратено и скалъпено корупционно дело ще си получат заслуженото, ако не са избягали своевременно извън страната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи