Съветници и експерт от БСП спряха налагането на спорна технология в депото на "Метрополитен" ЕАД в "Обеля"

Съветници и експерт от БСП спряха налагането на спорна технология в депото на "Метрополитен" ЕАД в "Обеля"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Очевидно е възможно да намерим консенсус между политическите партии, когато става въпрос за експертни решения, коментира Николай Велчев, заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС

Общинските съветници от групата на "БСП за България" Николай Велчев и Милка Христова и експертът на социалистите в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валентина Узунова предотвратиха налагането на спорна технология в депото на "Метрополитен" ЕАД в "Обеля". Това стана по време на обсъждането на доклад, внесен от заместник-кметовете Дончо Барбалов и Ангел Джоргов, относно даване на съгласие на "Метрополитен" ЕАД да разходва собствени приходи за изпълнение на проект за оптимизиране на горивния процес на газовите котли в депото в кв. "Обеля" на сесията на СОС днес.

"Имаше два спорни момента в този доклад, срещу които ние се борихме близо 6 месеца и се радвам, че постигнахме успех, при това с пълен консенсус от общинските съветници в залата на СОС, коментира експертът Валентина Узунова. - От една страна беше спорната технология, а от другата - пълното пренебрежение на енергийната ефективност. България е член на ЕС и трябва да се съобразява с неговите регламенти. Това в доклада, предложен от заместник-кметовете на СО, не беше спазено".

По време на сесията на СОС днес корекциите бяха направени в зала и бяха приети с пълно мнозинство от представителите на всички политически партии. "Сега технологиите, които ще бъдат използвани, ще трябва да бъдат сертифицирани и да имат оценка за съответствие, т. нар. СЕ сертификат. Също така ще бъде направена оптимизация на котлите, ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност и ще бъде изследвана възможността за използване на водород като алтернативно гориво. Общата инвестиция ще бъде на стойност до 2,8 милиона лева", обясни Валентина Узунова.

"Очевидно е възможно да намерим консенсус между политическите партии, когато става въпрос за експертни решения, коментира Николай Велчев, който е заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. - Преди корекцията докладът беше в грубо нарушение на европейското и българското законодателство, а проектът, за който се отнасяше, беше икономически неефективен и не безопасен. Радвам се, че положените усилия от нашия експерт Валентина Узунова и от заместник-председателя на СОС от БСП Милка Христова се увенчаха с успех. Благодаря за подкрепата и на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. В крайна сметка, най-важният резултат от всичко е, че "Метрополитен" ЕАД получи зелена светлина за крупен проект, насочен към енергоспестяване и локално производство на енергия от ВЕИ".

Източник: bspsf.bg

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи