САЩ отрекоха доставката на изтребители за Украйна

САЩ отрекоха доставката на изтребители за Украйна

Съединените щати предоставят на Киев резервни части за самолетите на украинските въоръжени сили (ВСУ), но не изпращат бойни самолети. Това съобщи в петък пред репортери на брифинг представител на Пентагона, предаде ТАСС.

Той беше попитан дали САЩ възнамеряват да изпратят американски изтребители на Украйна. "Ние предоставихме резервни части и друго оборудване на Украйна, за да може тя по-ефективно да поддържа своите самолети, да ги остави в битка. (...) Но не сме прехвърляли американски изтребители. Що се отнася до клас "въздух-земя", ние се съсредоточихме върху безпилотни самолети“, каза представителят на Пентагона.

По-рано в петък координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че Съединените щати обмислят възможността да доставят на Украйна изтребители, добавя ТАСС.

 

 

Коментари

 • 100 % ще се пращат самолети на 404 !!!

  23 Юли 2022 9:20ч.

  Това казва дописката. Причината ? До момента на терена най-успешно от руските родове войски действат ВВС /ВКС РФ/ . Над Украйна господства руската бойна авиация. Това тормози укронацистите и увеличава допълнително загубите им. Американците са решили да сложат край на това. Залозите се вдигат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  23 Юли 2022 9:31ч.

  Не им се иска митът за Ф-16 да рухне безславно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има множество неизвестни

  23 Юли 2022 9:37ч.

  Вероятно вече подготвят украински пилоти за Ф 16. До колко ще са подготвени за съкратените срокове ? Не е ясно. Но друга е интригата ! ОТ КЪДЕ ЩЕ ИЗЛИТАТ американските самолети ??? Украинските летища сериозно пострадаха от руски удари, макар да не са напълно изведени от строя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  23 Юли 2022 9:39ч.

  Но Ф 16 , както и други западни машини , не могат свободно да оперират от съветски тип аеродроми. Те имат по-високи изисквания за писти, наземно обслужване и ГОРИВО ! Как ще стане тази работа на няколкото останали годни летища в западна Украина ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прахосмукачката Ф-16 е възможно най-неподходящия за този конфликт самолет от западния арсенал

  23 Юли 2022 9:46ч.

  Поради невъзможност да се ползва от непометени настилки, на него ще му се налага да лети от Полша и/или Влашко с поне по два външни резервоара и редуциран полезен товар. И всичко това, само за да има пилота възможност да катапултира над Донбас (с доза късмет, разбира се). По-добре да им дадат Панавия Торнадо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борката Жонсън тия дни летя точно на Торнадо впрочем

  23 Юли 2022 10:01ч.

  Може да изпробва новите си умения в прицелно бомбомятане по предния край на руските части. Ще е по-полезно за няхната кауза от обичайното за подобни функционери лайномятане по Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  23 Юли 2022 9:41ч.

  И след като логистиката на западните самолети е проблемна, единствената опция е те да излитат от ... НАТО-вски летища /Полша, Румъния/ ?? И какво следва тогава -ТСВ ?? Не става, така че предричам че това е повече пропагандна страшка. Реално Ф 16 няма как да действат от украинска територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И все пак ако реално опитат

  23 Юли 2022 9:43ч.

  Например да ги транспортират /по земя ?/ до най-западни летища в Украина и да опитат бойни полети от там, "калибрирането" и "искандерирането" ще последва незабавно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В момента САЩ/НАТО нямат самолет, който да е действал над ТВД със силно ПВО

  23 Юли 2022 9:54ч.

  Ако не броим останалите в някои натовски армии (като Турската) Ф-4 Фантом, който е воювал над Виетнам. На мен лично ми се иска да видя на какво са способни Ф-16 например. Зер и ние вече сме въоръжени с такива 😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За справка

  23 Юли 2022 9:48ч.

  Украина все още контролира около 17-18 военни летища в свои ръце, в различна степен на годност. Повечето от тях имаха ракетни попадения от руските сили. От тези летища половината са в тактическия обсег на руските сили на фронта. По-западните са уязвими за крилати ракети, балистични такива, както и за удари от въздуха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мармота работи на три смени

  23 Юли 2022 10:32ч.

  Това са някакви кошмари на отчаяни пентагонисти. Точно самолети във въздуха над Украйна няма да бъдат търпени и 15 минути след излитането си. Ако все още има летища, от които да излитат - скоро няма да има. Шойгу изрично каза тежкото оръжие да бъде унищожавано с приоритет - ракети, сега самолети. Айде ракетата и установката ще я скриеш някъде, ама как се крие самолет и писта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "как се крие самолет"

  23 Юли 2022 10:38ч.

  Уместен въпрос. Вероятно - като платените от България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  23 Юли 2022 10:43ч.

  Според мен те ползват румънски и полски летища за старите съветски самолети, с които атакуват. Руснаците си го записват в един тефтер. Пуснат ли американски или британски бракми, съответните летища веднага ще бъдат ударени високоточно, защото не се знае кой лети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а вий... вий сте идиоти!

  23 Юли 2022 11:41ч.

  Интересна логическа верига. Доставяли р.ч., не самолети. Известно е на какво летят ВСУ. Ако р.ч. са укр. производство, няма да им ги доставя друг. Ясно е, че става дума за р.ч. НЕУКРАИНСКИ произход. Възможностите не са много! Очевидно американците поръчват и купуват от Русия :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а вий... вий сте идиоти!

  23 Юли 2022 13:38ч.

  В първа част умишлено сарказъм. Не беше подет, принуден съм да продължа. Какъв подтекстът с р.ч. Простичък е: партньорите ни са изгребали до дъно всички складове с р.ч. на страни ИЕвропа, в т.ч. Бг. Обобщение: Срещу неприлично много пари ни продадоха обещания бъдеще. Стана ясно, че дог-ът е гавра с търговията, унижение. Сега оголиха и наличната авиация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и още щрихи от бойното поле...

  23 Юли 2022 12:08ч.

  Ако ли все пак имат наглостта да дадат Ф 16 (няма какво друго американско летало, Хорнети и Ийгъли - абсурд, за 5-то поколение не говорим) , най-вероятно ще обявят че самолетите са продадени на ВСУ ! Така ще вържат НАТО-вските гащи , че пакта не атакува Русия. Как биха отговорили ВКС России ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как биха отговорили ВКС России ?

  23 Юли 2022 12:12ч.

  Русия постигна голям напредък в модернизацията своите ВВС последното десетилетие. Несъмнено това беше приоритет за руското военно и политическо ръководство, защото преди изоставането от САЩ бе голямо. Днес в качествено отношение руските МФИ поколение 4 , 4+, 4++ не отстъпва на американските и европейските конкуренти. В някои аспекти дори превъзхождат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВКС России

  23 Юли 2022 12:17ч.

  Все още обаче, в количествено отношение, изоставането не е напълно преодоляно. Русия е огромна територия. Тя не може да си позволи да струпа цялата си бойна авиация на един оперативен участък, в днешния случай - на европейския участък. По оценки към момента , Русия може да задейства в европейската си част до 400-500 бойни самолета. Това не е кой-знае колко за една мащабна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВКС России

  23 Юли 2022 12:22ч.

  От тези МФИ (не обсъждаме щурмова авиация, спомагателна авиация, те оперират функционално зависими от успеха на МФИ !) по-малко от 100 са ултрамодерни самолети като СУ 35. Не са много и СУ 34 , които имат комбинирана функция на щурмовици и за въздушен бой. Гръбнакът на ВКС остават версиите на СУ 27 и Миг 29. Именно тази относителна недостатъчност целят да използват американците над Украина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВКС России

  23 Юли 2022 12:29ч.

  Американците искат да вкарат руските ВКС във въздушни сражения и допълнително да намалят неособено високия брой руски МФИ. Руското командване разбира това прекрасно, и според мен ще реагира остро и изпреварващо на провокацията. Ще бъдат докарани ОЩЕ Миг 31 и западните самолети ще бъдат атакувани от дистанции 200-300 км с далекобойни ракети за въздушен бой. Ще се докарат още руски "Ауакси" А 50 ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И най-вече ще видим

  23 Юли 2022 12:33ч.

  Много тежки ракетни удари по украинските аеродроми, каквито досега не сме виждали. Където водещи няма да са леките крилати "Калибр"-и , а балистични ракети. Както и тежки ракети с въздушен пуск (от "стратезите" Ту 160 и Ту 95 М )...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено, че ще отрекат -

  24 Юли 2022 6:22ч.

  За тази цел са си назначили на власт колониалноадминистративни измекяри проксита сред нарочените от тях за фронтови държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От които фронтови подмандатни територии

  24 Юли 2022 6:26ч.

  Окрадоха милиарди за самолетчета на хартия, и не само. С малък процент от тези милиарди корумпират назначените от тях колониални администрации. Тоест абдалите два пъти плащаме - един път официално за държавните постове и издръжка на измекярите им, втори път неофициално по посочения начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи