Събев слива трите БДЖ-та в една фирма

Събев слива трите БДЖ-та в една фирма

Създаването на „Национална компания Български държавни железници“ ще позволи съкращаване на администрация и на разходи

Държавните жп превозите ще претърпят поредна "структурна" трансформация. Министърът на транспорта Николай Събев е подписал решение, което предвижда за преобразуване чрез вливане на „БДЖ-Пътнически превози“ и на „БДЖ-Товарни превози“ в „Холдинг БДЖ“, съобщи пресцентърът на министерството. Обединението, включващо холдинга и двете му бивши дъщерни дружества, занапред ще се нарича "Национална компания Български държавни железници“ ЕАД.

Според прессъобщението целта на тази реформа е да се подобрят планирането, управлението и контролът на движението на пътническите и товарните влакове. След сливането на трите дружества администрацията ще бъде съкратена, разходите ще бъдат намалени, а транспортната услуга ще бъде подобрена, посочват още от транспортното министерство.

"Стъпките за оздравяване на БДЖ заедно с новите влакове, които ще закупим по Плана за възстановяване и устойчивост, ще върнат на българите удобството в железопътния транспорт", смята министър Събев.

На пракика БДЖ се връща към старата си форма, когато имаше едно държавно предприятие - "Български държавни железници". Последвалите трансформации, при които товарните и пътническите превози бяха отделени в самостоятелни фирми, дъщерни на "шапката" - "Холдинг БДЖ", с нищо не допринесоха за подобряване на икономическите и на  финансовите резултати на държавния железопътен транспорт. 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

 • Идеалист

  13 Юли 2022 16:46ч.

  Другарю Събев, така беше по времето на другаря Т. Живков. Защо се връщате, нали сте либерали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СУС, бе!

  13 Юли 2022 17:56ч.

  Това е единственото разумно решение на министъра на еконт, корупцията, транспорта и съобщенията. А също и за последните 10 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  13 Юли 2022 17:53ч.

  Абе, какви държавни предприятия!?! Ние сме успели частници, ръководени от "Козяк" 16. Вкарваме БДЖ-тата в Еконт и готово...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи