С окончателно решение ВАС приключи "Магнитски"

С окончателно решение ВАС приключи "Магнитски"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България вече не поддържа черен списък на санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" и свързаните с тях 64 компании, установи проверка на "Сега".

До тази развръзка се е стигнало след 2 окончателни решения на Върховния административен съд, става ясно от отговорите на Министерството на финансите до редакцията.

И двете решения са постановени на 1 юни, но от различни петчленни съдебни състави. С тях са обявени за нищожни три точки от решението на кабинета за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции, на базата на което беше направен черният списък. Документът трябваше да се поддържа публично на сайтовете на МФ и НАП. 

Хората и дружествата, които попаднаха в българските черни списъци, масово заведоха дела срещу решението на кабинета.

Окончателните съдебни актове, след които списъците са свалени, са по делата на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, и на "Интернюз 98" ООД. В това дружество съдружници са жената на Васил Божков Елена Динева и "Нове интернал" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е Божков. 

Трите обявени за нищожни точки от решението на МС са 1, 3 и 6. С точка 1 е създадена постоянна работна група с участието на представители на МВР, МФ, ДАНС и НАП, която да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.

С точка 3 е създадено задължение за публикуване и поддържане на интернет страниците на МФ и НАП на списъка.

С точка 6 е възложено министрите и другите органи на изпълнителната власт да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения. 

Според Административнопроцесуалния кодекс решението, с което оспореният акт на МС е обявен за нищожен, има действие по отношение на всички. Затова списъците са свалени от сайтовете на НАП и на Министерството на финансите и така създадената "Постоянна работна група" е заличена от правния мир, обясниха от МФ пред "Сега".

Мотивите на ВАС

Накратко магистратите приемат, че глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма, а законът "Магнитски" няма пряко приложение на територията на България.

ВАС смята още, че правителството не е било компетентно да приеме решението за създаването и поддържането на черните списъци. 

"Касае се за акт на трета държава, чието право не е приложимо на територията на България, нито въз основа на международен договор или друг правен акт предвид, че наложените санкции от САЩ са въз основа на Глобален закон "Магнитски", който не е пряко приложимо право в България и негови разпоредби не могат да послужат за правно основание за издаване на решение № 441/04.06.2021 г. (това е решението на правителството за създаване на българския черен списък, бел. ред.)", пишат в решението (link is external) си по делото на Ирена Кръстева петимата върховни съдии. 

"Точка 6 от обжалвания акт на МС предвижда сериозна намеса и ограничения в стопанската дейност на лицата, включени в списъка. Подобни ограничения на защитената от Конституцията свободна стопанска инициатива могат да бъдат въведени единствено със закон, приет от Народното събрание, а не с акт на орган на изпълнителната власт", се казва пък в решението (link is external) по делото на Божков. 

Писан недописан

Още по времето на служебните правителства миналото лято беше обявено, че започва работа по български закон "Магнитски", който да уреди последиците от американските санкции. И досега не се е стигнало дори до представяне на проект.

Преди няколко месеца Епицентър. бг публикува скандален проектозакон, авторството на който остана скрито. Той  разбуни духовете в края на май и внесе сериозно напрежение в разпадащата се още тогава коалиция. Управляващите тогава се разграничиха от проекта и признаха, че той не съответства на Конституцията и на Конвенцията за правата на човека. ИТН дори го определи като "чист фашизъм". По това време се очакваше в списъците "Магнитски" да попаднат и нови хора и фирми. 
 

Източници: "Сега", "Епицентър"

 

 

Коментари

 • вреден тик за повечето политици

  19 Sep 2022 9:47ч.

  Българските "избраници" изградиха силен рефлекс да приемат всеки знак от САЩ за заповед. Унизително!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "Касае се за акт на трета държава, чието право не е приложимо на територията на България..."

  19 Sep 2022 9:50ч.

  Е, най-сетне да се направи една стъпчица, макар и плаха, в посока на минимална субектност. Сещам се за сценката, когато едно пуделче на съседите вдигна краче и маркира крачола на кварталния Батка... На фона на всякаквите попълзновения срещи държавата, територията и народа от пази Боже "приятели и съюзници", това е все пак малка глътка въздух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-после нещо смислено в съдебната ни система

  19 Sep 2022 10:11ч.

  за което следва да поздравим двата състава разграничили се от безумията на американската съдебна юриспруденция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  19 Sep 2022 10:55ч.

  Чрез "сачмите" си от "промяната" Вашингтон опита да прокара в ЕС своето законодателство и законоприлагане. Не стана, поздравления за ВАС! "Променливите" се доказаха на всеевропейско ниво като най-покорни изпълнители на задокеанската воля. Като такива и се надяват Посолството пак да ги натресе в поредна коалиция. Ще успее май.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мравката Берти

  19 Sep 2022 14:19ч.

  Съгласен съм американския закон Магнитски да е валиден в България, ако и ВСИЧКИ други американски (федерални и щатски) закони също са. Знаете ли коко бързо ще настъпи мир и тишина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ вън от България!

  19 Sep 2022 21:09ч.

  И откъде-накъде закон на чужда държава ще има правни последствия в България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи