Руският посланик в Канада е възмутен, че западни посланици са аплодирали нацист в парламента

Руският посланик в Канада е възмутен, че западни посланици са аплодирали нацист в парламента

98-годишния украински националист Ярослав Хунка, който по време на Втората световна война е служил в 1-ва украинска дивизия , наричана още СС дивизия „Галиция“

Дипломатът не е изненадан, че германският посланик в Канада Сабрина Шпарвасер е аплодирала нациста, но той има много повече въпроси за посланиците на САЩ, Великобритания и Франция.

Руското посолство в Отава ще изпрати нота до канадското външно министерство и кабинета на министър-председателя на страната Джъстин Трюдо във връзка с посрещането в канадския парламент на украински нацист, служил в дивизията на SS „Галиция“ (известна още като „Галичина“), съобщи за ТАСС руският посланик в Отава Олег Степанов.

"Посолството изпраща нота до канадското външно министерство и кабинета на министър-председателя с искане за разяснение. СС е призната за престъпна организация от решенията на Нюрнбергския трибунал, които са неразделна част от международното право. С почитането на член на това престъпната общност, канадският кабинет и членовете на парламента нарушиха не само моралните, но и правните норми”, каза дипломатът.

Той също така каза, че канадският премиер Джъстин Трюдо, като покани в парламента нацист, който е служил в дивизията на СС "Галиция", се е подиграл с историята на Канада и канадците, които освободиха света от нацизма в състава на антихитлеристката коалиция. "Възмутително е, че началникът на канадския генерален щаб Уейн Ейър пляскаше с ръце на екзекутора от СС заедно с колегите си в униформа. Техните предшественици, преминали през Втората световна война, в този момент, струва ми се, се обърнаха в гробовете си", заяви руският посланик.

Дипломатът също не е изненадан, че германският посланик в Канада Сабрина Шпарвасер аплодира нациста, "но той има много повече въпроси “ за посланиците на САЩ, Великобритания и Франция.

"Всичко това, разбира се, не е изненадващо за онези, които познават следвоенната история на Студената война, когато в Канада беше специално създадено убежище за бегълци нацисти и бандеровци. Вицепремиерът [Кристия] Фрийланд – внучката на нацистки поддръжник – не се срамува да се показва пред камерите с черно-червеното знаме на Бандера. Пол Грод, канадски гражданин, ръководител на Световния украински конгрес, веднъж беше сниман под същите цветя и портрет на Бандера. Интернет помни всичко“, продължи Степанов. - Обществото в Русия трябва да разбере, че в Канада от десетилетия зрее неонацистко гнездо на украински разлив. И това е реалност, с която трябва и ще трябва да се справяме."

"Ще бъде интересно да проследим реакцията на Канадския украински конгрес, чийто член е г-жа Фрийланд, който организира тази вакханалия. Старият нацист е посочен като един от неговите членове на официалната страница на KУК", добави дипломатът.

По-рано Асошиейтед прес публикува снимки, показващи, че по време на речта на украинския президент Владимир Зеленски в парламента на Канада на 22 септември, събралите се поздравиха 98-годишния украински националист, който по време на Втората световна война е служил в 1-ва украинска дивизия , наричана още СС дивизия „Галиция“. Една от снимките е озаглавена: „Украинският президент Володимир Зеленски и канадският премиер Джъстин Трюдо поздравяват Ярослав Хунка, който е служил в 1-ва украинска дивизия по време на Втората световна война и след това емигрира в Канада.“

СС дивизията "Галиция" е сформирана от жители на Западна Украйна през 1943 г. През юли 1944 г. е почти напълно унищожена в битката при Броди, след което е реформирана и използвана в Словакия, Югославия и Австрия. През април 1945 г. тя е изведена от войските на СС, преименувана на 1-ва украинска дивизия и влиза в състава на Украинската национална армия. През май нейните войски се предадоха на британските и американските войски, припомня ТАСС.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Ето затова

  25 Sep 2023 13:10ч.

  Евреинът Зеленики аплодира Вафен SS дивизията " Галичина ". Ето затова много хора вярват,че Хитлер е евреин и ,че геноцидът е съвместно дело на нацистите и Синедриона. Отврат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toм Сойер

  25 Sep 2023 13:17ч.

  Фашизмът преживява своя Ренесанс...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Sep 2023 13:58ч.

  ами сащ и канада какви са убиици по генезис естествено че ще аплодират друг убиец това е позор 21 век сме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аноним

  25 Sep 2023 15:38ч.

  Тия хора,от фотографията,ме отвращават!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  25 Sep 2023 16:15ч.

  фашизма не си е отивал никога ,жалко ,но да не забравяме ,че след ВСВ главните нацисти на бундеса отиват във ФАЩ ,кой във НАСА кой на други длъжности ,така че пак ще трябва Братушките да спасяват нещата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички путьови посланици са станали за

  25 Sep 2023 16:23ч.

  Смях да повтарят нелепиците на Късия в чужбина без самите те да вярват в това, което говорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа

  25 Sep 2023 16:36ч.

  а ти на кой вярваш ,на Джо склерозата ли ,ми евала имаш усет за нещата ,вдигай фашиския кръст тогава и поткрепяй любимците си трепетно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фашизмът е от запад

  25 Sep 2023 16:33ч.

  Където е текло, пак ще тече … то вече тече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бегай на Червения площад

  25 Sep 2023 18:23ч.

  С един празен лист там ще ги обяснят какво е фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свито бандеровско юмруче

  25 Sep 2023 18:30ч.

  Зеленски е фашистът, случката е показателна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • посRanikПърdiu

  25 Sep 2023 18:29ч.

  Вашизмът е противоположно на моизма. Ако някой се съмнява, да провери - моизмът е източно, китайско учение. Вашизмът е сурогат на вечно духовно безсилния Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васко делчев

  26 Sep 2023 9:44ч.

  Какво очаквате от рептили? Служителите на сатаната правят това и то е логично...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи