Русия създава 12 нови военни бази в отговор на разширяването на НАТО

Русия създава 12 нови военни бази в отговор на разширяването на НАТО

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на засилването на НАТО и очакваното разширяване на алианса с Финландия и Швеция. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.

"До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани 12 военни формирования и подразделения", каза министърът на предавана по телевизията среща със служители на своето министерство и с военни, без обаче да уточнява вида на новите структури или мащабите им.

Шойгу отбеляза, че в зоната на отговорност на Западния военен окръг продължава да нараства напрежението, включително заради възможното приемане на Финландия и Швеция в НАТО.

Министърът увери днес, че превземането на украинската Луганска област е почти завършено, а 1908 украински бойци от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол са се предали на руските сили.

"Подразделенията на руските въоръжени сили съвместно с подразделенията на Народната милиция на Луганската и Донецка народни републики продължават да разширяват контрол над териториите в Донбас. Освобождаването на Луганската народна република е почти завършено", каза Шойгу.

Освен това министърът посочи, че 1908 украински военни, блокирани от седмици в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, са се предали. "Блокираните националисти в завода започнаха да се предават. Към момента 1908 души са сложили оръжие", каза Шойгу.

Министърът потвърди също, че украинските сили са се опитали безуспешно на 8 май да си върнат контрола над Змийския остров, стратегическа точка в Черно море, която руските сили завзеха в началото на войната. "В навечерието на Деня на победата украинските сили предприеха авантюристичен опит да завземат Змийския остров. Тази акция завърши с пълен провал", посочи Шойгу.

"В близко време се очаква доставката на стратегически безпилотни летателни апарати (за руските въоръжени сили). Използването им ще позволи да се запази живота на личния състав и значително да се съкратят разходите за решаване на разузнавателни и бойни задачи за сметка на намаляване на изразходването на боеприпаси и ресурса на авиационната техника", отбеляза министърът.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Никой не заплашваше фините !

  20 Май 2022 14:40ч.

  Руснаците от ВСВ насам се държаха много лежерно и добросъседски с финландците ! Следя им пресата , форумите, не е имало никаква враждебност , никакви заплахи - просто нямаше защо ! Финландия си беше неутрална съседка, руската добронамереност очевидна. Какво им стана на фините , как американците ги избъзикаха че са "под руска заплаха" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  20 Май 2022 15:09ч.

  е как джендърията е голяма работа, е и лакомията бе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега вече ще са истински заплашени !

  20 Май 2022 14:44ч.

  Русия е слаба в конвенционалните сили. Срещу Финландия ще бъдат разгърнати ракетни системи с ядрени бойни глави. Това е съвършено ясно. Тъй като Финландия е на един хвърлей от Карелия , достатъчни ще са ОТР - "Искандер" , крилати ракети и тактическа авиация. За Швеция може да заделят и няколко олекотени "Ярс" -а ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Което идва да покаже

  20 Май 2022 16:59ч.

  Че дори Сталин е проявявал повече човечност от малкото комплексирано джудже. Него го спира само страхът. За собствената му кожа. Личи му от всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  20 Май 2022 17:57ч.

  Първото ти изречение е глупост. Сега остава да щажеш коя страна е по-силна от Русия в конвенционалните сили, та да се посмеем на казаното. Останалото може и да е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е самата истина

  20 Май 2022 19:46ч.

  Русия има малобройно население за огромната си територия. Съответно конвенционалните й сили са относително слаби за тази огромна територия - 61 000 км. граници ! Русия е едва петата по численост армия в света /след Китай, САЩ, Индия, КНДР /. Компенсира тази слабост с много и модерни оръжия и разбира се с ядрените си сили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • светът не е движен от трупно месо, а от идеи и стратегия

  21 Май 2022 10:07ч.

  Не привеждайте само количествени показатели и не разчитайте само на математика. Вижте качеството. Русия има военен опит от модерни войни, вграден в архетипите на колективното й несъзнавано. Това не е просто компенсативност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  20 Май 2022 15:30ч.

  Изграждането на 12 нови военни бази само отлага истинското решение на кризата. По-ефективно СЕГА да се реши проблема. Ако това стане няма да има нужда от нови военни бази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УЧЕБНО ПОМАГАЛО ЗА ПРОСТОТО КИРО, ДЕТО „ПРЕБОРИЛ“ ПУТИН! /ВИДЕО!/

  20 Май 2022 15:57ч.

  Как го правят руснаците! May 20, 2022 https://www.youtube.com/watch?v=wR55jTpDlIM&t=40s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шайку

  20 Май 2022 17:01ч.

  С москвичи ли ще напълнят базите:))))))))))))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  20 Май 2022 17:45ч.

  Какъв е смисълът? Смисъл има да си подредиш държавата, народът да живее добре, да гарантираш мира, особено когато си преживял най-голямата касапница в човешката история. Никой няма да завоюва Русия, времената са други. Ние можем да ви унищожим, все едно казва Путин. Защо? Някога, в отречения комунизъм от самия Путин и хората му, все бивши комунисти, целта не беше ли точно обратната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днешният кремълски режим

  20 Май 2022 21:16ч.

  Днешният кремълски режим е по-зловещ от комунистическия в СССР. Днес Русия наистина е фашистка държава, колкото и да го отричат част от съфорумниците. Решението е изолация и икономическо изтощаване до разпадане на властта в Москва. Разбира се, това е свързано с чудовищния риск от ядрен конфликт, но ескалацията е стигнала до там, че този риск трябва да бъде поет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не прехвърляй пороците от болната глава на здравата

  20 Май 2022 21:42ч.

  Фашизмът е доктрина, основана на биологично моделиран терор. Такава ли е Русия - расистка или биологично подравняваща индивидите, или напротив, Западът упражнява расизъм спрямо нея и я вкарва в сценки на ваксинаторски терор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • полк

  20 Май 2022 17:55ч.

  Военна база в случая не е правилният термин. В други медии се говори за военни части - и този именно е правилният термин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Май 2022 18:23ч.

  Аз лично категор отказвам да се хвана на лукавите руски номера. Всичко това е схема, колкото да мине Дъ БИЛЛ през Госдума. После на практика ще изтъпанят 2 мърляви "бази" с/у сканд-те, а целият ресурс ще иде да си оборудват силозите, който са вече изкопани и чакат хозяаи - зеленедрешковци тип ИХТАМНЕТ, но този път на север г-ца на Мексико. Тръмп не построи стената - агент на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sveti Pavlova

  20 Май 2022 22:38ч.

  Съждител, много си елементарен в разсъжденията си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  21 Май 2022 13:19ч.

  От три месеца има падение в качеството на коментарите. Явно читателите на Гласове са нараснали с пъти главно с помощта на доброволни тролове. Изглежда не ги задоволява четенето на глобалистки клишета, главно гравитираши около епитети, етикети и метафори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи