Русия съобщи за ожесточени боеве в Южна Украйна

Русия съобщи за ожесточени боеве в Южна Украйна

Украински военнослужещ обстрелва руски позиции край Бахмут в края на май тази година. Снимка: АП

Русия съобщи за ожесточени боеве в Южна Украйна, като някои военни блогъри виждат първите знаци за отдавна очакваната украинска контраофанзива, предаде Ройтерс. Практически няма независими съобщения от фронта, а Киев пази плановете си в пълна тайна, поради което няма как да се даде обективна оценка за опитите на Украйна да пробие руската отбрана, отбелязва агенцията. Очаква се в украинската контраофанзива да се включат хиляди обучени и въоръжени от Запада украински военнослужещи. 

Русия, която имаше възможност да подготвя отбранителните си линии в продължение на месеци, каза, че от началото на седмицата успява да устои на украински атаки.  

Проруски военни блогъри днес съобщиха за боеве по Запорожкото направление в близост до град Орехов. Той е смятан за една от основните потенциални цели на Украйна, тъй като е разположен недалеч от средата на "сухопътния мост", свързващ Русия с Кримския полуостров. 

Бен Бари, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, коментира съобщенията на руските блогъри за наличието на германски танкове "Леопард" и американски пехотни бронирани машини "Брадли" близо до град Токмак, който се намира на юг от Орехов. Според Бари, ако твърденията се окажат верни, това ще е първото доказателство, че новите украински бригади, въоръжени от Запада, вече са се включили във войната. 

Като цяло Киев разполага с 12 бригади с общо между 50 000 и 60 000 войници, готови да се включат в контранастъплението. Девет от бригадите са въоръжени и обучени от западни съюзници.

"Те могат да решат колко от тях да изпратят на фронта и колко да оставят в резерв, в случай че динамиката на бойното поле се промени", каза военният експерт.

Първоначалният приоритет на Украйна ще бъде да се опита да извади руснаците от равновесие и да постигне тактическа изненада чрез заблуждаващи действия и маскировка.

Украйна налага пълна забрана за предаването на медийни съобщения от бойното поле по време на настъпателни операции, отбелязва Ройтерс. 

Междувременно Москва съобщи, че жилищна сграда в руския град Воронеж е била ударена от дрон, като разследващите определиха нападението като "терористичен акт", извършен от Киев, предаде Ройтерс. 

Трима души са получили наранявания от счупени стъкла, но не се нуждаят от хоспитализация, заяви областният управител Александър Гусев.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • "Първоначалният приоритет на Украйна ще бъде да се опита да извади руснаците от равновесие и да постигне тактическа изненада"

  09 Юни 2023 22:08ч.

  Президентът Путин вече направи първи обзор на досегашния ход на т.нар. украинско настъпление, а това е знак за когото трябва. Общо взето, в умереното си (без патос) изказване констатира големи затруднения на армията на укрорежима срещу добре организираната и мъжествена руска отбрана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи