Русия и Украйна ще подпишат споразумение за износ на зърно от обсадените черноморски пристанища

Русия и Украйна ще подпишат споразумение за износ на зърно от обсадените черноморски пристанища

Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение, предложено от ООН, за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщи канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13,30 ч. по Гринуич (16,30 ч. местно и българско време), съобщава БТА.

Според турски представители, цитирани от АП, освен деблокирането на зърнения износ от Украйна, споразумението ще включва и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се в Истанбул да бъде създаден координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

Миналата седмица украински и руски представители постигнаха в Истанбул принципно споразумение по плана. Той предвижда съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища.

Според турски източници меморандумът съдържа три точки, които се отнасят до износа на около 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Зеленски е комик

  22 Юли 2022 8:47ч.

  Но с това споразумение, подписано в момент на ожесточени /уж/ бойни действия между Украина и Русия, руското ръководство също става комично. Значи, далаверата преди всичко ? А ? Все едно 1943-та, докато върви битката за Курск - Райхът и СССР подписват в Женева договор за безпрепятствен износ на нефт от Баку за окупирана Европа ! Баси фарса...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  22 Юли 2022 9:11ч.

  Това е геополитическа победа за Турция и примиер за важността на запазване на неутралитет, нещо което Европа загуби с намесата й във войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малко "странно" започва да изглажда тази война

  22 Юли 2022 9:25ч.

  Ако оставим зърното настрана, това означава, че в черноморската част на Украйна няма да се водят бойни действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • erkek

  22 Юли 2022 9:33ч.

  Тази война от първите дни изглежда странно...Или по скоро от 2014 когато Порошенко и Путин се гледаха странно и се подсмихваха под мустак пред погледа на Меркел....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи