Русия и Китай си организираха зимна младежка олимпиада

Русия и Китай си организираха зимна младежка олимпиада

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По препоръка на МОК руските (и беларуски) спортисти нямат право да участват на международни състезания. Или ако все пак бъдат допуснати от съответната международна федерация, те трябва да бъдат записани като неутрални - без национален флаг и държавни символи по екипите, без химн и без да се споменава от коя държава са. Причината за това е всеизвестна - руската инвазия (подкрепена и от Беларус) в Украйна.

Но, оказва се, това не е проблем за Китай. Най-голямата азиатска страна организира и прие III Руско-китайски зимни младежки игри и те се състояха в Чанчун, провинция Цзилин (първите две издания бяха през 2016 и 2018 г.).

Участваха над 100 руски състезатели (до 20 г.) по 7 вида спорт (ски бягане, ски акробатика, ски-алпийски дисиплини, шорттрек, кънки бягане и кърлинг), като в тяхна чест се вееше националният им флаг и звучеше държавният химн, защото форумът не бе под егидата на МОК или на някоя международна спортна федерация.

И това всъщност беше

единственото международно състезание за руснаците

през този зимен сезон, в който съответните федерации ги отстраниха от своите надпревари.

Сред участниците бяха световните шампиони по ски бягане за юноши Савелий Коростельов и Александър Ившин, световната шампионка по сноуборд София Надиршина, медалисти от големи турнири по фигурно пързаляне и други зимни спортове. 

В крайна сметка Русия е победител с общо 93 медала (31 златни), докато домакините от Китай останаха с 31 отличия (15 златни). 

Алтернативните игри (младежките олимпийски игри под егидата на МОК ще са през януари 2024 г. в Гангвон, Корея) са имали и активно медийно отразяване в двете държави, но не се е минало и без куриози. Явно объркани от изискването в световен мащаб да не се изпълнява руският химн на церемонии по награждаване, в първия ден организаторите не са пуснали химна в чест на Савелий Коростельов.

"Някой от момчетата го пусна от телефона си - разказва ски бегачът. - А вечерта Елена Вялбе (б.р. - президентката на руската ски федерация) отиде при организаторите и им обясни, че на тези игри няма проблем да пускат нашия химн. Китайците разбраха, че са се объркали и на следващия ден химнът се появи. Но не ни бяха разбрали съвсем, защото го пуснаха "кръгово". И той не свършва - започва отново и отново, а ние си стоим на почетната стълбичка..."

Въпреки гафа руският спортен министър Олег Матицин не пропусна да направи пропаганда, както и да похвали Китай за организацията на игрите, преминали

под мотото "Дружба, сътрудничество, обмен, прогрес".

"В продължение на много години Русия и Китай си сътрудничат успешно по въпросите на спорта и обмяната на опит в организирането на тренировъчния процес. В рамките на руско-китайското сътрудничество в областта на физкултурата и спорта през 2022-23 г. се провеждат около 500 различни спортни състезания и мероприятия. Нашите взаимоотношения с китайските партньори остават на високо дипломатическо ниво, двете държави са едни от лидерите в световния спорт. Уверен съм, че взаимоизгодното сътрудничество между Русия и Китай ще послужи за благото на спорта и усъвършенстването на майсторството на спортистите от двете страни", заяви в стил "80-те години на ХХ век" Матицин.

Към момента няма реакция или коментар от страна на МОК и на зимните спортни федерации за провеждането на младежките игри в провинция Чанчун.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • И общото на спорта и политиката е?

  23 Дек 2022 18:21ч.

  Правилно - идиотите от ЕС и фащ! Но, "Видов ден" иде! Пък и без руските спортисти победите са "Пирови! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 200 000 французи поискали преиграване на финала с Аржентина - от много акъл...

  23 Дек 2022 19:31ч.

  Обладани от зоологическа русофобия са това западащите. А защо - защото са тоталитарни до мозъка на костите си. Демокрацията им, за която само говорят, е една фасада, и който разбира нещата дълбоко, може само да ги съжалява колко са зле като човешко качество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И спорта остана в "доброто старо време"

  24 Дек 2022 6:18ч.

  когато имаше чувство за мярка във всичко. Сега само количествено всичко е в повече, а качеството му не става дори да си изгубиш времето за да го гледаш. Скучно стана всичко в този свят на фалш и лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи