Румен Радев ще се срещне с Ердоган в Истанбул

Румен Радев ще се срещне с Ердоган в Истанбул

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавният глава Румен Радев днес заминава на посещение в Истанбул по покана на президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата президенти ще проведат работна среща, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Очаква се държавните глави да обсъдят редица въпроси, сред които сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, както и транспортната свързаност между двете държави.

Планира се президентът Радев да посети турската компания за отбранителна промишленост "Байкар", след което е предвидена двустранна среща между българския държавен глава и турския му колега Ердоган в двореца "Вахдеттин". Предвидени са и разговори между българската и турската делегации, след които двамата държавни глави се очаква да дадат изявления пред медиите.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Helleborus

  09 Дек 2022 9:31ч.

  Ердоган продължава да привиква български политици, когато се влошат отношенията му с американците. Радев после ще обясни кой е носил шербета на тази среща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиха ма,

  09 Дек 2022 10:16ч.

  герберке!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  09 Дек 2022 11:00ч.

  А защо пропускате факта, че този град има българско име: Цариград. Кога и как градът на Константин официално се нарича с турското му име? Нали уж имахме история и традиции?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Константин Драгаш

  09 Дек 2022 11:44ч.

  Колега деспот, а кога и защо е станал Цариград? Ние там наш цар в момента си нямаме. Вярвам, че не приемаш падишаха за такъв, при все историята и традициите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • името

  09 Дек 2022 13:01ч.

  Всъщност името "Истанбул" е турска транскрипция на "Константинопол" . Когато завладели града през 15-ти век османлиите трудно произнасяли дългото гръцко име и започнали да казват само "Ис тин полис" - което значи - "В този град ( полис - Константинополис ) , Ис-тин-полис преминава в днешното Истанбул. Но дефакто турците не са прекръстили с напълно ново , тяхно название града ( както например ромеите го прекръстват от "Византион" - на "Константинопол" ), само потурчват произнасянето за да могат самите те да го произнасят като име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав към К. Дтагаш

  09 Дек 2022 16:08ч.

  Не сме имали там царе (може би за добре), но пък там е имало Цезари в продължение на векове. И както е известно, Цар е опростената славянска транслитерация на Цезар, Caeser. Така или иначе, ние имаме име за този град на ромейските (римските) царе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  09 Дек 2022 9:43ч.

  Да връчат протестна нота на Сащ и ЕС, относно бежанците, щото Сащ ги натвориха лайната в Азия, Близкия изток и Украйна, пък ние, Румъния и Турция, сме били длъжни да ги спираме по границите, а те си живуркат и раздават безплатни презервативи! Що за дерайлирала демокрация е това?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  09 Дек 2022 9:47ч.

  Обаче в момента Турците водят военни действия, също както американците, отговорни са и за жертви и за нови бежанци. (ежедневно обстрелват кюрдски сепаратисти в границите на съседни държави)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  09 Дек 2022 9:55ч.

  Най-накрая един правилен геополитически ход!!! Те , и руснаците ни съветваха "да учим турски", щото вече няма кой да се грижи да ни пази след поредната политическа беля... А за 80те% по Иво Христов ЗАЩО ТУРЦИЯ??? 1. Днес Ердоган се води политик №4 в Света - началниците от ЕС "уйдоха у киреча" и да се разчита на тях е белег на пълен дебилизъм 2. Турция е СЪСЕД, а човек трябва да живее добре със съседите си и да се опитва бързо да решава взаимните си проблеми.3 Турция се очертава като ТРЕТА сила в Европа (след Русия, САЩ) и като такава на фона на парцаливата ни армия с 30% некомплект в жива сила и архаично 30-годишно въоръжение в хомеопатични количества да си добре с местният Силен е ЗДРАВОСЛОВНА политика= 4. 80-милионната турска икономика с обезпечен суровинен гръб и от Русия, и от Иран, и технологична грамотност на ниво досегашния си учител - Германия- е най-вероятно БЪДЕЩИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕР на оцелялото от разпада на неолибералния глобализъм, който ни чака до година-две, а да си добре с Лидера е стандартна политика на дребните хиени, каквито станахме в новия век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Дек 2022 11:24ч.

  Да, поканата може и да е дошла от Ердоган, но на мястото на Радев бих се обърнал към президент Ердоган с предложение, дори молба за получаване на такава покана! Не харесвам случайностите, далеч повече си падам до издаването на ясни сигнали. Още повече си падам към бързи и решителни действия, когато ясните сигнали не биват подходящо отразени. Лицемерието и двойните стандарти на културните европейци вече са напълно НЕТЪРПИМИ! Унизиха ни по един напълно отвратителен и безпринципен начин и това не може да остане без последици. Намесването на името на Турция тук е противоречиво, страшновато, опасно, но с благодатта и проклятието на географията и геодаденостите битката е сложна, често невъзможна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аман, заман, ефендим!

  09 Дек 2022 11:47ч.

  Помагай, ага! Нашите дребни, но много крадливи чок-американ спахии така ни подредиха, че сега за всичко да зависим изцяло от теб. Газ, мас, оцет, а май скоро и нефт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Дек 2022 12:01ч.

  Докъде се докарахме, Господи! Превзета и дадена на концесия Европа ни мачка и безчинства! И ни принуждава да погледнем с надежда към ... Турция. Всяка клетка в българското ми тяло мъчително крещи от болка! Душата ми страда, но надежда взорът отнийде не види!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Дек 2022 12:06ч.

  Нима ни мислят за толкова тъпи, че да не можем да се сетим, че атаката към България е режисирана и планирана. И както е редно - има сценарист, режисьор и изпълнители на главните роли! Австрия и Нидерландия изтъкват направо смешни, дори несъстоятелни, дори напълно несъотносими аргументи, ама какво от това?! Всички знаем, че в нашата страна има проблеми! Апропо, проблемите са съизмерими с техните! Те, обаче, нямат връзка с конкретната процедура, поне не по твърдяния начин и обем. Шенген е технически въпрос и привнасянето на съображения по политическа целесъобразност - това е произвол и липса на върховенство на правото. ЛИПСВА ВЪРХОВЕНСТВО НА ПРАВОТО ТАМ - В ЕВРОПА! Пък и филмчета подготвили! Били сме корумпирани и у нас нямало върховенство на правото. Да, често няма, също както е при вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Дек 2022 12:15ч.

  Пледират назидателно и плачливо за върховенство на правото, ама едновременно с това ни се ВНУШАВА НАСИЛСТВЕНО, че нямаме право да си спазваме собствените закони по охрана на държавната граница. Защо така бе, мръсни двуличници! На какво прилича това?! Хайде, вие кажете! Ние нали сме прости и нищо не разбираме. На мен ми прилича на нещо много грозно! Дори няма да човъркам в анализи по генезиса - кой и защо ги покани! Да погледнем и по-голямата картина! Едновременно с това ни атакуват и поставят под натиск по всички възможни способи, че сме обществено и емоционално незрели, защото не приемаме мръсната им джендърска идеология и мерака да отровят душите на нашите деца, при което несръчно се прикриват намерения за деструктиране на държавния ни суверенитет и най-вече – създаване на условия за ускорено и успешно опразване на територията, че ако може да остане повечко място за тях! Ако погазим върховенството на ПРАВОТО и смачкаме собствената си КОНСТИТУЦИЯ, но в техен ИНТЕРЕС и по тяхната ПОВЕЛЯ, повярвайте ми, тогава проблем няма да има! Проблем има само когато им е нарушен интересът! Защитете нашите интереси и тогава дори ще ви възнаградим богато – ще ви дадем великото ЕВРО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пояснение

  09 Дек 2022 12:16ч.

  не е изключено в скоро след разпада на еврокочината и възстановяването на влиянието на турция на балканите турците да ни предложат вместо пълно завладяване една конфедерация за бавно и постепенно покоряване и мусюлманизиране на територия на която няма да живеят етнически българи..на първо време сега ще предложат на радев коопериране във военната промишленост-затова го водят по военни заводи..преди 25г правеха същото и др.висши наши военни като подчертаваха възторга си от наши военни разработки...същевременно с недомлъвка намеквали,че краварите ги ебават,не им дава новостите си и ги пращат в 4 глуха...нямали им доверие...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  09 Дек 2022 13:06ч.

  И на мен така ми се виждат нещата. Т.е. - изправени сме между трън и глог, чук и наковалня, холера и чума... Изходът ? Изходът е в балансирането между двете заплахи, лавирането и извличането на ситуативни ползи ту от Запада, ту от Турция ( Русия ни е отписала , за сега...) Но това е висш пилотаж в политиката и за момента нямаме такива политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пояснение

  09 Дек 2022 17:25ч.

  единомишленици сме...бавно вървим към небитието...жалко за децата,пак ще емигрират към бесарабия,както преди 200г...историята се повтаря

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Дек 2022 12:19ч.

  Те самите са се заели ентусиазирано с неговото (на еврото) унищожаване, но няма значение, ние трябва да се чувстваме горди, че нещо ще ни бъде ДАДЕНО! Дадено, ама друг път! За всимчко "дадено" от вас, плащаме скъпо и прескъпо, най-вече с чезнещото ни бъдеще! Типичен пример са пълните глупости около ПЛАНА! И там ни "давали"! Останаха ли идиоти, които да вярват на тези простотии?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Дек 2022 12:21ч.

  Сега малко за филмчетата! Който мотивират шенгенската присъда! Извадено от всякакъв контекст, правят се мръсни внушения! Дават снимки на някакъв мръсен коптор (внушенията са ясни), където анонимни, но млади и силни мъже са задържани непосредствено след залавяне, докато се организират следващи стъпки. И сме били длъжни да правим всичко това за да пазим тях?! Уважаеми, културни европейци - вече е напълно нетърпимо! Безчинствате и превърнахте една техническа процедура в религиозен съд и морални порицания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  09 Дек 2022 12:28ч.

  Да обобщим - посредствен сценарий, лоша режисура, слаби изпълнители на театралните роли! Пък и на морал и култура го удрят! Срам за вас европейци! Да не говорим, че голяма част от действията ви са мотивирани от явна корист! Всички знаем, че сме културно чужди помежду си, че общуването между нас е трудно. Всички знаем, че у нас има определени кривици, които са функция основно на икономическата нищета и резултиращата от нея социална мизерия, която въпреки вас расте! Моля, не ми обяснявайете, въпреки бедността и нищетата, можем и трябва да си решим проблемите, така че на вас да ви хареса и да ви е удобно! До този момент някак успявахме двустранно да се преструваме, да държим общия покрив над главите си. Буквално прекрачихте и последните червени линии - вече се оказва, че вие сте нищо повече от материални користолюбци и морални шизофреници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винету

  09 Дек 2022 12:56ч.

  Колко добре пасва! Като квичим от европейцити, че ни презират, ще изплачем мъката си на Всесилния, който с бащина прегръдка ще ни приеме великодушно в обятията си. Всичко си идва в традиционно на мястото от преди ПСВ. И така - кои да уважаваме и да поставяме за наш пример?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  09 Дек 2022 13:35ч.

  румен мустафа радев си търси нов господар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи