Румен Радев: Независимостта трябва да се отстоява срещу външни и вътрешни посегателства

Румен Радев: Независимостта трябва да се отстоява срещу външни и вътрешни посегателства

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Президентът Румен Радев честити 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с пост във Фейсбук. 

„Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля“, пише държавният глава. 

Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни, отбелязва той.

„Големият урок от 1908 г. е, че единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства, се казва още в публикацията на президента Румен Радев. 

По традиция Велико Търново е център на тържествата за честването на Независимостта на България. От 10:30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” в града ще започне военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията във Велико Търново. Служебният премиер Гълъб Донев също ще посети Велико Търново. В 19:30 часа премиерът ще участва в тържествената заря-проверка. Тържествено честване ще се състои и пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“ в София.  

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Марк МЕТА Шикългрубер

  22 Sep 2022 6:18ч.

  Тоя май си въобразява, че за него, Тиквата, Кокорчо, Рада Дълбоката и останалата евро-антлантическа полит-сган, ще се намери кой да воюва с Русия ? Глупак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За каква независимост говори пък точно този?

  22 Sep 2022 6:20ч.

  Явно на повечето българи вече не им прави впечатление, че ежедневно се гаврят с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  22 Sep 2022 6:37ч.

  Тоя да не призовава за революция и преврат? Щото точно така едни "заложници на чужда воля" се борят срещу посегателствата, вътрешни и външни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пердета са

  22 Sep 2022 7:02ч.

  българските управляващи. Събират концесионна такса от Независимостта и празнуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Засега така си я отстоял от външните

  22 Sep 2022 7:22ч.

  "евроатлантически" намеси, че ще ни хвърлиш и във война, след която изчезваме като държава. Да браним украинския нацизъм, ще си изгубим останките от народа и територията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  22 Sep 2022 8:59ч.

  Дразни и разсмива едновременно, когато чужди подлоги говорят за независимост в милата ни отново лишена от независимост родина. Чужди, а и на власт наложени, за да я използват срещу народа ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи