Румен Петков: От 1 май досега „Булгаргаз“ внася всеки ден 9.5 млн. куб. м газ, без да знаем

Румен Петков: От 1 май досега „Булгаргаз“ внася всеки ден 9.5 млн. куб. м газ, без да знаем

От 1 май досега „Булгаргаз“ внася всеки ден 9.5 млн. куб. м газ и ще го платим, без да разберем цената до 13 май, алармира председателят на ПП АБВ Румен Петков и определи това като най-голямото престъпление в енергийния сектор от 1989 г насам.

„Няма съмнение, че Булгаргаз имат договор, няма съмнение, че доставчикът е добре известен, но КЕВР не изпълни законовото си задължение за определяне на цената на газа.“

Пред медиите Петков отново подчерта, че България внася тези количества газ с основен посредник гръцката държавна компания ДЕПА, която получава руския газ през България. По думите му, освен цената, плащаме и транспортирането на газа до Гърция и обратно до България, както и комисионна за гръцката държавна компания.

„Ако това е цената на приятелството на нашия премиер с гръцкия – това е твърде скъпо за всеки от нас и рано или късно трябва да се търси отговорност“, категоричен е Петков.

ПП АБВ, чрез парламентарната група „БСП за България“, ще настоява да бъде намерено разумно решение. Румен Петков отново подчерта, че това е подновяване и подписване на дългосрочен договор с „Газпромекспорт“ от 1 януари. Той изтъкна, че Гърция, Чехия, Унгария, Германия, Австрия абсолютно безпроблемно работят и до ден-днешен.

За риск от икономически и социален срив заради цената на газа алармира още Петков и припомни, че работодателите подготвят протест на 18 май. Той не пропусна да отбележи, че ценовата разлика между руския и азерския газ се дължи на приетата по времето на Теменужка Петкова нова формула. Коментирайки ходовете на сегашното правителство в енергийния сектор Петков изрази съмнения за предварително подготвени схеми, оставящи неприятен привкус и воня на възможни корупционни практики.“

Незабавната стъпка, която трябва да се предприеме, е въвеждане на регулирани цени и за тока за бизнеса. Така трябва да се подходи и с газа, категоричен е Петков. Той предупреди още, че ако се наруши мораториума, който в 2012 г парламентът наложи за добива на шистов газ, това ще означава екологична катастрофа.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Виктор

  11 Май 2022 18:27ч.

  Тази цена е формирана по харвардски от задокеански възпитаници и издава диагноза... Нека младите и работещите които се прекланят пред модерното, запада и целият фалш и лицемерие, да платят тази цена, защото е за наказание и разсипия по целият народ и целият свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Ако това е цената на приятелството на нашия премиер с гръцкия – това е твърде скъпо за всеки от нас и рано или късно трябва да се търси отговорност“, категоричен е Петков.

  11 Май 2022 20:42ч.

  Дали е само това или част от цената е спирането на ТЕЦ-а в Димитровград, за да не конкурира онзи рестартирания в Гърция? Пък и някак удобно се счупи и ПАВЕЦ Чаира...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи