Регионалният министър: Оградата по границата е временно съоръжение без решение за строеж

Регионалният министър: Оградата по границата е временно съоръжение без решение за строеж

Министърът коментира пред БНТ, че не се притеснява от обвинения в безстопанственост.

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

"Оградата" по границата с Турция всъщност е одобрена като временно препятстващо съоръжение, направено без документи за строеж и без издадено решение за стореж от страна на МРРБ или Министерство на отбраната. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

За подобен тип съоръжения не се изисква разрешение за строеж, не се издава и разрешение за ползване. Това означава, че т. нар. ограда е изградена така, че да не подлежи на контрол от страна на нито едно министерство, стана ясно от думите му. 

"Има проекти за съоръжението, но те са следени единствено от областните управители, които нямат никакъв административен капацитет за строителство. Нито МРРБ, нито МО не са издали решение за строеж и в един момент обектът е бил буквално прехвърлен на областните управители да се занимават с това съоръжение. Оттук нататък предстои да бъде ясно какво е било заданието, дали е изпълнен добре проектът, защото не е ясно дали е изпълнен. Много пъти съм казвал - каквото си поръчаме, това получаваме. В случая май не сме си поръчали това, а сме си поръчали нещо повече", заяви Шишков.

Министърът разкритикува бившите управляващи, изградили преградното съоръжение, че не са довършили втория етап от първоначалния замисъл. "Изграждането на това съоръжение е било неозбежно като необходимост. Въпросът е защо с него не са се занимавали министрите - на вътрешните работи, на отбраната или на регионалното развитие и благоустройството. Ще ви дам пример - с интерконектора, ако се занимаваха областните управители - те много помогнаха, но нямаше да успеят да го въведат в експлоатация. Същото е и с оградата", заяви Шишков.

Той коментира, че не се притеснява от обвинения в безстопанственост. Според Шишков отговорност трябва да се търси от хората, които са направили така съоръжението, че то да не подлежи на контрол от съответните институции.

Регионалният министър арх. Иван Шишков коментира и избора на място за строеж на Национална детска болница в столичния квартал "Овча купел". Той определи мястото като изключително удобно за целта - с добър достъп и достатъчно пространство за изграждане на лечебно заведение. Той изрази надежда, че до завършването на детската болница в "Овча купел" ще е приключил и ремонта на Околовръстния път там.

"Ще правим болница, а не поликлиника. Ако е поликлиника, ще я правим така, че да е удобна за нечий квартал. Като правим болница, тя трябва да е на място с добри транспортни връзки и да е извън центъра на града. Трябва да я направим така, че да е достъпна не само на софиянци, а да има удобен превоз до нея и за хора от други части на страната. За мен това е най-удобното място, защото пространството е голямо и ще може да се построи болница без ремонти на вече съществуващи постройки", коментира той.

Приоритет при строителството на пътища са тунелът под прохода Петрохан и връзката с Прохода на Републиката, която трябва да свърже Русе с Маказа, заяви още Шишков.

"В България си говорим за магистралите изток-запад, но връзките север-юг са много важни. Те правят истинската свързаност между Северна и Южна България. Изоставането икономически на Северна България няма да се реши със завършването на АМ "Хемус", а когато бъдат направени тези връзки. Те имат и геополитическо значение", заяви Шишков.

В момента е възложен ОВОС на проекта за тунел под Петрохан. 

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

 • поглед

  13 Ное 2022 11:00ч.

  Гърция за два пъти помалко среддства направиха железобетонна пграда. Така беше при онези управляващи.ГРАБЕЖИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вальо Релсата що е още на свобода?

  13 Ное 2022 11:50ч.

  Той открадна основната част от парите за "оградата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Ное 2022 12:45ч.

  Виж оградата на унгарците! През сръбската граница от много години пиле не може да прехвръкне без сериозна проверка. Хората си пазят своето.... Така и трябва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анита

  13 Ное 2022 14:04ч.

  Това е истинското лице на Мелони! Тепърва медиите ще пишат за "неочакваните" аспекти на дълбоката и същност. КАК МОЖА?! От толкова публични личности точно Робрто Савиано! Който е чел "Гомора", или е имал нерви и смелост да изгледа сериала, е наясно с всичко. За пореден път бедната, онеправдана, "мързелива" и "корумпирана" Южна Италия ще се окаже лакмус за дълбините процеси в италианската държавност и народопсихология. Явно Фалконе, Борселино и всичките "пчелички" от максипроцесите са били напразни?! Недостатъчни?! Смехотворни идеалисти в този свят на взривени тръбопроводи, стратегически мостове и хищни сателити? Горкият Роберт Савиано! Тази измъчена душа, който преди да стане журналист и общественик си остава човешко същество. Абсолютно автентичен и импулсивен: както при защитата на мигрантите, така и при написването на "Гомора". Преди е извършил една, единствена фатална грешка: НАПИСАЛ Е ЦЯЛАТА ИСТИНА.И е бил осъден от враг, който не прощава и не забравя. Сега застава срещу друго мощно торнадо: новите спасители на Италия, гаранти за цивилизацинен избор и ДНК идентичност. Наистина ли някои хора, като Савиано, никога не си научават уроците и настъпват постоянно една и съща лопата? Лош късмет? Съдба? Не вярвам. По-скоро тази жена не знае с какъв кибрит си играе, изправяйки се срещу Савиано. Ако всичко е съзнателно и радикализмът и тепърва ще набира скорост, няма да се учудя ако вече работи за идеите на Умберто Боси: бавно, тайно, незабележимо, но последователно. Все пак Салвини е неин партньор, а вратите на Ада се намират в Сицилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи