Реджеп Ердоган: Американците не могат да ни командват

Реджеп Ердоган: Американците не могат да ни командват

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отвърна на нарастващия натиск от страна на САЩ за прекъсване на историческите връзки на Анкара с "Хамас" след безпрецедентните нападения на бойците срещу Израел, предаде France 24.

Главният служител на Министерството на финансите на САЩ, отговарящ за финансирането на тероризма, изрази "дълбоката" тревога на Вашингтон относно миналите отношения на Анкара с "Хамас" по време на посещението си в Турция тази седмица.

Заместник-министърът Брайън Нелсън заяви, че Вашингтон не е открил парични средства, които да са преминали през Турция за "Хамас" от избухването на войната в Газа преди осем седмици. Но той заяви, че Анкара е помогнала на "Хамас" да получи достъп до финансиране в миналото и сега трябва да използва местните закони, за да ограничи потенциални бъдещи трансфери.

Ердоган заяви в събота, че Вашингтон е наясно, че Турция не разглежда "Хамас" като терористична организация.

"На първо място, "Хамас" е реалност в Палестина, тя е политическа партия там и се яви на изборите като политическа партия и спечели", заявява президентът в коментар, публикуван от кабинета му. "Ние формираме външната си политика в Анкара и я разработваме само в съответствие с интересите на Турция и очакванията на нашия народ", заявява Ердоган.

"Сигурен съм, че нашите събеседници оценяват последователните и балансирани външнополитически стъпки на Турция при такива хуманитарни кризи и конфликти."

В петък Израел възобнови наказателните въздушни удари, след като страните не успяха да удължат седемдневното примирие, при което бяха освободени 80 израелски заложници в замяна на 240 палестински затворници.

Ердоган е един от най-яростните критици в мюсюлманския свят на военната тактика на Израел в Газа. Той отзова пратеника на Анкара в Тел Авив и поиска израелските командири и политически лидери да бъдат съдени за "военни престъпления" в Международния наказателен съд в Хага.

Политическите лидери на "Хамас" използваха Истанбул като една от чуждестранните си бази по време на двудесетилетното управление на Ердоган. Турските медии съобщиха, че те са се преместили в Катар, след като Анкара изрази недоволство от снимки в социалните медии, за които се твърди, че показват служители на "Хамас", които празнуват нападенията от 7 октомври. Оттогава обаче те са посетили Истанбул поне веднъж, както се съобщава, за неразкрити разговори.

За последен път Ердоган се срещна официално с лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Истанбул през юли. През септември той разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в рамките на срещата на ООН в Ню Йорк.

Срещата имаше за цел да подготви почвата за едно изключително важно посещение на израелския премиер в Турция.

Войната в ивицата Газа разкъса тези зараждащи се връзки

Сега Ердоган нарича Нетаняху "касапинът на Газа" и говори за перспективите израелският лидер да бъде съден в Хага. "Нашите очаквания са, че тези извършители на геноцид, тези касапи на Газа, които бяха хванати с кървави ръце, особено Нетаняху, ще получат справедливо наказание", подчертава Ердоган.

 

Коментари

 • Крайно време е...

  03 Дек 2023 10:11ч.

  ...бай Ердо официално да ни вземе под крилото си, след като руснаците ни продадоха на корумпирания и извратен Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време е... 03 Дек 2023 10:11ч.

  03 Дек 2023 10:37ч.

  А вазелин имате ли у вас ? В достатъчни количества ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съпоставки

  03 Дек 2023 10:48ч.

  България и Унгария. Ние сме малко по-големи по територия. Унгарците са малко повече по население...Две сравними , съизмерими страни. Близо сме, почти съседи, 350 км. ни делят граница от граница... И до тук с приликите. Как не се намери един български Орбан да мисли и артикулира национално-ориентирана политика ? Как у нас само подлоги бе ! Съветски, Руски, Американски, Брюкселски подлоги, но все ПОДЛОГИ ! Че като дъното на срама - и турски подлоги, гнус ! Как няма един който да артикулира българските интереси, беза да ги прекарва през слугуването на чужди страни ? "Синергии" , "ценности", други смокинови листа ?... И как ли ще се появи такава фигура, след като самото население са поданици искащи определена външна сила да ги опъне ? Население от подлоги ! Амераканофили , Русофили, Туркофили... Нито един българофил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  03 Дек 2023 12:32ч.

  Защо е дебел врата на вълка?- Защото си върши работата сам. Досега все други ни оправят и докъде сме стигнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • shadow

  03 Дек 2023 19:41ч.

  Има един вече-Ти.Търсим втори...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игнат Ф.

  03 Дек 2023 10:26ч.

  Ашколсун Ефенди, сега остава да завъртиш нефтения кран за Израел, та да помогнеш на Хамас. Но няма да го направиш защото… Най-големите помагачи на Хамас са самият Израел с кувейтски пари. Политически интриги на ционистите. Браво за това, че наричаш Хамас бойци а не терористи, както ги наричат цялото НАТО, е и ти си НАТО, дано не дълго още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Дек 2023 10:35ч.

  Кой заблуждаваш бе дядка и ти си същия слуга, като всички останали... ваксинираш, убиваш и продаваш земята си на глобалистите, ай бегай се скрий бе!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абсолютно точно

  03 Дек 2023 10:50ч.

  И Ердо е сатанистки слуга, но с правото да разиграва голям ориенталски цирк. Циркаджия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  03 Дек 2023 10:37ч.

  „Ердоган: Американците не могат да ни командват„ Е, да. Него го управляват англичаните, ама скриитичко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 10:51ч.

  Е, по къв начин го управляват? Кви инструменти използват - финансови, икономически, военно-технически, енергийни? С какво му въздействат? Опитват се да гадят, но "англичанка гадит", остана далеч назад в историята. Е, пред Зеленски некои нейни номера минават, щото толкоз му е акълът, а и олигарсите му, и той, имат недвижимости в Лондон. Както и много от руските олигарси. Но пред Ердоган такива пунтове не минават. Британия имаше влияние в Турция, когато Турция беше в активно противодействие на Руската империя. Сега Турция си има собствена визия за Близкия Изток, свързана с реанимацията на Османската империя - сепак тези земи векове наред са били нейни. Но за влияние в тях претендира и нещастното половин островче - Британия. Така че, когато интересите им съвпадат - ОК. Тов. Ердоган е чел товарища Ленина за ситуационния съюзник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  03 Дек 2023 11:18ч.

  ДОСТОЕН ДЪРЖАВНИК? Нека го наричат диктатор, не знам си какъв, но държавата му е подредена, улиците чисти, икономикта работи и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "държавата му е подредена"

  03 Дек 2023 11:40ч.

  Чемодан, вокзал, Капъ Куле ! И да не забравиш в чемодана да сложиш ибрик. И много-много вазелин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  03 Дек 2023 18:05ч.

  Идиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 03 Дек 2023 11:40ч. Чемодан, вокзал, Капъ Куле ! И да не забравиш в чемодана да сложиш ибрик. И много-много вазелин...

  03 Дек 2023 12:05ч.

  Чемодан, вокзал, Калотина - Брюксел ! И да не забравиш в чемодана да сложиш ибрик. И много-много вазелин, че в Брюксел резаните карабини са на мода...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Измежду всички фили-фоби

  04 Дек 2023 10:51ч.

  Специално място заемат с своята изключителна гнусота и противност - ТУРКОФИЛИТЕ. Имаше преди време един такъв хабилитиран боклук, грантаджия от форума на СЕГА , който убедено твърдеше че Баташкото клане е мит и фалшификация. Ето и тук последователите му…💩💩💩 Команчото ? Да не си самият ти ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  03 Дек 2023 12:58ч.

  Бай Ердо, кой пусна украинците от Турция?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Могат, г-н Ердоган, могат, но въпросът е ЗАЩО искат да командват?!

  03 Дек 2023 13:22ч.

  Защо американците не искат да си сътрудничат с другите народи и държави, а искат да командват? Това е въпросът. Само са си дали това право, използвайки два най-порочни метода за грозно властване - първият е СИЛАТА, вторият е ИЗНУДВАНЕТО! Това се нарича "гангстерска политика" - отличителна черта на САЩ, вече видно от цялата Вселена. ... Ето тук е казано как действат чрез ... САНКЦИИ брат! ..... https://pogled.info/svetoven/amerika/edin-ot-amerikanskite-shtati-kapitulira-pred-rusiya.163258

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  03 Дек 2023 16:17ч.

  Външна политика само в интерес на Турция и очакванията на народа й. Изглежда, че в България такава политика водеше само бай Тошо, колкото и да му се присмивахме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи