Рашел Кеке - първата камериерка, избрана за депутат във Франция

Рашел Кеке - първата камериерка, избрана за депутат във Франция

48-годишната цветнокожа Рашел Кеке, която има френско гражданство, но е от котдивоарски произход, е първата камериерка, избрана за депутат във френския парламент, съобщават в. "Фигаро" и телевизия "Бе Еф Ем".

Кеке бе издигната от обединения ляв блок в избирателния район Вал дьо Марн край Париж. Там тя се противопостави на бившата министърка на спорта Роксана Марасинеану, издигната от центристката коалиция на президента Еманюел Макрон. На втория тур на изборите вчера Кеке получи 50,30 процента, а Марасинеану  - 49,70 процента. Разликата между двете е 177 гласа, които пратиха Кеке на депутатската банка.

Кеке се прочу, когато преди няколко години оглави борбата на камериерки от хотел "Ибис Батиньол" в Париж срещу неговата управа. Камериерките настояваха за по-високи заплати и достойни условия на труд. Протестното им движение продължи цели 22 месеца и завърши с успех.

Тогава именно Кеке попадна в полезрението на радикалната левица на Жан-Люк Меланшон, която на тези избори се яви като част от ляв блок, обединяващ социалисти, радикално леви, комунисти и еколози.

По време на предизборната кампания Кеке заяви, че в парламента ще представлява онези хора, които досега са оставяни без глас по важни политически въпроси.

Нейната опонентка пък породи възмущение, когато дефинира Кеке като представителка на крайните партии във Франция.  Тогава бившата министърка на спорта призова всички да я подкрепят срещу Кеке, за да не дадат възможност на краен кандидат да победи. Тази позиция бе остро разкритикувана от левия блок, предвид синдикалната борба, водена от Кеке за по-добри трудови условия за камериерките.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Ясна работата

  20 Юни 2022 22:35ч.

  Щом тръгнахме вече с камериерки и водопроводчици да се разправяме, положението е безнадеждно. Е, тогава какво се учудва запада, че е загубил битката след като размахва парцал за прах срещу ядрени бойни глави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  20 Юни 2022 23:39ч.

  Много умно постъпва "запада" да размахва парцал на Русия, защото той е БЯЛ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • маларт

  20 Юни 2022 23:12ч.

  Изборният раойон се предполага,че е бил изпълнен със сънародници на Кеке. Поне не е трансхюмън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Рашел Кеке - първата камериерка, избрана за депутат във Франция"

  21 Юни 2022 7:30ч.

  Опять двойка. Зле научен урок. Готвачка трябваше да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи