Радев се срещна с Нехамер, беше единственият държавник, поканен на концерта на Виенската филхармония

Радев се срещна с Нехамер, беше единственият държавник, поканен на концерта на Виенската филхармония

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които разговаряха днес във Виена.

По покана на Карл Нехамер българският президент е единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на "Музикферайн", информират от прессекретариата на държавния глава, предава БТА.

По време на разговора двамата откроиха доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдиха Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Българският държавен глава подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Румен Радев напомни и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

Федералният канцлер Карл Нехамер изрази признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. По думите на Карл Нехамер Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

 

Снимка: Президентство/БТА

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети на 23 януари България, където на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. Нехамер подчерта, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

В рамките на посещението си в Австрия държавният глава Румен Радев разговаря също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и проведе среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.

В интервю преди дни по актуални проблеми за "Кроне" - вестникът с най-висок тираж в Австрия, канцлерът Карл Нехамер, който наложи вето срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение, защити укрепването на оградите по границите на Европейския съюз.

"Оградите имат възпиращо действие и са ефикасни. Чрез тях може да се канализира нелегалната миграция, да се контролира по-строго и по този начин да се предотвратяват нелегалните трансфери", аргументира се Нехамер. В същото време той обаче подчертава, че "оградите имат нужда от наблюдение, служители и техническо оборудване".

Австрийският канцлер дава за пример гръцко-турската граница в района на река Марица (Еврос), където, по думите му, е видно, че оградите имат смисъл.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Шарлатани в лозето

  01 Яну 2023 15:08ч.

  Европейците от наводнените Карловски села Богдан, Розино, Слатина, Столетово и Каравелово да гледат новогодишния концерта на Виенската филхармония по телевизора . Останалите на територията ,могат да си пуснат и одата на радостта !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  01 Яну 2023 17:20ч.

  А този от село Труд какво разбира от класическа музика,това не са прасетата и кокошките на село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  01 Яну 2023 16:16ч.

  Радев се е договорил с авсршйския премиер Нехамер новогодешния коцерт на Виенската филхармония за 2024 да бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. За първи път в света диригетът ще ръководи музикантите дибидюс гол, а вместо батон ще държш в ръко захарно петле. Концертът ще завърши с премиератана "Белене марш", посветен на Ранев и предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • общи приказки

  01 Яну 2023 16:48ч.

  напълно безсмислени радеви разходки; не го искат и никога няма да го искат колкото и да се мазни; казано;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • може да са безСмислени

  01 Яну 2023 17:02ч.

  ама аз ти и другите българи му плащаме масрафа, на него и на кобилата до него, и на антуража му, а събират по левчета с sms- и за децата чрез измишльотината Българска Коледа и капачки за кувьози. Цинизъм!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  01 Яну 2023 17:09ч.

  защо синергетикът не уважи българското изкуство? и какво му дадоха на този продажник??? https://www.wienerphilharmoniker.at/de/ball-der-wiener-philharmoniker/2023#karten-28824

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РЕЗИЛ! РУСКИЯТ РЕЖИСЬОР ТИМОФЕЙ КУЛЯБИН ЗАДЪРЖАН ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ. СЕМЕЙСТВО РАДЕВИ НА ПОЖАР ОПРАВЯ ИЗЛАГАЦИЯТА НА „ГРАНИЧНА“ НА МВР

  01 Яну 2023 20:16ч.

  Руският режисьор Тимофей Кулябин, който постави своя версия на „Нора“ на Ибсен в Народния театър и това се превърна в изключително значимо събитие, е бил задържан от Гранична полиция на 31 декември м.г., разкри АФЕРА. Корифеите на МВР идиоти на уникума МВР служебен министър на Радев – Демерджиев от Гранична полиция задържат Кулябин под предтекста, че е имало нередности в документите му. Като се има предвид какъв уникум на квадрат назначиха като шеф на Гранична полиция, никак не е чудно що за резил за пореден път са сътворили. На 31 декември м.г. имаше представление на „Нора“ на Ибсен в Народния театър. След като руснакът е бил възпрепятстван на граничния пункт, а министърът на културата Минеков през това бил някъде из чужбината, се наложило Десислава Радева и по веригата съпругът и Румен Радев да оправят на пожар бакиите на Гранична полиция за „да не научат журналистите“. И като се намесил първият държавен ръководител естествено оправили тихомълком скандала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има унизителен привкус

  02 Яну 2023 0:31ч.

  Не ни дават като на всички европейци пари и сигурност, а ни канят на концерт (отделно).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи