Радев към Шолц: РСМ трябва да зачита човешките права и да спазва Копенхагенските критерии

Радев към Шолц: РСМ трябва да зачита човешките права и да спазва Копенхагенските критерии

В отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ) не става въпрос само за исторически спор, важно е и спазването на Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз (ЕС), сред които правата на човека и недискриминацията. Това са необходими условия, които трябва да бъдат изпълнени от югозападната ни съседка, преди тя да започне преговори за членство в ЕС. Тази позиция изрази президентът Румен Радев на срещата си на „Дондуков“ 2 с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц, който бе на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът настоя Европейският съюз да бъде гарант за спазването на правата на македонските българи в РСМ. Необходими са ясни механизми и измерими критерии за осъществяване на мониторинг в преговорния процес, който да доведе до устойчивост в изпълнението на критериите за членство от страна на Северна Македония. Българският президент изтъкна и значението на опазването на българското културно-историческо наследство в РСМ, се казва в прессъобщението.
 
Румен Радев и Олаф Шолц обмениха също така мнения по теми от дневния ред на ЕС, сред които диверсификацията на енергийните доставки, укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.
 
Във фокуса на разговора бяха по-нататъшните перспективи пред двустранните отношения във всички сфери на икономиката, сигурността и отбраната. Отбелязани бяха постигнатите високи резултати в търговско-икономическите връзки. „Моделът, от който можем да се учим, е много по-ценен от финансовите измерения на германските инвестиции у нас“, подчерта президентът Румен Радев, цитиран в прессъобщението.

Държавният глава приветства приноса на германски компании в развитието на индустрията, машиностроенето, автомобилостроенето и редица други сфери от българската икономика. Президентът изрази увереност, че германските инвестиции у нас ще продължат да се увеличават и в областта на високите технологии и иновациите, както и в проекти, свързани с изграждането на зелена икономика. По обем на двустранната търговия България попада в топ 20 на най-важните търговски партньори за Германия в рамките на ЕС за 2021 г. По официални данни стокообменът между България и Германия за миналата година достига рекордните 9,981 млрд. евро, посочват от прессекретариата на държавния глава.
 
Президентът запозна германския канцлер и с проекта за производство на зелен водород в комплекса „Марица Изток“. Проектът на стойност 15 млрд. евро, разработен в сътрудничество с БАН, бе представен от българския бизнес в Хамбург по време на посещението в Германия на държавния глава през миналия месец. Инвестиционните намерения предвиждат през следващите около 10 години да бъдат създадени слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Румен Радев открои възможностите за сътрудничество между България и Германия в този и други подобни проекти, предвид германския опит в разработването на технологии в областта на зеления водород. По думите на президента двете страни следва да обединят усилията си в използването на нови технологии и решения за постигане на независимост в енергетиката.
 
Приемането на България в Шенгенското пространство следва да се осъществи на базата на обективни и прозрачни критерии, бе общата позиция по време на срещата, информират още от прессекретариата на държавния глава. Президентът Румен Радев припомни, че въпреки изпълнените още от 2011 г. изисквания, страната ни все още не е приета в Шенген. Канцлерът Олаф Шолц увери, че България може да разчита на подкрепата на Германия за решаване на въпроса, посочват от президентството.

 

Коментари

 • Необичаен

  12 Юни 2022 8:25ч.

  Споменаването на "европейски гаранции", другото име на "предадохме Македония" ли, е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • маларт

  12 Юни 2022 8:46ч.

  Радев ли изкара от цилиндъра про100киро и асан? Сега се сетил за БРЮМ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Юни 2022 9:05ч.

  Е, хубу Радев изкарал Киро на сцената, пък сега бил се сетил за БРЮМ! Аман! Кого да изкара - теб ли? Изкарал е това, с което е разполагал. Я да си припомним, какви бяха оценките, които имаха двете служебни правителства! И то не само от социолозите, а от обществото. Бяха много високи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Юни 2022 9:10ч.

  Това е много вредно поведение - демек, ние си ги знаехме какви са, ама Радев ни ги пробута. Вредно и безотговорно, без капчица заинтересованост за Отечеството. Най-напред гласуваме (и аз за мой срам), после някой друг ни е виновен, че сме били глупави и наивни. И никаква поука не си вземаме. Изглежда ни харесва да сме в позата на величавата преебаност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Юни 2022 9:11ч.

  Нямам спомен някога Радев да е показвал колебания по Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Юни 2022 9:17ч.

  По-интересен е въпросът на колегата в първия постинг. И на мен ми мина през ума, че с тези "европейски гаранции", се опитваме да се измъкнем. Два пъти прочетох увода на материала. Ако този текст, действително фигурира в прессъобщението на президенството, то няма съмнения, че хер Шолц, ще си тръгне още по-обиден. И със сигурност до края на месеца, нищо няма да се случи,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен до thenewone

  12 Юни 2022 10:08ч.

  И Киро, и Радев говорят за "европейски гаранции". Което за мен е сигнал,че може да се подготвя "хвърляне на кърпата" по темата с Македония. Отделно секс скандал с Киро е част от играта по темата. Т.е. като се предизвика криза и няма редовно правителство,няма кой да вземе решение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Юни 2022 9:05ч. И то не само от социолозите, а от обществото. Бяха много високи.

  12 Юни 2022 11:18ч.

  Социолозите и обществото, сиреч медиите не се гнусят от никакви пари, а който плаща той поръчва оценките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  12 Юни 2022 9:01ч.

  Не разбирам слугинското поведение на управляващи, президент и други подобни службогонци. Сульо и Пульо като решат да дойдат да ни дърпат ушите и нашите все са съгласни. Ами научете се да казвате "НЕ". Германия ни държи милиарди, ние нищо не правим за да си ги върнем. Най-добре в институциите да оставим по някой панталон, поне няма да плащаме заплати и панталоните няма да взимат подкупи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  12 Юни 2022 9:02ч.

  Германия ни дължи милиарди ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 12 Юни 2022 9:02ч. Германия ни дължи милиарди ...

  12 Юни 2022 11:21ч.

  Никак не е тракала. Разчитането по клиринговите спогодби с Третия Райх е било оставено за след победата му над СССР...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безгръбначно, лизаческо и предателско поведение на @маринкин.

  12 Юни 2022 9:04ч.

  "Гарантите" от ес-ето ги гледахме осем години в усраина - "drang nach Оsten".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  12 Юни 2022 9:25ч.

  Така е, за съжаление. Единственото, за което може да гарантира Западът, е че ще бъде верен на себе си, а ние го знаем колко струва, FackTheEU!, както казват нашите американски "доброжелатели".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова държави се противопоставиха

  12 Юни 2022 9:40ч.

  на ЕС, те са истерични, че губят влияние

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юни месец 1989 г. никой не очакваше падането на Берлинската стена и вълната от преврати в Източна Европа

  12 Юни 2022 9:48ч.

  ЕС се взе за ново издание на Римската империя, но няма да изкара толкова дълго. Можем да посрещнем Нова година много изменена обстановка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекси Слав

  12 Юни 2022 10:27ч.

  Спомнете си какво става на 13 юни 1878 в Берлин и какви са последствията за нас и Европа. Напомнете го на хер Шулц, защото сега е много удобно да се правят на разсеяни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЮРМ трябва да влезе в ЕС само като част от и провинция на България!

  12 Юни 2022 11:16ч.

  Някой от нашите дупетати сети ли се да попита нацисткия внук защо ГДР бе приета ЕС като федерални германски провинции,сме като самостоятелна държава, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опа, грешка!

  12 Юни 2022 11:23ч.

  ...а не като самостоятелна държава, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи