Радев към Макрон: София очаква от Скопие да изпълни Договора за приятелство и добросъседство

Радев към Макрон: София очаква от Скопие да изпълни Договора за приятелство и добросъседство

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Европейската перспектива на страните от Западните Балкани, последиците от военните действия в Украйна и променената среда за сигурност в Европа бяха във фокуса на разговора.

В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония (РСМ) в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори, посочи по време на разговора българският държавен глава.

Румен Радев заяви също, че между България и Република Северна Македония беше постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока. Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, също бе отбелязано от президента.

Радев подчерта и че неизпълнението на Двустранния договор за приятелство и добросъседство и сътрудничество от страна на РСМ, пет години след неговото подписване, изисква конкретни стъпки и резултати, изпълнението на които да възстанови и укрепи доверието ни.

Президентът Еманюел Макрон изрази готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16.

Междувременно в телефонен разговор президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски са се съгласили, че няма време за губене по отношение на процеса на разширяване на ЕС и интеграцията на Северна Македония, като са подчертали, че "по-нататъшните забавяния могат да имат сериозни регионални последици и да отворят широко вратата за засилено влияние на трети страни в региона, превръщайки въпроса за разширяването на ЕС със Западните Балкани в сериозен проблем със сигурността", информират от правителствената пресслужба в Република Северна Македония.

Ковачевски е поздравил Макрон с победата на президентските избори и му е пожелал успешен втори мандат като държавен глава, подчертавайки "интензивния политически диалог през последните няколко години и ангажираността на президента Макрон и Република Франция по отношение на разширяването на ЕС и интеграцията на Република Северна Македония.

"Традиционното приятелство между двете страни, се обогатява от активизирането на икономическото сътрудничество, което през изминалата година получи нова глава с влизането на Френската агенция за развитие в Северна Македония", са подчертали в телефонния си разговор Ковачевски и Макрон, пише в съобщението.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • На стара коза яре

  18 Май 2022 21:57ч.

  Допълнение:тоя нали бе гарант на Минските споразумения.Като бивш майор от сухопътните войски на старата България следя до последно как плюя ха снарядите върху Донбас и Логанск. Страшни гаранти туй франсетата!Отделно нацистките знамена само как се вееха. Долу колонията.Слава на оная България и на Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гаранция - Франция

  18 Май 2022 22:00ч.

  Откъде ли иде този израз... Сигурно ще да е от историята...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  18 Май 2022 23:36ч.

  Идва от гаранциите, които Франция дава на Полша преди Втората световна война, че ще я защити от Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  18 Май 2022 22:48ч.

  Тов. Макрон и всички останали много много бързат защото след някой и друг месец не се знае знае ли се.Ние обаче този път нямаме никаква бърза работа,така че да вляза малко с позволението на колегата На стара коза яре в тона,ще изпълним командата "Свободно на ремък-почеши коня".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи