Радев към Иван Костов: Не сме забравили, че България бе разпродадена на безценица

Радев към Иван Костов: Не сме забравили, че България бе разпродадена на безценица

"Иван Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме забравили, че по негово време България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна - няма да изпращаме оръжия за Украйна". Така президентът Румен Радев отговори на бившия премиер Иван Костов, който по-рано тази седмица го критикува, че е "руски агент за влияние" и "узурпира власт" с изказванията си срещу оказването на директна военна помощ на Украйна.  

"Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство", каза Радев. 

Той добави, че според конституцията президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх от това. 

"В момента имаме комбинация от всички тези случаи", посочи той.

Радев коментира, че не е "толкова страшно да се управлява страната ефективно дори по време на най-тежка криза" и добави, че дори на евентуално следващо редовно правителство ще му е по-лесно, тъй като назначеният от него служебен кабинет бил решил много проблеми. 

Радев за пореден път се обяви и срещу изпращането на боеприпаси за Украйна на държавно ниво.

"Ако частните компании в България, които могат да произвеждат снаряди по натовски стандарт, решат да изнасят за Украйна - междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение трябва да изисква сертификат за краен потребител, обясни Радев. 

Трябва да е ясно и ние да знаем, че тези снаряди отиват при европейските партньори на България, каза президентът.

Български боеприпаси обаче достигат до там през сделки с посредници или частен бизнес и това не е тайна въпреки периодичните коментари на Радев. Миналата седмица служебното правителство официализира схема със стари боеприпаси за над 300 млн. лева, които е много вероятно да се озоват в Украйна.

По-рано тази седмица Иван Костов припомни, че 48-ото Народно събрание задължи правителството да предостави военно оборудване на Украйна, като решението на парламента не е за еднократна военно-техническа помощ, а за продължаваща.

По думите на Костов отказът на Радев българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряди е удар по индустрията и икономиката на страната.

 

Източник: mediapool.bg

 

Коментари

 • Гражданин

  29 Март 2023 10:40ч.

  Какви точно проблеми реши служебнията кабинет? Внесе в НС бюджет 2023, предвиди увеличаване на мизерните доходи на мнозинството българи или?? Единственото, което решава е да увеличава заплатите на приближените ви участници в бордове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  29 Март 2023 10:50ч.

  Явно не си гражданин, а селянин... Все тая! :-D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: ...

  29 Март 2023 11:40ч.

  "Богатият" речник издава авторката на въпросния коментар. Бяха Ви затворили устата, но явно всичско е било временно. Жалко, когато човек не си знае мястото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славяновския цап

  29 Март 2023 19:08ч.

  дразни. Не съм очаквал чудеса от образование в казармите в Долна Митрополия и бараките в Средния Запад на САЩ, но си мислех, че поне са го научили да си крие селянията. Уви! Лъгал съм се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  29 Март 2023 10:51ч.

  Кой беше тоя Костов?... Изтекъл в аналите на мрачната ни най-нова история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скитник

  29 Март 2023 11:05ч.

  Господин Радев да се информира /адекватно/ какво произвежда например ВМЗ Сопот, с каква маркировка, на кого го продава, и непременно да пита какво правят десетки украински тирове там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант

  29 Март 2023 18:26ч.

  Ами да беше споменал и ДПС които 33 г. грабят и унищожават България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мхм...

  29 Март 2023 11:14ч.

  Костов тамън след 2 книги и участия по официозите си помисли, че стана достоен за "стара планина", и Радев пак му разбъчка кошмарите от миналото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Засега

  29 Март 2023 11:30ч.

  само Радев доказано наруши Конституцията, като вкара Кире Простото във властта. Има решение на КС по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  29 Март 2023 11:49ч.

  на вниманието на синергичния „триморец“ – р.радев- mustapha: В. Орбан: “В НАТО и ЕС всички са за продължаване на въоръжения конфликт в Украйна, с изключение на Унгария.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подозрителен

  29 Март 2023 11:58ч.

  Лаборанта вече придоби кураж да надига мръсния си гласец. Сигурно адвокатите са го уверили, че всякакви давностни срокове са изтекли. А може и Елена да го е окуражила! Всички знаем, че без нея той не предприема нищо. Тя беше тази, която настойчиво го посъветва едно време, когато той още пишеше пламенни статии в Работническо дело за светлото бъдеще на БКП, да се преориентира, да се пребоядиса в синьо и да започне да тренира трупешко скачане. Синьо трупешко скачане било по-обещаващо с оглед засвояването на активи. Мръсник! Умен, ама мръсник! Въпреки видимите си, изначални и отвратителни кусури, въпреки родилните боклуци, някога България имаше някаква надежда, носеща името СДС. Мечтата и носителят и се оказаха долни, мръсни, продажни, крадливи, гнусни. Седесарите играха криеница в преследване и търсене на мечта, а се оказа че през цялото време са мислели за осребряването и. Гадове! Не знам откъде Бойко се сети за номера с липсващите сантиметри асфалт?! Идентичен случай е описан в една трилогия на Т. Драйзър, ама къде ти да търсиш при Бойко художествени автори. Сигурно седесарските му ортаци го светнаха. Те са стари спецове по гепенето! Пошушнали са нещо, а той се е отсрамил, зер що чекмеджета се продъниха, дорде се сетят да им сложат ламаринени дъна! Едно не мога да разбера - защо Радев му се хваща на плитките номера на мавърския Лаборант?! Мръсникът и Простакът биват най-резултатно убивани с мълчание. Радев не го коментирам, неговите срокове са далеч от изтичане. От всички посоки е гледан с подозрение. Аз харесвам само враговете ми да ме мразят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войнолюбец

  29 Март 2023 12:16ч.

  Aрманлийският чорап на какво конституционно основание не се съобразява с решението на парламента за оказване на помощ за Украйна, различна от предоставяне на бронежилетки, одеяла и ... чорапи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  29 Март 2023 12:48ч.

  Този път напълно подкрепям президента. Лицето Иван Костов, който разпродаде България за жълти стотинки, вместо още да търка наровете в затвора, където му е мястото, раздава акъл, подкрепяйки остатъците от ДСБ, които заедно с ДБ са българските неофашисти. ДСБ, като част от коалицията на ментарджиите от Промяната се готви да управлява отново, след като до 2001 г. разпродадоха на безценица и нарязаха за скрап промишлените предприятия и ликвидираха селското стопанство. Както през 2001 г. Костов беше сигурен в победата си, но беше отвят от народното недоволство, така и сега ментарджиите от Промяната и неофашистите от ДСБ и ДБ са сигурни в победата си. И тогава и сега в народа бълбука напрежение и усещам, че то ще избие в правилната посока - бюлетина с номер 3!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  29 Март 2023 13:00ч.

  Все пак по този въпрос президентът каза нещо правилно - и се обърна към правилния слушател. Дано просветките в разума му се появяват по-често.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  29 Март 2023 13:49ч.

  Сбърканяци, сър! 29 Март 2023 16:32ч. Пакистанец е новия лидер на шотландските националисти и главата на правителството на Шотландия https://zavtra.ru/events/liderom_shotlandskih_natcionalistov_i_glavoj_pravitel_stva_shotlandii_stal_pakistanetc Туземната колониална администрация начело с триморския ренегат Радев да последва примера на Стамболов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Март 2023 13:55ч.

  И понеже не си забравил, ти я доразпродаде! Айде не ни залъгвайте с фалшиви скандали, кажи каква бомба ни заложихте за изборите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богдана Тотева 2

  29 Март 2023 14:03ч.

  Относно лицето Иван Костов президентът Румен Радев е напълно прав! Истината за съсипването на България боли, но това е факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  29 Март 2023 15:22ч.

  този говори за себе си! кой надгради мафията и краде повече от амон ра- всичко в afera.bg за този продажник, може да е всичко , но е нищо на България или по-точно нищожество с власт от гробарите на България - евроджендърните фашисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  29 Март 2023 14:05ч.

  Знае ли проклятието на нацията Радев, че Камала Харрис е приготвила чек за 5 миллиарда доллара за такива като него на Алианса на дерьмокрацията в Копенхаген?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • земевладелец

  29 Март 2023 15:03ч.

  България не е украина и българите не са зомбирани като укрите и българите не си продадоха земята на олигофрените. Индустрия се възстановява , но земя - не. Зомбираните изроди искат да вкарат България във украински сценарии , но удариха на камък. Първо - българите са индивидуалисти , второ - собственици на жилищата си и земята си, трето - българите са по гадни от всички останали гадни племена и народи. Нищо , че българите изглеждат кротки , тъпи и търпеливи за страничния наблюдател. Те и французите са възпитани и европейци , но си точат гилотините и чакат момента да ги използват. Кой разбрал - разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умен икономист

  29 Март 2023 17:31ч.

  този псевдоикономист изживяващ се като бългапския Балцерович без написан ред за пазарна икономика,сганал доцент с неговите изкавания в пНС, докога ще замърсява СМИ у нас.Това е изпечен мошеник съсипал икономиката и банковата сфера у нас.Това се казва гъонсурат-ти го плюеш той мисли че дъжд го вали.Такъв си беше като политикономист с математическите методи в политикономията на социализма -това знае Иванчо Уникредита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !Марс©- Дежа Ву?

  29 Март 2023 18:53ч.

  и аз силно да подкрепя Радев, за пръв път полчуава такава подкрепа от мен....за сега само съм го критикувал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смях

  29 Март 2023 20:24ч.

  Тези политици ми приличат на пуяци, които си разперват опашката зрелищно и крякат преди избори. Минат ли избори и ги изберат, свиват опашката и си забиват главата в земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз подкрепям

  29 Март 2023 20:26ч.

  Българските производители! Държавата трябва да ги подкрепи и направи така че да продават продукцията си в България, а не да изнасят в чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как така “не сме забравили”?

  29 Март 2023 20:50ч.

  Ами забравили сме. Забравихме, че Боксън 12 години съсипваше държавата и крадеше като за световно, а сега идва на бял кон като спасител. Ние можем да забравим всичко. Забравихме, че Радев е президент благодарение на БСП и го оставихме да работи активно за нейното унищожаване. Всичко, всичко можем (да забравим). Аз например ще забравя да гласувам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лучия

  29 Март 2023 23:21ч.

  Хайдуците разпродадоха само индустрията , но не и земята и жилищата на българите . А земята е най-ценното за една държава. Защото земята е откупена със кръв, човешка. А човешката кръв няма цена и никакво злато не може да я купи. За това антибългарите опитват по всички възможни начини да ликвидират България като държава , но не могат. А не могат защото са прокълнати и нямат сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи