Путин към Макрон и Шолц: Русия е готова да помогне за износа на украинско зърно от черноморските пристанища

Путин към Макрон и Шолц: Русия е готова да помогне за износа на украинско зърно от черноморските пристанища

Руският президент Владимир Путин обсъди в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц работата по установяване на мирен живот в Донбас. Той подчерта готовността на Москва да продължи преговорите с Киев и обърна внимание на опасностите от напомпването на Украйна със западни оръжия, съобщи пресцентърът на Кремъл в събота.

„Президентът на Русия информира подробно за последните събития в контекста на провеждащата се специална военна операция, като отбеляза, че руските въоръжени сили стриктно спазват нормите. на международното хуманитарно право“, се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Руският президент обърна внимание на „опасния характер на продължаващото напомпване на Украйна със западни оръжия“ и предупреди за рисковете от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и изостряне на хуманитарната криза.

Путин посочи, че проблемите с доставките на храни са резултат от погрешната икономическа и финансова политика на западните страни и наложените от тях антируски санкции, се казва още в съобщението на Кремъл. 

Кремъл отбеляза, че „Русия е готова да помогне за намирането на варианти за безпрепятствен износ на зърно, включително износа на украинско зърно от черноморските пристанища“. „Увеличаването на доставките на руски торове и селскостопански продукти също ще спомогне за намаляване на напрежението на световния пазар на храни, което, разбира се, ще изисква премахване на съответните санкционни ограничения“, се казва в изявлението на Москваслед тристранния разговор между Путин, Макрон и Шолц.

"Лидерите се съгласиха да продължат контактите", добавя Кремъл.

Както каза по-рано руският външен министър Сергей Лавров, продоволствената криза в света започна много преди началото на специална военна операция в Украйна, включително пандемията и погрешните изчисления на западните страни. В същото време Лавров добави, че настоящата ситуация изостри проблема, а западните санкции се превърнаха в една от ключовите причини за прекъсването на доставките на храни, което изостри кризата.

По-рано "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш води преговори с Русия и Украйна за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море в замяна на отмяната на санкциите, които възпрепятстват износа на руски торове. Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в ООН, и Линда Томас-Гринфийлд, постоянен представител на Съединените щати, потвърдиха информацията, че се обсъжда възобновяване на достъпа до световните пазари на украинско зърно и руски торове. Страните обаче твърдят, че тези въпроси се обсъждат поотделно с всяка от страните.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • "ПИДАЛ“or not "ПИДАЛ“? This is the question

  28 Май 2022 17:15ч.

  "Елитът "на Руската федерация, формиран в ерата на западничеството, либерализма, не може да воюва и да побеждава, той иска да живее красиво, да бъде част от"развитата световна общност". Оттук и желанието да се преговаря по един или друг начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха,

  28 Май 2022 18:34ч.

  искали да живеят достойно, вместо да се жертват за Господаря? Не е за вярване просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Май 2022 19:09ч.

  Русия се очиства от търтеите. Тези, които искат да живеят леко, без да се трудят, вече напуснаха страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  28 Май 2022 19:57ч.

  Едно време Ленин натовари всички по-известни буржоазни учени на Русия на един кораб и ги изпрати за Америка. После плачете, що САЩ са такава развита страна, а а Русийката едва крета - ами точно затова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  28 Май 2022 17:21ч.

  Съседа, който се е опитвал да те убие, изведнъж се оказва с проблеми и се моли: "Помогни ми да не умра от глад, а като се съвзема, пак ще се опитам да те убия".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  28 Май 2022 17:37ч.

  Нали сме много принципни, хора на високопарните ценности и действия, не трябва да се преговаря с кръволока и гнусния народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпбщо не е готова да “помогне”

  28 Май 2022 18:32ч.

  А поставя условия. Все едно е победила т.н. “Колективен Запад”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в-си с предизвестен отг-р

  28 Май 2022 18:58ч.

  Да си представим САЩ на мястото на Русия - сама срещу поне 30 държави, твърдящи, че са Меката на света, и пращят от богатство. Как мислите, колко би издържала САЩ на такава зверска самота, преди симулакрумът да се саморазпадне от мъка пред очите на всички?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ах,товарищ Путя

  28 Май 2022 19:16ч.

  пак си предлага услугите да"помага".Къв убав човек,а как го чернят фашистите по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Май 2022 19:46ч.

  Ай стига с тия о-о-не, безполезни са . Трябва нова международна структура О-О-Да !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логично е Русия да се старае да

  28 Май 2022 21:47ч.

  предотврати поредната пропагндна акция на "Колективния Запад", който стоварва отговорността за предстоящата световна ПЛАНИРАНА криза с храните на войната в Украйна и по-специално на "раша-бад-гай"... В Белия Дом вече говорят за "Путиновото повишение на цените"... на бензина в САЩ!!! Всичко е отдавна планирано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Току-що Кадиров информира

  28 Май 2022 22:14ч.

  Чеченският спецназ на Руската армия е установил контрол над центъра на Северодонецк. Множество воюващи на противника са взети в плен, а голяма част от тях се унищожават при опити за отстъпление от котела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-резюме

  28 Май 2022 23:08ч.

  Шольц и Макрон предложили на Путин да се предаде на Зеленски.Путин е отговорил-Идите на хуй!Не е ясно на кой му е харесало!Боевик украинского националистического формирования «Азов» (организация запрещена в РФ) Денис Касаткин, обещавший обезглавить мать Рамзана Кадырова и изнасиловать его детей, доставлен в Грозный

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беседа на Боян Чуков

  29 Май 2022 1:31ч.

  за ЕС и геополитическата ситуация https://www.youtube.com/watch?v=kpH-RX0RVvo. Всеки трябва да я чуе, и всички трябва да се мобилизираме и да се отървем от това раково заболяване, ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи