Пукнатини в „леопардовата коалиция“ – Дания и Холандия няма да доставят танкове на Украйна

Пукнатини в „леопардовата коалиция“ – Дания и Холандия няма да доставят танкове на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Олаф Шолц вероятно няма да успее да постигне целите си при формирането на коалицията за доставяне на Украйна на танкове Leopard 2, пише в. "Велт". Междувременно твърде много държави се оттеглиха. В резултат на това Германия се оказва в роля, която никога не е искала да бъде.

В рамките на няколко седмици ролята на Германия се промени драматично. Дълго време германското правителство слагаше спирачки на доставките на танкове - и беше критикувано в международен план, особено от Украйна и Полша. След това настъпи повратният момент - германското правителство обяви, че ще сформира голяма европейска коалиция за Leopard 2. Но в нея се отварят дълбоки пукнатини - и един поглед върху цифрите го показва: Берлин вече не може да се доближи до създаването на алианс в първоначално предвидения мащаб ("леопардовата коалиция" включва Германия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Норвегия, Полша и Португалия), пише изданието.

Дания и Нидерландия са решили да не доставят германски танкове Leopard 2 на Украйна, съобщава в "Велт".

В отговора на холандските власти на запитването на вестника се казва, че това решение е взето "след внимателно съгласуване между Холандия и Германия. Източници на "Велт" в датското правителство (то разполага с 44 модерни танка Leopard 2 A7) са заявили, че страната няма да ги предаде на Киев.

"Велт" отбелязва, че Нидерландия и Дания ще поемат част от разходите за ремонт на 100 танка Leopard 1 от запасите на германската промишленост. Самите Нидерландия и Дания не разполагат с такива танкове.

В края на януари холандският премиер Марк Рюте заяви, че холандските власти обмислят да предоставят на Украйна 18 танка Leopard 2, взети на лизинг от Германия. В този случай Нидерландия ще трябва да ги откупи обратно.

На 25 януари Германия официално обяви предаването на танкове Leopard 2 на Украйна. Берлин ще прехвърли на Киев 14 танка Leopard 2 A6, като първите от тях ще бъдат доставени на Украйна в рамките на три месеца. Според Блумбърг Германия и други съюзници на Украйна са се договорили да прехвърлят 112 танка Leopard 2 на украинските въоръжени сили.

На 7 февруари германското министерство на отбраната съобщи, че германски отбранителни компании са получили лицензи за износ на 178 танка Leopard 1 A5 за Украйна.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • "Всеки сам си преценя" по НАТОвски 😁

  15 Фев 2023 17:01ч.

  Вякои взеха да се усещат, че ги всъщност ги разоръжават под благовидни лозунги

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвратен

  15 Фев 2023 17:07ч.

  Тия дни Зеленски нещо се поизгуби, пък то имало и причини за това....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калот

  15 Фев 2023 17:21ч.

  Великото НАТО накрая ще посъбере някоя и друга гума, джанта и ламарина за великата кауза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Младен Колев

  15 Фев 2023 17:24ч.

  Гълъбицата Донеффф и останалата прислуга да организират национална кампания за събиране на капачки за Осрайна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крумов

  15 Фев 2023 17:56ч.

  Аз давам две.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  15 Фев 2023 17:48ч.

  Има нещо гнило в Дания (и Холандия). Взеха да се усещат, че като си изпратят танковете, после ще ги накарат да си купуват хартиени Абрамс-и на промоция с предварително заплащане и доставка 203х.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  15 Фев 2023 17:50ч.

  Айде да поизчакаме малко, преди да отворим шампанското. Не е случайно това посещение по българските земи, тези "магнитски" знаци. Да видим, кога ще клекнат Холандия и Дания. Няма да ги оставят на мира. Или те ще са от другата страна на Третата световна война. Ако държавните управници имат топки, де...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбрахте ли?

  15 Фев 2023 19:57ч.

  Че изявленията за подкрепа на Украйна от т.нар. демократични страни са лъжовни и уезуитски. Те казват че ще помагат, а впрягат нас като рогат добитък до изтощение. Ако сметнете всички разходи, ще се окаже че войната се плаща от българите-пряко или чрез грабеж на населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • GEORGI

  15 Фев 2023 20:28ч.

  защо не покаже европа среден пръст на американските джендъри,и да ходят да ебът баба си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как хорските държави като решат нещо и го правят

  15 Фев 2023 20:57ч.

  У нас - един държавник (министър на МО) каже: не давам, след него НС гласува: изпращаме! Президентът казва: "България няма да изпрати повече оръжие за Украйна. Категорично съм против", Гълъб Донев - наши войници отиват в Украйна като "инструктори", ще обучават... Като запристигат обратно в ковчезите, ще гледаме да видимЕ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи