Протестно шествие срещу Европрайда в Белград

Протестно шествие срещу Европрайда в Белград

Последвайте” Гласове" в Телеграм.

Начело на протестния марш няколко свещеници носеха транспарант с надпис "Свети отче Сава, моли Бога за нас", а събралите се граждани разпънаха голямо сръбско знаме пред сградата на президентството, съобщава БТА.

Граждани и свещеници се включиха снощи в Белград в „Литийно шествие за спасението на Сърбия“, за да изразят протеста си срещу организирането на общооевропейската проява на ЛГБТ общността Европрайд в сръбската столица, съобщават местните медии.

Протестният марш започна пред сградата на Патриаршията на Сръбската православна църква и приключи пред храма “Свети Сава”, където пред над хиляда души главата на Сръбската православна църква Порфирий отслужи всенароден молебен за светостта на брака и семейството, разбирателството и мира, отбелязва в. „Данас“.

Снощният протест предхожда откриването днес в Белград на седмицата на проявата Европрайд, в рамките на която ще се проведат семинари, изложби, концерти и шествие, насрочено за 17 септември.

Сръбският патриарх Порфирий заяви снощи пред събралите се, че Белград няма нужда от Европрайд, нито от налагането на нови ценностни системи и парадигми от чужбина и призова властите в страната да премахнат уроците за джендър идеологията от учебниците за основните и средните училища, предаде Танюг.

Той изтъкна, че църквата не подкрепя каквото и да е насилие и преследване на ЛГБТ общността, особено ако това се прави в името на църквата.

Въпреки че представители на властите в Сърбия обявиха, че забраняват Европрайд, организаторите все пак го насрочиха за 17 септември. 

На протеста снощи беше изтъкнато, че целта на шествието е да се предотврати провеждането на събитието Европрайд, като бе изтъкнато, че провеждането на това мероприятие, след като президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че то няма да се осъществи, би било "държавен преврат", съобщава в. “Политика“.

Освен това участниците в снощното шествие заявиха, че ако Европрайд парада не бъде забранен, те ще се съберат на този ден "мирно, с икони като днес".

Начело на протестния марш няколко свещеници носеха транспарант с надпис "Свети отче Сава, моли Бога за нас", а събралите се граждани разпънаха голямо сръбско знаме пред сградата на президентството.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Син Балон

  12 Sep 2022 11:23ч.

  Ей не се научиха, малко им бяха бомбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  12 Sep 2022 12:05ч.

  Спомням си преди години, когато бившият сръбски патриарх Павле, скромен слабичък човек, облечен с обикновено расо и кръст, водеше протестите против войната. На погребението му присъства цала Сърбия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На това се казва да си опазиш църквата от педита!

  12 Sep 2022 12:07ч.

  Такъв народ с бомби не можеш го уплаши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милко Балев

  12 Sep 2022 13:11ч.

  Време е БПЦ да застане начело на такъв протест в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи