“Промяната” падна в собствен капан: кабинет в оставка не може да смени Бойко Рашков като министър

“Промяната” падна в собствен капан: кабинет в оставка не може да смени Бойко Рашков като министър

“Продължаваме промяната” попадна в свой юридически капан - Бойко Рашков не може да бъде освободен като министър, за да бъде избран начело на антикорупционната комисия. Това подсказаха пред “24 часа” юристи в деня, в който парламентът одобри правилата за избор на шеф на КПКОНПИ. Причината е, че правителството на Кирил Петков е в оставка и гласуването трябва да е анблок, а не за отделен негов член. Заради същия казус досега не са освободени официално и четиримата министри от “Има такъв народ”, въпреки че партията им и те напуснаха управляващата коалиция.

Така се оказва, че двата ултиматума, които Кирил Петков и Асен Василев поставиха пред Корнелия Нинова и БСП, за да влезе “Промяната” в новото правителство - парламентът първо да гласува техния закон за антикорупционната комисия и да избере точно Бойко Рашков за неин председател, са юридически невъзможно да се случат. Първо трябва да се гласува нов кабинет и след това депутатите да избират Рашков за отговорник с битката с корупцията.

Трябва да бъде освободено цялото правителство в оставка, а не отделен министър. Парламентът не може да гласува само неговата оставка. Това обясни конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Не е коректно и редно да се гласува индивидуална оставка на министър, защото тя се поглъща от оставката на цялото правителство. Но тъй като няма забрана по конституция, може да се приеме, че при условията на смърт е възможно да се пристъпи към гласуването на нов министър, обясни и главен асистент Орлин Колев от Катедрата по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет. 

Получава се параграф 22, защото той не може да си тръгне  от министерския пост, дори и да иска, допълни юристът.

Според него, ако Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ по сега действащия закон и в същото време е министър в оставка, той веднага трябва да подаде декларация за несъвместимост. Чл. 36 казва, че дори лицето да е в несъвместимост, в каквато той ще бъде, ако го изберат и по същото време е министър в оставка, подава декларацията пред органа, който го е избрал - Народното събрание, каза Колев. След това имал едномесечен срок да я отстрани.

Според него “най-чисто” щяло Рашков да не встъпва в новата длъжност и да не получава заплата от КПКОНПИ през този период.

Това, което може да направи, ако бъде избран, е допълнително да си депозира оставката, което ще бъде малко като фишек във въздуха, защото вече е в оставка, обясни Орлин Колев. Но ако мине едномесечният срок и той продължава да е министър в оставка и шеф на КПКОНПИ, трябва да напусне комисията.

Паралелно с този юридически казус в петък в парламента се завъртя и политически сюжет пак покрай Рашков.

От изтекъл в медиите документ, с който “24 часа” разполага, се вижда, че неговото име е било задраскано в подготвяната програма за ново правителство на ПП, БСП, ДБ и ИТН. В нея е записано доста по-обтекаемото “номиниране” за шеф на КПКОНПИ. Това ще даде възможност на партньорите хем да спазят изискванията на партията на Петков и Василев по адрес на Рашков, хем след това да не са задължени да гласуват за него в пленарната зала.

Промяната на формулировката и задраскването на Рашков идват от ИТН, обяви шефът на групата на ПП Андрей Гюров. Няма промяна в позицията ни. Вие и вашите колеги вероятно сте видели чернова на искания, които са отправени от ИТН. Това не означава, че те ще бъдат приети, категоричен бе той. Според него някои от желанията на хората на Слави са недопустими.

 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

 • защо Рашков е толкова важен за Петков и Василев

  23 Юли 2022 5:56ч.

  Този въпрос има само един очевиден отговор - изразил е готовност, ако оглави КПКОНПИ, да гони всеки, който е неудобен на промяната и да не закача тях. Друго обяснение за тази фиксация няма. Рашков на стари години стана за резил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • BobbyWak

  23 Юли 2022 6:49ч.

  medical pharmacies <a href=https://canadian-government-approved-pharmacies.webflow.io/#>canadian pharmacy </a> online pharmacies of canada <a href="https://azuvh4.wixsite.com/pharmaceuticals-onli/post/london-drugs-canada#">canadian pharmaceuticals online </a> discount canadian drugs https://drugscanada.teachable.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рашков е важен най-вече за себе си

  23 Юли 2022 8:21ч.

  да потули преписките против самия Рашков, а това се плаща с услуги на който го предлага...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хабилитирани камилчета от ЮФ на СУ

  23 Юли 2022 6:58ч.

  Това по принцип са глупави разсъждения на глупави юристи. Те не са стоплили, че в България законът няма значение. На БСП е даден мандат за съставяне на правителство. Всякакви други въпроси отпадат! Или намират и представят премиер, или имат мнозинство, или имат програма - или връщат мандата. Какъв Рашков?! Отделно, че ПП опитват да се задържат във властта, ДОСТА след като са подали оставка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а проф. Мирчев е социолог

  23 Юли 2022 7:02ч.

  Случайно някой от тия разбирачи дали може да обясни защо ПП задължително трябва да е във властта и защо премиерът задължително трябва да е от ПП, и даже се знае как се казва - или роднината на баш роднината, или направо баш роднината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  23 Юли 2022 7:37ч.

  Ех да имах пенсионните фондове на Рашков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Промяната” падна в собствен капан:

  23 Юли 2022 8:26ч.

  А ние обслужваме Барба Ганьос от Банкя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки обслужва някой,

  23 Юли 2022 14:48ч.

  пък било то и себе си..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юли 2022 17:34ч.

  Пък израждане се оказа не само филиал на руското посолство, но и на Герб. Как ги съчетават тия две неща не ми е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  23 Юли 2022 17:43ч.

  Както се закри измислените бухалки от Цецо Шлифера Специализиран съд и прокуратура, така да се закрие тази измислена Комисия, която е бухалката на Кокорчовците. Никое от споменатите институции не се бори с корупцията, а я прикрива. Каскетът = Дамаджаната! Кирчо = Боко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи