Проф. Топалов: Докато в РСМ “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, нищо добро не можем да очакваме

Проф. Топалов: Докато в РСМ “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, нищо добро не можем да очакваме

Докато управляващите в Република Северна Македония (РСМ) и техният управляващ научен синклит имат амбициите и “доказват”, че Кирил и Методий са македонци, а не българи, че са създали македонската азбука, а не българската, че те са я дали на “булгарите”, сърбите, руснаците и всички останали, нищо добро не можем да очакваме от тяхна страна. Това заяви в празничното предаване “Денят започва” на БНТ историкът и дипломат проф. Кирил Топалов.

Според него България трябва да последва гръцкия пример в преговорите за еврочленството на Северна Македония. "Гърция не се занимаваше с тях - тя им постави условията и ги остави да мислят. Ние правим грешка, като ежедневно, ежечасно говорим с тях, със света, с Европа, със себе си, с нашето общество да ги пуснем ли, да не ги ли пуснем, кой е виновен, кой как ни натиска и т.н. Според мен тази тактика не е много правилна", коментира проф. Топалов.

За него правилният подход е на политическа основа да се изясни “какво мисли Република Северна Македония по този и този въпрос и когато се окаже, че те наистина мислят европейски, добросъседски, тогава да им се даде път”.

Мисля, че ние трябва да им поставим условията и да ги чакаме да ги приемат или не, обобщи историкът.

Какво още каза проф. Кирил Топалов вижте във видеото.

 

Коментари

 • Su38

  24 Май 2022 10:26ч.

  Нито са българи, нито са македонци светите братя. Това е глупост. Но истината е, че България е направила така, милиони да могат да пишат с техните букви. И това трябва да се знае. Не ние сме дали буквите, но българската ги е спасила. Това е нашата заслуга, без излишна помпозност, но със заслужена гордост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  24 Май 2022 14:18ч.

  сегашните букви не са на Кирил и Методий, а гръцки майоскул...загледай се в коптската азбуща от 4ти век

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • член-кореспондент, доктор

  24 Май 2022 11:06ч.

  Тоя професор по какво е професор? По простотията? Кога Солун е бил в рамките на тогавашното Българско царство, и кога солунските славяни са били български поданици на тогавашното Българско царство? Що се отнася до майката. А за бащата гръцки аристократ няма да питам професора, щото кой знай как ще издрънчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пробита капачка

  24 Май 2022 11:10ч.

  За службата на Кирилимитоди директно на византийския император през целия им живот важи същия казус, както и за Кирчо. Оказва се, че чужди граждани - българи, са заемали високи дипломатически постове във Византийската империя. Това е пробив в сигурността, останал незабелязан от хитрите гърци. Ние Кирчо го хванахме почти веднага, а след това прокуратурата го изпра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диамат

  24 Май 2022 11:26ч.

  И, най-дребната подробност, разбира се: кога Кирилимитоди са били в Българското царство, и с кого са общували там? Правилно, Уотсън - никога и с никого! Както при комунизъма 45 години се налагаха като абсолютно правилни някакви неща дето средно образован и средно интелигентен човек веднага разбира, че са пълни дивотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Май 2022 12:04ч.

  Е и тука не оставаме по назад, с некромантското поклонение, организирано от Никанор Мишков или Мишев... Преди да стане пръста на "мощ" Константин Философ, просто се е опитвал да посочи към Христовата истина, на максимално много хора и да реши варварският "вулгарис"- дивашки проблем с набезите от север... "Мощите" днес сочат друг проблем, и ми се струва, че пак е езически и от лукавият!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  24 Май 2022 12:09ч.

  Навсякъде по света "патриотарството" е сходно, по македонски калъп и идва да покаже, че патриотите и тези които формират националната митологема са негодници и чугунени кретени, на които работата им е да разместват кости в миналото и да сеят лъжи и раздори, гориво за бъдещи конфликти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  24 Май 2022 12:21ч.

  Ами не са българи Кирил и Методий , гусин професор , гърци са си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи