Проф. Минеков е разколебан дали да бъде отново министър: Напрежението беше огромно

Проф. Минеков е разколебан дали да бъде отново министър: Напрежението беше огромно

"Да ви кажа честно, съм разколебан. Не съм имал още разговор, но напрежението беше огромно. Не беше приятно. За съжаление, наистина тук се обръщаше повече място за скандалите. Но знаете, че аз съм нетърпим по отношение на безобразията, които се случват, по отношение на корупцията, която съм виждал в миналото. Битката беше твърде тежка и ще продължи дълго време, тъй като, освен министър, аз продължих да бъда и гражданин", каза министърът. 

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и неговите заместници проф. Борислава Танева и доц. Пламен Славов представиха пред медиите отчет на дейността си в рамките на управлението на служебното правителство. 

"Този трети мандат мина при огромно напрежение. Не беше както първите два. Напрежението беше многостранно. Нашият път представляваше едно минно поле. За съжаление, се чуваше повече звукът от мините, отколкото от това, което вършим, от намеренията, и от това, което вече е извършено. Всичко това остава в сянка дори събития които бяха с огромно значение за нашата държава", каза Минеков.

"Колкото до мандата, успяхме още се с влизането да започнем разходването на средства, които бяха изоставени по неясни за мен причини. Това, което тръгна, са капиталовите разходи, основно. Те бяха разпределени, насочиха се навсякъде където има нужда. Спасихме училища, спасихме паметници", добави той.

По думите му, той и екипът му са успели да спасят музеите и музейните работници с допълнителни 5,5 милиона лева. „По отношение на музеите, музейното дело и галериите има още много работа и трябва да бъдат предвидени в новия бюджет така, че да не се стига до тази нищета, в която са оставени“, каза културният министър.

Над 1700 творци получиха творчески стипендии за общо 7 млн лв., а 38 млн. лв. от национален фонд „Култура“ стигна до своите получатели, до последната стотинка, съобщи още той.

"Има вече средства, които да насочим към ремонта на софийския нотариат", каза Минеков. "Ще бъдат заделени пет милиона и половина лева - за консервация и реставрация, и пълен ремонт. Ще видим след това как ще се ползва", добави той.

Проф. Минеков коментира, че е разколебан дали ще бъде отново министър. "Да ви кажа честно, съм разколебан. Не съм имал още разговор, но напрежението беше огромно. Не беше приятно. За съжаление, наистина тук се обръщаше повече място за скандалите. Но знаете, че аз съм нетърпим по отношение на безобразията, които се случват, по отношение на корупцията, която съм виждал в миналото. Битката беше твърде тежка и ще продължи дълго време, тъй като, освен министър, аз продължих да бъда и гражданин", каза министърът.  / ГН, ДД

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • рукола Z

  31 Яну 2023 17:26ч.

  На този му е казано да си ходи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  01 Фев 2023 9:41ч.

  Без колебания! Стягай багажа и напускай министерския пост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи