Президентът завършва консултациите с парламентарните сили, днес се среща с "Български възход"

Президентът завършва консултациите с парламентарните сили, днес се среща с "Български възход"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес държавният глава ще се срещне със седмата по численост парламентарна група - „Български възход“, съобщава БТА.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и „Демократична България“. 

Президентът Радев заяви, че след изборите на 2 октомври се ръководи от две основни цели - да се направи максималното за съставяне на редовно правителство, като се даде време за диалог и възможност партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, и да се приемат важни закони. Надявам се това да помага и да има разум, каза държавният глава. Втората цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период - януари и февруари. Рискът да има още по-малка избирателна активност в тази ситуация е реален, отбеляза Радев. Той изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за правителство, но ако редовен кабинет не може да бъде съставен, обяви, че ще връчи последния мандат след Нова година.

„Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март“, каза президентът. Аз си нося тази отговорност, поел съм я, добави той. Държавният глава обаче заяви, че ако всички партии декларират готовност за предизборна кампания през декември, по време на празниците, и да отидат на избори в най-тежките условия, той ще се съобрази.

Лидерът на „Български възход“ и председател на парламентарната група Стефан Янев заяви вчера в ефира на БНР, че "Български възход" биха подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани програма и приоритети. Той добави, че партията му е готова да разговаря с всички парламентарно представени партии. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи