Президентът на босненската Република Сръбска нападна остро американския посланик в Сараево

Президентът на босненската Република Сръбска нападна остро американския посланик в Сараево

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Той нарече американския посланик арогантен, заявявайки, че се "чуди как една сериозна държава може да бъде "представена от спекулант и човек, който говори неистини", съобщава БТА.

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик критикува необичайно остро американския посланик в Сараево и заяви, че въпросът с държавната собственост е решен от Дейтънското споразумение и конституцията на Босна и Херцеговина и че чуждестранните посланици нямат право да се месят в него, предаде регионалната телевизия Ен 1.

В съобщение на кабинета му по повод изявлението на посланика на САЩ в Босна и Херцеговина Майкъл Мърфи, че собственик на държавна собственост е само държавата Босна и Херцеговина, Додик оцени, че посланикът изобщо няма право да говори за това.

"Кой изобщо сте вие, че да говорите за собственост и да я тълкувате? Въпросът за собствеността е решен с Дейтънското споразумение и конституцията на Босна и Херцеговина. Само спекуланти като вас могат да твърдят, че това може да бъде предмет на върховния представител, а вие самият знаете, че не е, защото вашата страна е гарант на Дейтънското споразумение", написа Додик.

Той нарече американския посланик арогантен, заявявайки, че се "чуди как една сериозна държава може да бъде "представена от спекулант и човек, който говори неистини".

"Помня го още от времето, когато беше упорит слуга на бившите си шефове. Днес се опитва да се прави на велик и си мисли, че все още живее във времето, когато е градил кариерата си със сервилност", пише Додик.

Той пише още, че в Босна и Херцеговина няма държавно правителство, както заяви Мърфи, а Съвет на министрите на Босна и Херцеговина, и добави, че американският посланик "иска да установи нещо такова с невярното си твърдение".

"Това не ви засяга. Това е решено в конституцията на Босна и Херцеговина. Щом се месите ненужно във вътрешните работи на Босна и Херцеговина, то поне спазвайте нейната конституция", подчерта Додик и написа, че американските посланици "обичат да четат лекции на другите".

Додик оцени, че "само в този вид Босна и Херцеговина може да бъде убежище на Мърфи", защото "ако беше дори малко сериозна държава, отдавна щеше да ви даде да разберете, че сте прекалили и че е най-добре да продължите своето старание там, откъдето сте дошли".

Република Сръбска няма да се откаже от собствеността си в полза на Босна и Херцеговина и това няма да се промени каквото и да направят американският посланик, върховният представител и Конституционният съд, заяви Додик.

Той каза още, че се е срещал с много бивши посланици и че "всички те са бивши", добавяйки, че и Мърфи "ще бъде бивш".

"Не смятайте това за новогодишно поздравление, защото аз няма да ви поздравя за нищо", написа в заключение Додик.

Американското посолство в Сараево обяви на 28 декември, че Босна и Херцеговина е титуляр на държавната собственост и само институциите на държавно ниво на Босна и Херцеговина са компетентни за правното уреждане на държавната собственост.

Посолството посочи, че "Република Сръбска трябва напълно да зачита конституцията и решенията на институциите на Босна и Херцеговина, включително окончателните и задължителни решения на Конституционния съд, независимо дали властите на Република Сръбска ги харесват или не".

Парламентът на Република Сръбска прие по спешност на 27 декември закона за недвижимата собственост, използвана за функционирането на публичната власт.

Това е вторият път, когато парламентът на Република Сръбска приема този закон, тъй като приетият по-рано беше спрян от върховния представител в страната Кристиан Шмид, а след това, през септември, Конституционният съд го обяви за противоконституционен.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Мона Лиза

  31 Дек 2022 9:14ч.

  Браво! Какъв език само. Бравоооо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тон за песен

  31 Дек 2022 9:16ч.

  какво е общото между това, че сащ искат наем от Турция за недоставените изтребители, тоест целят конфронтация и острото изказване на босненския президент? според някои анализатори сащ ще се изтеглят от европа до 2027 г, а англия вече насъсква кучетата си; странно защо англия се има за силна; недоумявам; но във всеки случай англия даде тон за песен и сега гледайте как всички ще почнат да джафкат (пази боже вече не е само зеленски великия водач на новия свят); а това показва само едно-разкол в глобалната върхушка, в която отделните кланове се борят едни с други; какво общо има тук Русия ? нищо, тя е само паравана, но види се задкулисните игри на глада не могат да се скрият; това само показва до какъв провал и фалит са стигнали богоизбраните, готови да късат месо от собствената си плът, наред с папата-най-върлия поддръжник на мръсотиите и престъпленията;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англия играе ва банк, търсейки последни шансове да остане във висшата лига при Русия, Китай и САЩ

  31 Дек 2022 15:44ч.

  В момента дъртата вещица е като Византия в последните си десетилетия. Ноу хау, разведка, дипломация, контакти и т.н., неподплатени с никакви ресурси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Додик да не е решил да се самоубие ?

  31 Дек 2022 9:31ч.

  След такива думи, изреклите ги политици потеглят по "пътя" на Хуго Чавес , Джон Магуфули, Жовенел Моиз, преди тях - Слободан Милошевич, Караджич, Саддам, Кадафи... Злобните копелета не търпят публични критики и подигравки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  31 Дек 2022 11:01ч.

  Не се самонавивай, защото за да говори така, той има козове зад гърба си, които много скоро можеш да усетиш. Ти да не мислиш, че само вие сте инстанцията, която не може дълго да носи на обиди? Оооо, много си далече от истината в такъв случай...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Европа

  31 Дек 2022 10:06ч.

  Все още имало държавни, а не дървени марионетъчни, глави! Моите почитания, господин президент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Дек 2022 10:24ч.

  Дай Боже всекиму такъв Президент! ... не смачкани, зелени чорапи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • GrethenОтк

  31 Дек 2022 11:39ч.

  Открийте разликата...Радев посочен за президент от американското посолство за два мандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап за зелен клоун

  31 Дек 2022 12:49ч.

  И това зелено чорапче ще има наглостта довечера да ми прави новогодишно обръщение. Някои хора просто не знаят какво е срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи