Председателят на парламента: Без бойкот на 3 март, но няма да благодарим така горещо

Председателят на парламента: Без бойкот на 3 март, но няма да благодарим така горещо

Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините. Това обясни председателят на Народното събрание Никола Минчев в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

Председателят на парламента няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще участва в честванията в столицата, обясни той.

Никола Минчев обяви, че подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия и преместването му от центъра на София. Лично на мен никога не ми е носел позитивни емоции, ако застана пред него, обясни той. Даде обаче да се разбере, че не вижда в спешен порядък да се реализира инициативата за премахването, подета от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Това е една човешка трагедия. България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна", Никола Минчев, коментирайки напливът от бежанци по границите на Украйна.

По думите му, това е предвидено в бюджета, гласуван през седмицата в парламента. „Точен план за предоставяне на хуманитарната помощ аз лично не знам да има. Може би се работи по него, но това зависи и какво ще поиска засегната страна. България няма да бъде страна, коятое изоставила Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО", посочи той. 

Минчев подчерта, че страната ни няма да се опитва да заеме някаква „по-балансирана” позиция, каквато е имало в предишни години спрямо Запада и Русия. „Интересът на България е Западът. В случая Западът е солидарен с Украйна – такива сме и ние”, посочи председателят на парламента.

По отношение на ситуацията с българите в Украйна, той каза, че за момента няма данни за пострадали наши граждани. „За момента хубавото е, че нямаме данни за пострадали българи. Създадена е организация за евакурането на желаещите към България. някои от тях вече са на територията на страната. Няма как да не отчетем, че изваждането им е страдание само по себе си. Има платформа, в която хора, които се нуждаят от помощ, и които предоставят помощ, могат да обменят информация“, каза Минчев.

Той коментира и евентуалната бежанска вълна към нас. „България, ако се наложи, има желанието и ресурса да помогне. Достатъчно защитена е България от руска агресия, тъй като сме част от един сериозен военен съюз какъвто е НАТО“, заяви Минчев. 

Той коментира и случващото се в Киев. „Това, което виждам, мога да определя само като война. От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но премиерът го определи като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да министърът на отбраната използва други – по-умерени термини, но според мен това не е приемливо. Виждаме човешката трагедия на територията на Украйна, инвазията на Русия с цел завладяване на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война”.

По отношение на призивите за оставка на Стефан Янев той подчерта, че тя не е на дневен ред в Народното събрание. „Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши в рамките на НС. Ако този въпрос дойде в НС – ще я разгледаме. Аз в момента, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната - изказвам лична позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос”, каза Никола Минчев.

„Не мисля, че ако ДБ внесе подобно искане – това ще разклати коалицията. Нормално е да има  различни виждания в една коалиция – особено, когато е съставена от четири формации от различни краища на политическия спектър. Последните три месеца на съществуването на коалицията има доста подобни въпроси по различни теми, но коалицията е стабилна”, категоричен е той.

По въпроса с декларацията, осъждаща руската инвазия в Украйна, той подчерта, че тя е била подкрепена с много сериозно мнозинство.

„Риск за страната ни от военни действия няма. Рискът произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия. Това се дължи и на недалновидна политика и на историческа обусловеност. Работи се по осигуряване на непрекъснатост на газоснабдяване и на доставки с петрол. Ако Русия спре доставките – имаме запаси, които ще ни позволят да компенсираме енергийните дефицити, докато намерим подходяща алтернатива”, каза председателят на Народното събрание.

Целия разговор гледайте във видеото. 

 

 

 

 

Коментари

 • Златко

  27 Фев 2022 10:38ч.

  Ни риба, ни рак...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опълченец

  27 Фев 2022 10:55ч.

  Трети Украински фронт ни освободи от турско робство, а решаваща се оказа помощта на 7 американски флот при боевете за Шипка !!! Сега Новият химн на Булгаристан, вече ще започва така : "Дружно, братя римлянии, Брюксел с нас е в мир и бой, НАТО-то велико ЩЕ НИ ВОДИ, В НАШИЯТ ПОСЛЕДЕН БОЙ"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • cici

  27 Фев 2022 11:59ч.

  Чул та господ или там както му викате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  27 Фев 2022 15:24ч.

  Кой е тоя студент и какво търси в парламента, чистач ли е някакъв, какъв е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митко

  27 Фев 2022 10:40ч.

  И все още да няма коментари на тази скандална новина, ало? Да не би да ги триете, а? Тази политическа върхушка от случайници веднага трябва да бъде изритана. Веднага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То че трият, трият

  27 Фев 2022 12:10ч.

  Ама дано любимия им путин да не ни изтрие нас от земята, както се закани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  27 Фев 2022 13:00ч.

  Ти си под личния чадър на Портиера на американското посолство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност на освободителите, каквато сме виждали през годините.:

  27 Фев 2022 10:41ч.

  Какво общо, аланкоолу, има Руско-турската освободителна война и признателността за възкресяването на България на картата на света с продиктуваната ви подкрепа за укронеонацизма? "Господи, какви нищожества..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зжф

  27 Фев 2022 10:41ч.

  На кой да благодарим тия дето да благодарим не са живи, тия на тахно място са съветски фашисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Втория народен съд трябва да довърши работата на първия

  27 Фев 2022 11:22ч.

  Има много хора като тебе, дето са се родили заради неизпълнените смъртни присъди на първия. Трябва да се проследят тези житейски линии и да се прекъснат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  27 Фев 2022 11:27ч.

  Ами на тях се благодари. Но ти явно искаш да се подмазваш на господар - по-рано 'Съветски съюз, сега на новия. Нишожества.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каквото сабя покаже

  27 Фев 2022 12:04ч.

  Това ще бъде

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ани

  27 Фев 2022 14:25ч.

  Оставка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sveti Pavlova

  27 Фев 2022 16:03ч.

  Фашистите са на другото място. По-добре замълчи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "На кой да благодарим тия дето да благодарим не са живи, тия на тахно място са съветски фашисти "

  27 Фев 2022 10:46ч.

  Просто-кирчовската мисла е заразна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предайте на командироващите ви:

  27 Фев 2022 10:58ч.

  Нооо нефелен кастинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  27 Фев 2022 10:53ч.

  Браво на момчето, много разумна позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • искам отговор

  27 Фев 2022 10:55ч.

  Как войната срещу бандеровците в Украйна променя един значим факт в българската история, който е причина за съществуването на днешна България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скиора

  27 Фев 2022 10:55ч.

  Пълно нищожество

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безпътица

  27 Фев 2022 10:57ч.

  Сега си давам сметка, колко много се е променила (към по-лошо) България в последните 30 години. Мисля, че тотално сме загубили посоката и вървим по грешен път, който не води на никъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • байо Петко

  27 Фев 2022 11:00ч.

  Не благодарете никак. Че като почнете да благодарите на полските, украинските, естонските, латвийските, литовските, молдовските, мордовските, грузинските, азерските, румънските, закарпатските, еврейските воини, на калмуците, чеченците, адигейците, черкезите, караклпакците, дагестанците и пр дето ни освободили....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще благодарим “Горещо”

  27 Фев 2022 11:06ч.

  На Трети март, ние българските “западняци” (в смисъл доста сме западнали) ще благодарим на православния, братски американски народ за освобождението от “турското присъствие”. Специални благодарности дължим на Олд Фаерхенд, Олд Четърхенд, Бъфало Бил, Уайът Ърп, Татанка Йотанка, Седящия бик, Спящия Бик, Оцеола, Винету и Синовете на Великата мечка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола

  27 Фев 2022 11:15ч.

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Значи, на 3 ти Март няма да ви е горещо... а просто ще изгорите! Простичък си точна като кирча и ленка, не знам що решиха, че си по-приемлив и те изтикаха за техен говорител? А освен, че си простоват, ам и лъжеш като РОМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе момченце,

  27 Фев 2022 11:16ч.

  Дядо ти Реджеп с втората по сила армия в НАТО не обявява конфликта за "война", ти къде се тикаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  27 Фев 2022 11:22ч.

  Само едно робско племе може да чества като национален празник окупацията на земите си от руския агресор! 3-ти март е ден за национален траур. Някой забелязя ли че никъде в Украйна не посрещат руснаците с хляб и сол, а с оръжие и коктейли молотов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕВРОАТЛАНТИК

  27 Фев 2022 11:30ч.

  На Трети март, ние българските “западняци” (в смисъл доста сме западнали) ще благодарим на трети Украински фронт, който ни освободи от “турското присъствие”. !!! Специални благодарности дължим и за решаващата помощ на 7 американски флот при боевете за Шипка !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕВРОАТЛАНТИК

  27 Фев 2022 11:30ч.

  Няма да забравим и Олд Фаерхенд, Олд Четърхенд, Бъфало Бил, Уайът Ърп, Татанка Йотанка, Седящия бик, Спящия Бик, Оцеола, Винету и синовете на Великата мечка, които безрезервно се отзоваха на воплите ни за съпричастност от страна на братските индиански щати !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  27 Фев 2022 11:51ч.

  Чети, бе мойто момче не се излагай. Добре,че ни оставиха оборудването си след като ни "окупираха", че сигурно такива като теб щяха да чакат всеки намаз с нетърпение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-жа Висок е тази с микрофоня

  27 Фев 2022 17:48ч.

  https://frognews.bg/images2/Krasen/boikojeni2.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обобшение

  27 Фев 2022 11:24ч.

  Където ЕС, там и ние. Ех, комсомолски плам... Я най-добре не благодарете, че агресорът е развали рахатя ни по крилото на падишаха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС е свършен

  27 Фев 2022 11:57ч.

  Няма да преживее последствията от тези събития. И слава богу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  27 Фев 2022 11:26ч.

  Планират се монументални маневри. Паметникът на съветската армия се демонтира и премества от Княжевската в Градската градина пред двореца. Освободеното от него място ще заеме паметникът на император Александър II, адресно регистриран на пл. "Народно събрание". На терена на Царя ще застане "Сцепената глава на Стамболов", находяща се понастощем в градинката пред Военния клуб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  27 Фев 2022 11:28ч.

  сега за русофилия ли говорим или за путинофилия? може ли човек да уважава руския народ и да не харесва путин? демагогия? пропаганда? виждаме отношението на кремъл към нас. например по въпроса с македонците....не бъркайте понятията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  27 Фев 2022 11:29ч.

  Аман от скудоумни нискостеблия със семпла мисъл и пластмасов изказ. Тоя мушморок се явява втори човек в държавата .... грехота, тъга !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  27 Фев 2022 11:29ч.

  Нямало да иденс Шипка... Алоо, там са се били Българи, безроднкко! И на тях ли не искаш да отдаде чест?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  27 Фев 2022 11:55ч.

  Ни един кирчо няма да посмее да стъпи на Шипка, те ще ги набият там... тия никой не иска да ги вижда и на снимка 🤣 и Радев ще бъде освиркан заради тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е виновно момчето

  27 Фев 2022 12:22ч.

  учило е история по новонаписаните учебници, а в тях едва ли пише, че на Шипка са се били и българи, наблегнато е само на участието на сегашните членове на нато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sveti Pavlova

  27 Фев 2022 16:08ч.

  По-добре Народът да не ги вижда там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕЕЕ

  27 Фев 2022 11:29ч.

  Кирчовците вън. Тия са въздух под налягане. Тоя путьо на снимката вчера се е пръкнал, а днес ми говори за това как да се чества Трети март. Палячо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куролация

  27 Фев 2022 11:35ч.

  Боже ,какъв идиот. Бойкотирай го,тиквите вече се опитаха,но народа си празнува. По-голямо падение то тези управляващи не сме преживявали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петко

  27 Фев 2022 11:48ч.

  Само безродници случваме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • елит от мутри

  27 Фев 2022 11:51ч.

  Който не благодари, той се отказва от свободата си. Елитът ни си признава, че е колониално подмандатен на чужди конюнктурни сили и не зачита основополагащо събитие от държавната ни история. А щом е така - няма държава и компрадорският политически елит обрича народа на пълно обезличаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  27 Фев 2022 11:52ч.

  Хубаво би било до 3ти Март да се освободим от "Продължаваме Промяната". Вредни са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  27 Фев 2022 11:56ч.

  Колониален администрлатор, който заедно сцялата му компания трябва да бъдат изхвърлени завинаги от властта! Наглостта, цинизма и безочието на тези персони, мина всякакви граници! Падение, падение и пак падение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нэнэ

  27 Фев 2022 12:03ч.

  Да си върнат руснаците императора да сме им благодарни пак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каквото сабя покаже

  27 Фев 2022 12:34ч.

  Това ще бъде

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тоя безродник

  27 Фев 2022 12:05ч.

  и неблагодарна американска слуга няма как да определя как народа ни да празнува Освобождението на България от Турско робство и как да благодарим на братята освободители!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Эnэ

  27 Фев 2022 12:13ч.

  Браво на украйна, дано да ги държат заети с бойни действия поне до лятото, да си починем на рахат без руснаци по черноморието

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  27 Фев 2022 12:25ч.

  Всички които сега пишат в този форум имат тази възможност само и единствено благодарение на 3 март.Иначе щяхме да сме турски вилает и щяхме да нищим цвета на забрадката на жената на султан Ердоган1 да слави Алах името му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е редно и перковци да управляват

  27 Фев 2022 12:27ч.

  че и да ни казват как да празнуваме Освобождението си. Ама ги търпим, прочути сме с дълготърпението си. Да видим до коя крива круща ще ни докара отново, ако и тя ни остане. Явно сме осъдени да имаме продажен елит, още Ботев винаги е слагал чорбаджиите заедно с турците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цецка, Цвета

  27 Фев 2022 12:28ч.

  ... и Минчо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народът как бил празнувал, какво празнувал…

  27 Фев 2022 12:29ч.

  Едно време народът празнуваше 9-и септември и 7-и ноември. С ентусиазъм и по задължение. 3-и март дори не беше празник, смяташе се за царски. После го въведоха, май покрай побългаряването на турците насила. И след Демокрацията какво, какво, обявиха го компромисно бесепари и седесари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или пък някои имена на улици, като това “граф игнатиев”

  27 Фев 2022 12:35ч.

  Доказан враг на българския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще го наречем на теб

  27 Фев 2022 12:40ч.

  Кажи си заглавията. Или да потърсим в архивите на първия народен съд за имената на дядо ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все едно не е имало по-достойни руснаци, та точно този императорски интригант

  27 Фев 2022 12:37ч.

  Сигурно е било от простотия и невежество. “Граф”, звучи така, изискано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киряк Стефчов не благодари за Освобождението

  27 Фев 2022 12:40ч.

  ама що да не влезе в управлението?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  27 Фев 2022 12:47ч.

  Най-тъпото е, че. Не виждаме физиономии те на пишещите тук евроатлантици. Иначе сигурно водим сладки беседи в реалния свят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има латентна гражданска война в България, вече над век

  27 Фев 2022 12:59ч.

  И не и се вижда края. Понякога си мисля, че позициите ни в тази война не се унаследяват чрез средствата на социалното наследяване, а генетично. Примерно, прозападните са носители на хаплгрупата R1b, а русофилите са с хаплогрупата R1a.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • marula

  27 Фев 2022 16:05ч.

  За нас ще въведат чисто нова хапло група - R-???(изтрещяли идиоти) Ние и без това сме такъв сбирщоляк че, с мъка ни вкарват в класификацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  27 Фев 2022 12:58ч.

  Туземната колониална администрация е без чувство за самосъхранение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  27 Фев 2022 13:08ч.

  Това момче, колкото и да се опитвам да не е така, някак ми действа ултра антипатично. Търсих повредата да не е в моя телевизор, но и досега не я открих. Като добавим и това "уъ" в стиу "Богомиу Грозев" ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  27 Фев 2022 13:09ч.

  Само 24-ти май е истински български празник. И 6-ти септември.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  27 Фев 2022 13:14ч.

  Чувството за благодарност извисява човека. Чудя се как върлите евроатлантици не искат да се промени чипът на св. Литургия, където юркат а се моли за освободителите ни. Всъщност не е странно - те са далеч от Православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  27 Фев 2022 13:18ч.

  Чинът и Църквата,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цензорите

  27 Фев 2022 13:22ч.

  може пак да триете ако ми докажете че това не е к е л е ш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  27 Фев 2022 13:37ч.

  Като чета глупостите на някои тук вероятно за тях на тази светла за българите дата е нормално да се каже: Руски агресори и български сепаратисти на връх Шипка се бият със законната османска власт. Такива не са българи, те са българомразци, може и турци да са, но са зли хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моравин

  27 Фев 2022 13:50ч.

  Има българи, които с разсъжденията и идеите си сякаш ни казват: "По-добре, да бяхме си останали под турско робство!" А иначе е нонсенс да не почетеш жертвите на руските войски и българските опълченци на Шипка, донесли с кръвта си свободата на страната, на чийто парламент си председател...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Талия

  27 Фев 2022 14:04ч.

  Оставка!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данибус

  27 Фев 2022 14:24ч.

  Може ли такъв убитак да заема най-високия пост в държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Фев 2022 14:25ч.

  Туй пишлеме ми припомни един виц - когато починал Тито, сърбите обявили 7-дневен национален траур. Туй да не се прави, онова да не се празнува и т.н. На едно събрание хората попитали "а може ли да таковаме?" - може, но ще таковате бавно и тъжно. Или, когато един лорд разбрал, че ще му гостува тъщата, заповядал на всички кучета да се отрежат опашките - да няма никакви признаци на радост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кухо та дрънка

  27 Фев 2022 14:36ч.

  Вижда се българите нямат вече Народно събрание. Това не са народни представители. България вече не съществува. Такива недорасли недоразумения начело на колониялната управа ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредният чужденец,

  27 Фев 2022 14:42ч.

  озовал се на територията ни, дегизиран като "председател" на НС. Защитава чужди интереси с комсомолски плам, въпреки 143 години от Освобождението ни от турско. Пореднията факт, който доказва, че ние, българите, все още нямаме своя държава и по всяка вероятност - няма и да имаме. Вместо да се вайкаме, по-добре е да помислим - това проблем ли е или нова възможност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Петров

  27 Фев 2022 16:10ч.

  Блажени нищите духом! Знаете ли защо - когато разберат колко са нищи, ще се гръмнат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека се изпълним с благодарност и преклонение

  27 Фев 2022 16:15ч.

  На среща с министъра на отбраната Шойгу и началника на генералния щаб В. Г. руският президент Владимир Путин разпореди “сдържащите сили” (това са ядрените оръжия) на руската армия да бъдат прехвърлени на специален режим на бойно дежурство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  27 Фев 2022 17:39ч.

  Ти преседателю,не можеш да казваш колко горещо, студено и т.н.Българите ще празнуват този ден.В момента си просто един високопоставен държавен бюрократ и като такъв трябва много да се съобразяваш какво,кога и къде говориш.Да не останеш неприятно изненадан от Българите отишли на връх Шипка на 3 март.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Петров

  28 Фев 2022 9:00ч.

  Само като го гледам тоя и ми мирише на лайна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи