Председателят на КЕВР: Българските потребители получават най-ниската цена на газа и електричеството в Европа

Председателят на КЕВР: Българските потребители получават най-ниската цена на газа и електричеството в Европа

България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор за газ, смята председателят на КЕВР

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори." Това коментира пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, подчерта той в предаването "Неделя 150". "Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."

По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров.

Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск, заяви председателят на КЕВР.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

Той декларира готовност на КЕВР да се въведат блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение."

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна Станислав Тодоров. 

"Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.

През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

Интервюто на Явор Стаматов със Станислав Тодоров може да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

 

Коментари

 • анадънмо?

  29 Май 2022 13:02ч.

  Ако съпоставим цената на газа и тока към средната заплата, може да се окаже, че е точно обратното - плащат най-скъпите газ и ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Май 2022 16:45ч.

  .......... и процентно имат най-скъпите политици !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • део

  29 Май 2022 13:17ч.

  Напротив, плащаме най-скъпите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един мармот завиваше станиол със шоколад

  29 Май 2022 13:19ч.

  Личи си, че е човек на Кирасена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Председателят на КЕВР: Българските потребители получават най-ниската цена на газа и електричеството в Европа

  29 Май 2022 13:40ч.

  Тази полезен кирчовец /по Ленин/ запознат ли е, че Българските потребители получават най-ниската цена на заплашена за труда и работното им време в Европа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия използва?

  29 Май 2022 14:40ч.

  Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск, заяви председателят на КЕВР. Малоумник! Евтини енергоносители, сигурни доставки и избягване на енергийна криза било оръжие? Точно обратното е, ЕС използва като оръжие руските енергоносители и създаде невъображаема криза, а ние като предани мазохисти сме първи орлета там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск

  29 Май 2022 15:15ч.

  Европа използва паричните си доставки / фондове към страните членки като едно от основните си оръжия за натиск

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И най-ниските заплати

  29 Май 2022 14:43ч.

  с голяма ножица в доходите: малък % с високи доходи и голям % с ниски доходи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  29 Май 2022 14:56ч.

  Абе нещастник в България са най-ниски заплатите бе!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи