Православната църква на Украйна обвини в ерес руския патриарх Кирил

Православната църква на Украйна обвини в ерес руския патриарх Кирил

Руският патриарх Кирил Снимка: ТАСС

Разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) помоли Константинополския патриарх Вартоломей, който носи почетното звание вселенски, и главите на поместните църкви да „детронират“ патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, като го обвини в „ерес“. Това заяви в четвъртък ръководителят на ПЦУ Епифаний (Думенко), съобщава ТАСС.

„Архиерейският събор на ПЦУ се обърна към Вселенския патриарх и предстоятелите на поместните църкви с молба да осъдят духовните престъпления на Кирил Гундяев и да го лишат от престола поради разпространението на еретични етнофилетически (етнофилетизъм – предпочитание на националните интереси пред общоцърковните – бел. ТАСС) учения за „руския свят“ и разпространението на схизма сред православните“, написа Епифаний на страницата си в Туитър.

ТАСС припомня, че подобно обвинение в етнофилетизъм беше отправено от Константинополската патриаршия срещу Българската православна църква заради решението ѝ да провъзгласи автокефалия от Константинополската църква по време на борбата на страната за независимост от Османската империя през втората половина на 19 век. Константинополската църква на своя местен събор през 1872 г. осъжда етнофилетизма като ерес.

През 2018 г. в Киев, след т. нар. обединителен събор, беше създадена Православната църква на Украйна от две разколнически църковни структури, включително и Киевската патриаршия. По-късно тя получи автокефалия от Константинополския патриарх Вартоломей. Руската православна църква и Украинската православна църква (УПЦ) не признават каноничния статут на тази религиозна организация. Те смятат за незначителни както томосът за автокефалия, така и катедралата в Киев. След създаването на ПЦУ нейните привърженици започват да завземат храмовете на каноничната църква със сила, посочва още ТАСС.

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи