Правителството обяви мерки в помощ на пострадалите от наводнението в Карловско

Правителството обяви мерки в помощ на пострадалите от наводнението в Карловско

Министерският съвет прие конкретни мерки за помощ на засегнатите от наводненията места в Карловско, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред медиите. Държавата ще помогне за възстановяването на инфраструктурата, на мостовете, ще осигури консерви и вода на пострадалите хора в населените места, а така също и ще провери мащаба на извършената сеч в горите наоколо. Министерството на туризма пък е готово да помогне с осигуряването на покъщнина, която ще бъде предоставена от хотелиери.

"По искане на кмета на Карлово Министерският съвет прие решение да се освободи минерална вода и консервирани храни за бедстващото население на територията на община Карлово. Тези помощи ще бъдат доставени на нуждаещите се още днес. На 15 септември от 14.00 часа предстои заседание на Комисията по бедствия и аварии, за да се разгледат исканията на тези три общини, които ще постъпят до този момент и да може да се отговори на тях и да започнат необходимите работи. И да започне финансирането им чрез средствата в комисията", заяви Демерджиев, съобщава БНТ.

Сред мерките е и освобождаването на кметовете на засегнатите общини от начисления на тон отпадък.

"Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон. Кметовете са уведомени и още днес заповедта ще бъде придвижена до тях", каза министърът на околната среда Росица Карамфилова.

На местата, останали без вода, ще бъдат изграждани временни водопроводи, които ще функционират около 10-15 дни до окончателното решение на проблема. Работи се и по възстановяване на електрозахранването в три села, които все още са без ток, информира БТА.

Земеделският министър Явор Гечев съобщи, че в четвъртък и петък министрите на вътрешните работи и на земеделието, както и представители на прокуратурата и на местното население ще направят на място проверка на извършената сеч и на дейностите в горите в този район, за да се установи дали има допуснати нарушения и дали тези дейности имат връзка към бедствието.

Гечев обясни още, че цялото количество дървесина, която се събира в населените места, е само и единствено за хората, които са там, и е на прякото подчинение на кметовете. Никой няма да бъде санкциониран, който прибира дървесина в своите дворове.


"Земеделските производители могат да подават заявления за минаване на комисии, за да може максимално бързо да бъдат обработени документите за онези, които са загубили земи и посеви", допълни земеделският министър.

"Министерството на земеделието предвижда целеви приеми по Програмата за развитие на селските райони по отношение на засегнатите места. Няма проблеми със заделените целеви средства за община Марица и община Калояново. Ще поискаме от ЕК разрешение да върнем селата от Карловско в обхвата на Програмата", увери Явор Гечев.

В заседанието на Министерския съвет участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те запознаха правителството с информация за нанесените от бедствието щети и представиха нуждите на региона от подкрепа от страна на държавата.

Коментари

 • Икономов

  07 Sep 2022 14:25ч.

  Ма, блуднице Европо, ще помогнеш ли на жертвите на потопа в Корловско? Днес решавате за поредните 5 милиарда евро помощ за Украйна за конфликт, който и вие подготвяхме. Пари имате и давате само за конфликти и войни, от които вие се обогатявате, особено банките ви, зад които стоят и елитите ви. Затова вън от EU.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй като съм глупав (доказано от медицината), не виждам в статията израза: "парична помощ".

  07 Sep 2022 15:34ч.

  Три пъти прочетох статията (глупав съм), намерих "финансиране от средствата на Комисията по бедствия и аварии", ама колко са, никой не ти казва. Оня (знаете кой) правилно каза: "бедните да го (и това също го знаете)".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма парична помощ

  07 Sep 2022 19:14ч.

  Има минерална вода и консерви. И Кирил Петков с една лопата премести 2 кг кал от дясно в ляво. А двама депутати от ДБ си направиха кални бани. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи