По инициатива на българските социалисти 73 евродепутати с писмо до Съвета на ЕС за Шенген 

По инициатива на българските социалисти 73 евродепутати с писмо до Съвета на ЕС за Шенген 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова инициира писмо до Съвета на ЕС, с което питат, с какви мотиви може да бъде наложено вето на България за присъединяването й към Шенгенското пространство. Писмото е подписано и от всички останали евродепутати от България, като е подкрепено от общо 73-ма представители в Европейския парламент от различни държави, които са част от всички политически семейства. Въпросът е адресиран до Съвета на ЕС, по правило 138 на ЕП.

Ето и писмото, което беше изпратено днес до Съвета: 

България и Румъния са правно задължени да прилагат достиженията на правото от Шенген, с изключение на разпоредбите, свързани с премахването на вътрешните граници. Двете държави членки нямат право да избират кои части от Шенгенското законодателство да прилагат и в резултат на това понасят всички тежести, свързани с управлението на външните граници на Шенген, без да се ползват от предимствата на Шенгенското пространство.

През 2011 г. България и Румъния успешно приключиха процеса на оценяване по отношение на Шенгенското пространство, което беше потвърдено от Съвета по надлежния ред. Същевременно повече от 11 години така и не беше взето политическо решение за премахване на вътрешния контрол.

В този контекст:

1. При предишни разширявания на Шенген имало ли е друг прецедент, при който членовете на Съвета са поискали допълнителни оценки, преди да гласуват решението?

2. Съществува ли правно основание, което да позволява обвързване на премахването на вътрешните граници с нивото на представяне на съответната държава в други общностни политики ?

3. Представлява ли нарушение на принципа на лоялно сътрудничество задължаването на една държава-членка да носи пълна отговорност за изпълнението на общностната политика в определена област, докато същевременно същата държава бива лишавана от ползите на съответната политика за неограничен период от време?


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


 

Коментари

 • Закахърени за нас, от кошоветете

  06 Дек 2022 17:45ч.

  По кьошковете на боричкашите се за ВЛАСТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умряха за тоя шенген

  06 Дек 2022 18:16ч.

  за България нищо не правят, ама за шенген просраха пътека

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  06 Дек 2022 20:01ч.

  Стига с този Шенген! Дръжте се достойно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, спрете се най-сетне.

  06 Дек 2022 20:48ч.

  Ако не си спомняте живота тук, елате си за НГ и попътувайте из страната, да видите КАК живеят нашите обикновени хора. И тогава се натискайте за клуба на богатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шаман

  06 Дек 2022 21:01ч.

  Тези комплексирани политици с мания за значимост, харантутнициq за чиято брюкселска трапеза плаща българския народ, не разбраха ли, че Шенген не е Жен-шен и не е елексир за вечната им брюкселска младост. Шенген не може и не трябва да бъде философския камък за България, колкото й да искат да го представят за такъв. Така се постъпва с държави, чиито политици нямат достойнство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи