Плевнелиев: Кирил Петков прави грешка, не може да диктува на президента кога да свиква КСНС

Плевнелиев: Кирил Петков прави грешка, не може да диктува на президента кога да свиква КСНС

Не съм сигурен, че през юни Република Северна Македония ще получи дата за преговори, каза в интервю за македонската Телевизия 24 президентът на България (2011-2017 г.) Росен Плевнелиев. Според него решението е в Договора за добросъседство и припомни, че „преди дни Европейският парламент се обърна към Северна Македония и България за историческо помирение на базата на споделената история и Договора за добросъседство”, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Според него грешки има и от двете страни на границата, което не го прави оптимист, че може да има решение през юни. 

„От геополитическа гледна точка трябва да затворим вакуума на Западните Балкани и колкото може по-бързо държавите от Западните Балкани да се интегрират към ЕС. От друга страна, ситуацията в България е такава, че имаме една трудна и тежка, почти невъзможна коалиция, която е разделена и по оста Русия. Премиерът Кирил Петков е млад и доста неопитен, допуска много грешки. Една от грешките, касае Република Северна Македония, става дума за неговото обръщение, в което призова държавния глава да свика КСНС за преговорите с Република Северна Македония. От моя гледна точка това е груба грешка. Не може министър председателят да диктува на президента кога и как да свиква КСНС.  Смятам, че по този начин той продължава да отклонява страната от правилната посока, вместо да дава решение.”, каза Плевнелиев.

В интервюто си, той посочи, че в България има голямо съмнение, че по темата Република Северна Македония  са водени преговори зад гърба на обществото и на парламента и като пример отново даде вчерашното обръщение на премиера Кирил Петков. "Всички се обединиха около оценката, че очевидно неопитният и вече с огромни проблеми в управленския си стил български премиер е допуснал отново преговори, в които да не бъде включено обществото.”, каза Плевнелиев и допълни, че според него има лесно решение за изход от ситуацията.

Той изрази съжаление, че когато през 2019 г., когато тогавашния премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев са били близо до решението да бъде допълнен подписаният Договор за приятелство с анекс, който да определя следващите стъпки на двете държави,  то не е било прието. "Тогава щеше да има правна гаранция за двете страни и всичко щеше да е наред. За съжаление тогава премиерът Зоран Заев подцени ситуацията, реши да заложи по-скоро на натиск върху България, отколкото на решението и на реформите и сега сме в тази трудна и тежка ситуация. На мнение съм, че ако договорът с България се изпълнява, няма нужда от анекс. Но сега единственото възможно решение е това, което нашите съседи от Гърция постигнаха с Република Северна Македония. Това трябва да се случи и с България-договор, който да работи.”, каза Плевнелиев.

Запитан за това дали, ако беше на мястото на действащия български държавен глава би казал, че в ЕС няма място за македонизъм, Плевнелиев отговори, че би казал, че „В 21 век, в ЕС, няма място за идеологиите от времето на комунизма и фашизма.”

Справедливият подход е да има гаранции и за двете страни, което се постига, чрез коректен договор, смята Плевнелиев. „И ако в този договор е приемливо да пише, че промяната в Конституцията ще стане сега, или след година, или след 5, но ще има ясно обвързване този договор да се изпълнява, аз съм за това да бъде дадена зелена светлина за старт на преговори с ЕС за Република Северна Македония”, каза той и изрази надежда преговорите, които се водят да приключат бързо и успешно. Според него предпоставките за това са и двете страни да имат прагматична, позитивна стратегия как да бъде решен проблема. „Днес и в следващите седмици е времето и двете държави да направят необходимите компромиси. Да стъпят на здравата основа на добросъседството, отказа от езика на омразата, реформите, базирани на европейски ценности, за да можем да постигнем това, което и българския народ  и народът на РСМ желае, а именно добросъседството, сътрудничеството, приятелството.”, каза Плевнелиев, уточнявайки, че провокации има и от двете страни, но те не трябва да водят до отклоняване от истинския път.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Св. Санкций Татарски

  22 Май 2022 8:52ч.

  Т.е., мутрите се договориха с партньорите за всичко, само за Македония не са. Само че за партньорите Македония е най-важното. Те изрично казаха, че преговорите трябва да почнат веднага. Да се говори за нови договори, правни гаранции и пр. е признак на нисък интелект, понеже Мата Хари ще си има продължение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жизел Каракютукова

  22 Май 2022 10:16ч.

  Хич не се надявай продължението да бъде с Мата Хари! Ако се върне, с него ще дойде Фу Хао, понеже е крайно време да бъде отговорено изчерпателно и окончателно на всички лъжи, клюки, интриги и компромати наведнъж! Стига с тая миролюбива отстъпчивост, граничеща с безхарактерност! Бий да те уважават, нали така беше!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  22 Май 2022 11:09ч.

  Пак са активирали мижитурката... Едно не мога да разбера - как може да залгаш на тоя, след като има отрицателен рейтинг ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СПИРО МЪЧНИЯ

  22 Май 2022 12:47ч.

  лапай у. че капе мухльо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи