Петър Витанов: Войната в Украйна не позволява преследване на дребни политически дивиденти

Петър Витанов: Войната в Украйна не позволява преследване на дребни политически дивиденти

Няма как да се снишаваме и да се опитваме да печелим дребни политически дивиденти. Това коментира ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред радио „Фокус“ по повод руската инвазия в Украйна.

„Войната е на 200 километра по права линия от нас. Санкциите са политическият отговор, който заменя войната“, коментира Витанов решението на българските социалисти и още над 600 евродепутати от тази седмица.

Петър Витанов каза и срещу какво се е обявила против групата на българските социалисти в Европейския парламент. „Не сме съгласни с това да се праща оръжие и военна помощ. Против сме ограничаването на снабдяването с газ, както и късането на отношенията с „Росатом“. Защото няма съмнение, че Русия ще ги изнесе на пазари като Китай или Индия, но ние ще останем на свещи. Това дължим на политиката на ГЕРБ, които над 10 години не диверсифицираха енергетиката ни“, каза още социалистът.

„Против сме и затварянето на дипломатическите представителства, защото само чрез дипломацията можем да решим този конфликт. Поколението, което израсна в мир, не си дава сметка, колко е ценен той“, добави Витанов.

Според него забраната на медии също е грешка. „Не е допустимо Русия да ограничава достъпа на западните медии, но не трябваше да се случва и обратното. Медиите паднаха жертва на войната, което ни връща в едни други времена“, каза още Петър Витанов.

„Със сигурност е ясно едно – Русия загуби международна легитимация с това управление. Преди инвазията в Украйна вероятно имаше състоятелни аргументи в политиката на Путин, но те вече са изтрити. Очаквам нов световен ред. Този ред, който имахме след Втората световна война, вече не съществува. Много институции бяха изпразнени от съдържание, те бяха сринати, ерозираха. Но новият световен ред ще е ново разделение, нова Желязна завеса. Русия вероятно ще направи завой към Китай. Проблемът на Европа е, че тя се превърна във функция на чужда политика. Европа трябва да изгради обща европейска отбрана, да взима по-гъвкаво важните политически решения, за да стане отново силна“, анализира Витанов.

Според представителя на социалистите в ЕП в момента има огромна поляризация, омраза и антагонизъм в българското общество.

В сегашната тежка външно-политическа ситуация е трудно да се каже, дали БСП трябва да продължи да е част от управлението.

„БСП няма как да спечели политически от коалицията, но и страната не трябва да се хвърля в нови избори. От партийна гледна точка – БСП не трябва да управлява сега, от държавническа – трябва да е част от коалицията“, смята Витанов.

„Трябва да сме искрени в посланията си. Когато казваме, че сме срещу санкции, трябва да отговорим ясно на въпроса, а тогава за какво сме. Или когато кажем, че пращаме само хуманитарна помощ и час по-късно министър-председателят съобщи друго, това честно ли е спрямо избирателите. Въпросът е или да отстояваме каузите си или да не лицемерничим, че го правим“, коментира социалистът.

Според Петър Витанов въпреки ниските проценти, което прогнозираха социолозите в последните си проучвания, БСП може да си върне доверието, но това минава през ясни леви послания и открита политика.

„Политическият терен е много разкалян. Няма партия, която да спечели доверието и след три месеца да не е охулена. Времето, в което премиерът печелеше с усмивка, отмина. Виждам на какви атаки е подложен. Политическата система е изключително нестабилна. Няма силен политически субект в момента. Тази коалиция размива доверие и недоверие, появяват се нови звезди, но дава възможност за БСП да търси отново доверието на избирателите. Няма да се примирим БСП да е джобна партия“, завърши Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

Коментари

 • НСИ

  05 Март 2022 8:19ч.

  По последни данни на НСИ, населението на България се състои от 6 520 314 военни експерта (до вчера вирусолози).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eumiiq

  18 Юни 2022 11:47ч.

  furosemide without prescription - <a href="https://doxycycliner.com/">doxycycline sale</a> generic doxycycline 100mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qqzrny

  11 Юли 2022 20:58ч.

  best male ed pills - <a href="https://tadalafilsde.com/">cialis für männer</a> sildenafil 50mg bestellen

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hqkhug

  16 Юли 2022 10:46ч.

  order plaquenil - <a href="https://viagsildef.com/">sildenafil drug</a> purchase cenforce pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ryferj

  17 Юли 2022 21:18ч.

  order baricitinib - <a href="https://baricibd.com/">order baricitinib 4mg without prescription</a> lisinopril sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Brjmot

  21 Авг 2022 12:25ч.

  brand minocycline 100mg <a href="https://pioglitazonel.com/">actos 30mg sale</a> leflunomide 10mg ca

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  05 Март 2022 8:35ч.

  Верно ли витанка? ... а войната в Сърбия на колко километра беше? Помниш ли какво правеха натовци там или удобно си забравил? Аз не знам кои медии ограничи Русия и кога ги ограничи, след като "демократичния" ЕС ограничи руските ли? Кой си затвори въздушното пространство в знак на солидарност с Британия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  05 Март 2022 8:36ч.

  ... Кой отказа да сключи договор за газ с Русия, призован от руския посланик Митрофанова - БОКО ли? Неееее, БОКО сега не управлява, управлява БСП и то ще го отнесе! Ония парлами ПП са сложени само за парлама и да обират плювките, този път номерът не мина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  05 Март 2022 8:37ч.

  Унгария сключи ли си договор за доставка на евтин газ? - сключи си и сега като се пери, никой не и вярва, а България ще се мазни на окупаторите, като купува втечнения им газ на шесторни цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленчук, то и геноцидът на милошевич над хървати и босненци беше на същите километри

  05 Март 2022 12:15ч.

  Знаеш ли каква е разликата между сърби, хървати и босненци? В религията. А сега си представи в България православните българи да започнат изтребление на българите католици и българите мюсулмани. Но вие само за бомбардировките на НАТО се сещате. Първопричината я подминавате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • небългарското правителство продава България

  05 Март 2022 10:36ч.

  Всички партии, подкрепящи чуждестранния кабинет са политически трупове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  05 Март 2022 10:45ч.

  като гледам социологията няма промяна в нагласите. дали е манипулация? не знам. по-скоро е .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи