Песков: Ние губим много от течовете на "Северен поток", докато печалбите на американските компании рязко се увеличават

Песков: Ние губим много от течовете на "Северен поток", докато печалбите на американските компании рязко се увеличават

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Глупаво и абсурдно е да се прави заключението, че Русия стои зад изтичането на газ по газопровода "Северен поток"", заяви Кремъл. "Съвсем предвидимо и също така предвидимо глупаво е да се дава гласност на подобни разкази - предвидимо глупаво и абсурдно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, след като Украйна заяви, че инцидентът е "терористична атака" от страна на Москва.

От Москва отбелязват, че се наблюдава рязко увеличение на печалбите на американските компании, доставящи газ за Европа.

По време на конферентна връзка с репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че инцидентът трябва да бъде разследван, а сроковете за ремонт на повредените тръбопроводи не са ясни.

Европа разследва това, което Германия, Дания и Швеция нарекоха атаки, причинили големи изтичания на газ в Балтийско море от два руски газопровода. Аварията се случва в разгара на енергийния конфликт между Русия и Запада.

Запитан за твърденията, че Москва може по някакъв начин да стои зад евентуалната атака, Песков отвърна: "Това е доста предвидимо, а също предвидимо глупаво".

"Това е голям проблем за нас, защото, първо, и двете линии на "Северен поток 2" са пълни с газ - цялата система е готова да изпомпва газ, а газът е много скъп... Сега газът излита във въздуха", обясни той.

"Преди да имаме каквито и да било претенции, трябва да изчакаме разследването на причините за пробойните, дали е имало взрив, или не", подчерта Песков и допълни, че информация за инцидента може да се очаква от Дания и Швеция.

Операторът на газопровода - Nord Stream AG, съобщи вчера, че три от четирите офшорни линии на "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети за един ден. Никой от тръбопроводите на "Северен поток" не е доставял газ до момента на инцидента.

При "Северен поток 1" беше регистриран значителен спад на налягането, причинен от изтичането на газ по двете линии на газопровода, докато при "Северен поток 2" бе установен рязък спад на налягането в линия А.

По-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приписа течовете от газопроводите "Северен поток" на актове на саботаж.

Ден по-рано германски официални лица също допуснаха, че актът е бил умишлен.

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Днес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че течовете от "Северен поток" са причинени от саботаж и предупреди за "най-силния възможен отговор", ако активната европейска енергийна инфраструктура бъде атакувана.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел пък посочи, че блокът ще засили защитата на своята енергийна инфраструктура след инцидентите.

Вчера държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви , че изтичането на газ от газопровода "Северен поток 2" не би трябвало да има значително въздействие върху енергийната устойчивост на Европа и добави, че ще е наистина лошо, ако разследването установи атака.

 

Източници: NOVA TV, news.bg

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  28 Sep 2022 15:06ч.

  Що не си погледнете пропадналата държава, от която бягат хиляди, а в която не влиза никой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  28 Sep 2022 15:58ч.

  Обсъжда се терористичен акт от страна на "изключителните", а някой пее една и съща песен. На надница ли си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно е

  28 Sep 2022 16:57ч.

  че ЗИП е трол. Те пазят старателно мозъчните си клетки от натоварване. Затова пускат опорките, без да четат статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Водкин и Сельодкин

  28 Sep 2022 15:09ч.

  Сега най-големия майтап ще бъде, ако германците и бабати Урсула кажат, че атаката е извършена от "рашистите"! Те това вече ще е майтап, както вече споменах. Не съм много сигурен за думата, на мен новобългарския съюзнически новоговор малко ми куца, засега. Голема САМОЖЕРТВА ще бъде от страна на добрите германчета, секи случай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фестивала на хумора и сатирата

  28 Sep 2022 15:11ч.

  Майтап много върви със сеир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в Габрово

  28 Sep 2022 15:11ч.

  друга хубава българска дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  28 Sep 2022 15:50ч.

  Сигурно е, че ще го каже. Може би изчаква 1 окт., за да осветли първо нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Sep 2022 15:10ч.

  Че е умишлена атака, то е ясно по изказването на ястреба Блинкен, дето му омекнаха коленете. Какво им дреме на амереканците, за някаква екологична катастрофа, нали е далеч от тях. Най-добрият ответен удар би бил по някой подводен комуникационен кабел, поне рибите няма да пострадат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Линеен метър от подводния кабел

  28 Sep 2022 17:57ч.

  е десетки пъти по-евтин от линеен метър подводен газопровод. На това му се казва асиметричен удар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алеко

  28 Sep 2022 15:10ч.

  Къде са сега зелените и защо мълчат? Метанът ще отвори огромна озонова дупка над Северна Европа. А зелените-кафяви се бореха доскоро да намалят кравите в Холандия и Европа, защото пръднята им застрашавала озоновия слой. Побъркани продажни политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още едно съображение

  28 Sep 2022 15:15ч.

  Ей сега нА тоз газ да вземе и ДА СЕ САМОЗАПАЛИ, а?! Голямо шоо ще бъде, както казва тука завеждащия по идеологическата подготовка с невидимия килим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  28 Sep 2022 15:22ч.

  Не ще и съмнение - много брутално качествен ход на американците. Шах-шех и на Европа и на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  28 Sep 2022 15:56ч.

  Насилието и тероризмът винаги са ефективни. Преговорите и компромисите са за разни хуманисти. Само човек трябва да си избере дали да бъде човечен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин много се заигра със злите сили

  28 Sep 2022 17:25ч.

  Този път няма да се учудя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато гориш природен газ

  28 Sep 2022 17:55ч.

  само и само да не го продадеш на дългогодишен, платежоспособен и коректен тръговски партньор, няма кой да ти повярва, че е изключено ти да си унищожил газопровода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не правиш разлика, нали?

  28 Sep 2022 18:31ч.

  Трудно ти е, явно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи