Пендаровски предложил да бъде забранен достъпът до Северна Македония на „един евродепутат и няколко други лица от България”

Пендаровски предложил да бъде забранен достъпът до Северна Македония на „един евродепутат и няколко други лица от България”

Пендаровски и призова институциите в България, които уточни, че „не са част от това”, да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата „със специален фокус” на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Северна Македония Стево Пендаровски, на която той се спря и подробно в изявлението си след заседанието. В срещата участваха директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на Генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски. 

По думите на Пендаровски, анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и „са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие”. 

„Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се”, заяви Пендаровски. 

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и до сега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, „които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”. 

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, „да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против” Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".

„Освен това, за за премине събитието на 4 февруари както трябва, ще бъдат взети всички мерки и на терен, което означава, че от граничния пункт, до мястото на събитието ще имат достъп само хора, които идват да се поклонят на Гоце Делчев, но не и тези, които имат за цел да унижават македонския народ”, посочи Пендаровски и призова институциите в България, които уточни, че „не са част от това”, да изолират политически „хората, които не желаят добросъседски отношения”.

„(Република Северна) Македония не ви е неприятел, но тази държава има закони, достойнство и когато тези граници бъдат преминати, ние ще реагираме, за да се защитим”, посочи Пендаровски, който предложи в предстоящия период "много по-добра координация между компетентните институции на двете страни", за да не бъде допуснато "европейският дневен ред и двустранните отношения да станат жертва на анахронични националистически и популистки политики от двете страни". 

Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани” са свързани с руската разузнавателна служба. 

По време на посещението си в София преди ден, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония „с цел обида и отричане на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония”.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Софиянец

  23 Яну 2023 20:50ч.

  А аз предлагам на Пендаров (ски) да бъде забранен достъпа в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  23 Яну 2023 20:59ч.

  Темпото, с което македония придвижва този конфликт надминава българското. Това подсказва, че македонските политици следват нечий агресивен план.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • срам

  23 Яну 2023 21:31ч.

  Станахме васали на Киев , колко му да станем и на Скопие . Дотам ни докара умнокрасивитетът .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  24 Яну 2023 4:29ч.

  И да, ама и не! КОЯ държава на 15 януари 1992 ПЪРВА в света призна РМ? И КОЙ беше тогава начело на страната ни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  23 Яну 2023 21:43ч.

  ...но уточни, че част от „структурите от България, които са активирани” са свързани с руската разузнавателна служба... От кога чакам да го чуя това!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мчи кък, ако не с Русия, с Иран или Сев. корея ще са свързани

  23 Яну 2023 22:48ч.

  Само с Асад нещо не е модерно да са свързани напоследък Друго не успя ли да измисли другарят, виждаме откъде го напъват

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  23 Яну 2023 21:46ч.

  А това означава, че колкото по-антируски настроени са от хилядолетната "държава", толкова по-добре за нас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  24 Яну 2023 4:31ч.

  Това означава, че си пълен идиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  23 Яну 2023 22:00ч.

  Ами щом се държат така, ние пък няма да изпратим македонски космонавт в космоса!Ще видят те гнева на българина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fabbio Fidellis

  23 Яну 2023 22:03ч.

  Някой се опитва да подпали чергата на България. Първо - помощите за укрите директно навират България между шамарите . Второ - "братята" македони. Трето - мигрантският натиск от юг. Ако българите са с акъла си , няма да поддават на провокациите на 30MбиPAHиTE г0BEдA. Защото България е на кръстопътя на две империи и на прицела на трета. България трябва да си прави политиките изключително ВНИМАТЕЛНО защото около нея са се равилняли бесове и в такава обстановка помага само хладен ум и чисто сърце. Кой разбрал-разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шарлатани сър, шарлатани

  23 Яну 2023 22:15ч.

  Правилно, но това е мисия невъзможна за кретени . Няма ни акъл , ни хладен , ни чисто сърце , да не говорим за чисти ръце ! Наблюдавайте само каква стратегическа тъпота ще се развихри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  23 Яну 2023 22:03ч.

  Нищо чудно Северна Македония да се защити от българските цар Борис трети културтрегери с военни средства и безкомпромисни действия срещу провокациите, народа на тази страна да бъде обявяван за бугарски ! Обидата и унижението за тях ще бъдат непоносими !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въх, уби ма!

  23 Яну 2023 22:15ч.

  Причината за конфликта БГ-МК е същата, като Шв-Тр. Целта е да се осуети опитът на САЩ за разширяване на НАТО и на Германия за разширяване на ЕС. Тия конфликти - особено нашия - са театър. Що се връзвате бе? Дългата ръка на Масква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце, колкото е дълга "ръката" на Москва, толковати е къс акълеца!

  23 Яну 2023 22:23ч.

  Козяк, козяк, незачет! И днес опорките много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго? Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жералдин Каракочева

  23 Яну 2023 23:07ч.

  И, "въх..." не забравяй да погледнеш под кревата! Той, Путин все там се крие. Даже когато вие с госпожата... таковато...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дългата ръка на НАТО по-скоро

  24 Яну 2023 3:01ч.

  На всеки му е ясно с какво краварите извиват ръцете на македонците. ФАЩ отдавна работят с албанските сепаратисти и като нищо ще спретнат едно македонско "Косово", ако Северна Македония не им играе прилежно по свирката. А Москва какви лостове има за влияние там? Никакви. Нито има особена полза да се меси в конфликта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И пак ли нашите политици ще мълчат,

  23 Яну 2023 23:08ч.

  след като това недоразумение Пендаровски ги учи да "изолират политически хората, които не желаят добросъседски отношения". Президент на чужда държава настоява за изолация на български граждани в собствената им държава. Да не би да е задействал техните служби за сигурност да следят всички българи, та знае кой какво мисли. Безкрайно нахално, арогатно и нямащо нищо общо с европейските ценности и култура поведение. България, взимай пример от Унгария и нейния външен министър Сиярто от съседната статия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и при това, няколко дни след жесток ПОБОЙ

  24 Яну 2023 2:25ч.

  над българин в РСМ! Наглеци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдател

  24 Яну 2023 0:03ч.

  Пуснахме прасето в одаята, а то на одъра се качи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  24 Яну 2023 4:34ч.

  Не само на одъра, ами У кревато ни се намърда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  24 Яну 2023 5:53ч.

  "политици" и "политика" в България - няма. има хорица на хранилка от нашите данъци, или на европейците, или в меж. организации, които си уреждат битието. Докато България членува в МВФ, ЕС, СТО, СЗО, НАТО - няма да имаме самостоятелна самостоятелност. С Македония се очакваше проявата на безграничен и всеотдаен слугинаж с подобен "обслужващ персонал" на държавна издръжка. Време е да признаем, статуквото не е в състояние да защити нищо българско, и са излишни, непотребни, вредни за България. Достатъчен е генерал губернатор с канадско, австралийско или конгоанско гражданство, може и трите заедно,, важно е да изповядва същото безгръбначие, но ще спести милиарди от дънъците ни. (след еврото, което ще наложат на туземците, следва пряка намеса във военен конфликт Украйна, и нова пЛандемия-този път задължителна "ваксинация"-няма спасение, с подобен елит врагове не ни трябват, имаме си ги, отглеждаме си ги 30 г. с много обич и любоФ, и сме "ЩастлиФи"- щом сме в "хармонична синергия с избраниците ни" - ние си ги "избираме".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  24 Яну 2023 6:36ч.

  Много агресивен тоя Стефко. Един вид мъж, който управлява държава от която зависи всичко на Балканите. Този смешник е хубаво да бъде внимателен какви ги приказва, кого обвинява и заплашва със санкции. Област Македония е географско наименование, а не е Велика сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  24 Яну 2023 9:19ч.

  Преди дни барикади в Косовската част на Сърбия, вчера пребито 23-годишно българче в Охрид, забрана на българи да влизат в Македония, щото бранят интереса на родината си..... Какво ли да си мислим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да вземаме пример от Ердоган!

  24 Яну 2023 12:14ч.

  Нали шведите се изрепчиха и оставиха един луд да изгори Корана пред турското посолство? Е Ердоган отсече: няма масто Швеция в НАТО! Или пък НАТО трябва да се прости с ВТОРАТА по големина АРМИЯ - Турската!!! Изобщо , живеем във времена на РАЗПАД, включително и на Европейския Съюз - освен с гафовете (да вкараш ЕС във война с милиард и половина мюсулчани на по света си е наистина талант, при това заразен - сега и един германец от PEGIDA повтори и стана обект на Джихад) вече трябва да се съобразяваме с... гафовете на ПОЛША! Имат си зам-министър по Германофобия (зам-министър по ГЕРМАНСКИТЕ РЕПАРАЦИИ!). Колко му е и ние в България да се снабдим със Зам-министъп по АНГЛОСАКСНОНСКИТЕ репалации от Първата Световна???,Че и репарации за золумите на Чърчил през Втората Световна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  24 Яну 2023 12:28ч.

  Северна Македония тръгва категорично по стъпките на Украйна. Навремето Украйна включи в такъв забранителен списък Елена Йончева заради един документален филм, сега и северняците и те. Побоищата започнаха, и в Украйна имаше драстични събития спрямо българи. Уви, на Балканите е пълно с комплексари, които са забравили рода си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • предатели

  24 Яну 2023 13:58ч.

  ДБ и техният умнокрасивитет първо ни направиха подлога на САЩ и колония на ЕС, после станахме роби на укрите и сега им плащаме разходите по войната, а сега ще станем васали и на македонците. Ето това са класически национални предатели. Затова от Брюксел и Вашингтон са заповядали на всяка цена да са във властта - за да може да ни продават спокойно, както Зеленски прави с Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прекогниция

  24 Яну 2023 14:35ч.

  Това, което ще стане в най-близко бъдеще, се арича ВОЙНА, която Северна Македония ще поведе срещу България. Те ще поискат Пиринския край и солидни части от Родопите и Рила (чак до Татар Пазарджик). Смешно е да си мислим, че като е член на НАТО, България е застрахована, зер ако бъде нападната страна от НАТО, та то било равносилно на нападение срещу коя да е друга натовска страна. Нищо подобно! — Съвсем скоро ще се утвърди ПРЕЦЕДЕНТ, че тази клауза не е валидна, дори с цената на изключване на България от НАТО (понеже народът й е русофилски). Македонците пък са РУСОФОБИ — до един! — и ще се опитат да убедят и останалия свят, че това е така. Отваря се нов „УКРАИНО-РУСКИ фронт“, като този път Украйна ще е Македония, а Русия — България. Не може да бъде другояче, защото това е което най-много изнася на диригентите от Вашингтон, които и без това много ги е яд, че България ловко се присламчи преди време към НАТО. Това не влизаше в сметките. То е като тактиката на слабия боксьор, който хваща по-силния си противник „в клинч“, за да няма противникът пространство за размах и да се избегнат съкрушителните удари. Тогава обаче се намесва съдията на боксовата среща и разделя играчите на нужната дистанция. Така ще стане и сега. България, която при всички случаи е по-слабия състезател, трябва да бъде млатена от вашингтонския побойник (заради русофилията си), а Северна Македония е „боксовата ръкавица“ на каубоя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес

  24 Яну 2023 20:11ч.

  Фенският клуб на ФК"Пирин" е написал и изпратил един аргументиран и категоричен отказ за контролен мач с футболен клуб в Скопие. Май феновете на "Пирин" ще се окажат повече мъже от всичките ни държавни мъже на куп. Прочетете го!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи