Патриарх Неофит: Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас

Патриарх Неофит: Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Най-много от всичко обаче Господ влиза днес в Светия Сион, за да изпълни докрай заповедта за любовта, която заповед и Сам Той ни завеща… Да ни нарече Свои "приятели" и да ни дарува божествената благодат и Своя мир: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава". Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Това се казва в словото на българския патриарх и софийски митрополит Неофит по случай Цветница.

Ето и пълния текст на словото на българския патриарх:

ОБИЧНИ В ГСОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В последния неделен ден, предшестващ Христовото Възкресение, отбелязваме едно от най-паметните събития от земния живот на нашия Спасител. Днес Господ влиза в Светия град – Йерусалим, за да завърши Своето богочовешко дело. Пред нас е седмицата, през която Той ще изпълни докрай волята на Своя и наш Небесен Отец, принасяйки Себе Си в жертва „за живота на света“ (Иоан 6:51). Днес е посрещнат от йерусалимските жители с "осанна", за да бъде само няколко дни по-късно осъден – отново от тях – и предаден на мъчения и кръстна смърт. Но както скръбта и болката на Неговата Всесвета майка, на апостолите и на всички Негови ученици съвсем скоро ще бъде и наша скръб, по същия начин в днешния ден радостта на йерусалимци е и наша радост.

Тази радост е по детски чиста и невинна. Това е радостта на "… децата, които викаха в храма и думаха: осанна Сину Давидову" (Мат. 21:15). Тази чиста радост се таи дълбоко в човешкото сърце, което винаги помни Бога и в което надеждата е винаги жива, "защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий" (Рим. 5:5). Тази е радостта, с която и ние днес с благодарност отваряме сърцата си, за да сторим там място на посетилия ни свише – за да ни дарува Своето спасение – Господ. С любов да отвърнем на безграничната и всеопрощаваща божествена любов, с която пръв Той ни възлюби, да Му се поклоним и да възкликнем, заедно с йерусалимците: "Благословен Идещият в име Господне! осанна във висините!" (Мат. 21:9).

Тази истинска и неподправена радост трябва да съпътства всякога живота ни като християни, защото не можем да носим името Христово и да нямаме радостта, както ни призовава и апостолът: "Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се" (Фил. 4:4).

Броени дни преди Празника на празниците – пресветлото Христово Възкресение – светата Църква ни призовава към размисъл над трагедията на богоотстъпничеството, но също и към още по-дълбоко и осъзнато вникване в тайната на Божията любов към човека – любов, чийто скъпоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: "заради нас човеците, и заради нашето спасение" (Символ на вярата, 3).

Днес в изпълнение на пророчествата Богочовекът Господ наш Иисус Христос влиза в Светия град "праведен и спасяващ, кротък, възседнал на ослица и на младо осле" (Зах. 9:9; срв. Мат. 21:5). Нека според силите си се стремим и ние към праведността и кротостта Му – такива, каквито Той пръв ни ги е засвидетелствал, понеже, както Сам Той ни говори от светото Евангелие, блажени са "кротките, защото те ще наследят земята" (Мат. 5:5).

Днес, влизайки в Йерусалим, Той отново се обръща към всекиго от нас и призовава: "… вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце" (Мат. 11:29). Нека подражаваме на смирението, което Сам Той пръв ни показа и което ни завеща, защото, както изповядва и Всесветата Божия майка, нашият Бог е Този, Който "свали силни от престоли и въздигна смирени" (Лука 1:52).

Най-много от всичко обаче Господ влиза днес в Светия Сион, за да изпълни докрай заповедта за любовта, която заповед и Сам Той ни завеща (срв. Иоан 13:34), и да завърши всичко онова, заради което беше и дошъл: "да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Да ни засвидетелства по най-категоричен начин – със страданията и кръстната Си смърт – съвършената божествена любов и великата Божия милост към всеки човек: "Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние" (Мат. 9:13). Да ни нарече Свои "приятели" (срв. Иоан 15:13-15) и да ни дарува божествената благодат и Своя мир: "Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава" (Иоан 14:27).

БРАТЯ И СЕСТРИ,

Нека бъдем достойни за този велик божествен дар към нас, своеволните и нерадиви, ала винаги обичани от Бога Негови чеда. С делата си да свидетелстваме за извършеното от Христа Иисуса наше изкупление и спасение, да живеем с любов към Бога и ближния, в смирение и покорство към Божията воля, за да наследим и Неговото вечно Царство.

Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ. 

 

 

 

 

Коментари

 • old_beggar

  09 Апр 2023 11:44ч.

  къде сте синодални старци, превърнали ЦЪРКВАТА в бакалия, глухи за камбаната, която бие и раздаващи медали на крадеца от банкя - боко барселонски? в древността български свещенослужители са разпространили българската азбука и православното християнство в Киевската Рус. сега украинските фашисти (които вече надминаха дори хитлер), забраниха руския език (българския език също), 9 години планомерно унищожават рускоезичното население в източна украйна, а в момента унищожават и православието – нападат манастирите и църквите, горят иконите и църковни книги, бият и арестуват свещениците и изнасилват монахините. не очаквам, поставилият се в услуга на сатанистите р. радев и неговата „кохорта“ че ще осъдят тези изверги. надявах се, че поне патриархът и светият синод ще изразят възмущението си срещу тези нечестиви човекоподобни, но това не се случи – изглежда и те са в „синергия“ с американското посолство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СИД

  09 Апр 2023 12:11ч.

  Абе, ченгесар, пита ли Боко Тиквата дали му става?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигнал до БПЦ

  09 Апр 2023 13:53ч.

  Каква е връзката между село Певците, ослето на което Господ влиза в Светия град и градушката по Яворов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  09 Апр 2023 13:54ч.

  Няколко милиона наши православни братя и сестри са подложени на безумни гонения и натиск в Украйна от един надрусан кокаинов клоун, а нашите оглушително мълчат. Кого чака Негово Светейшество за да им окажем нужната подкрепа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  09 Апр 2023 15:12ч.

  Ваше Светейшество, с мълчанието си ставате съучастник, на нацисткия режим в Украйна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Greta

  09 Апр 2023 15:30ч.

  Мълчание...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  09 Апр 2023 21:23ч.

  С мълчанието си синодалните старци от БПЦ явно подкрепят укрофашистите и евроатлантици в унищожението и заличаването на каноничната Украинска православна църква!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ю-туб е пълен с изпълнения на руски език на молитви, псалми

  10 Апр 2023 4:57ч.

  А на български език почти няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи