Парламентът одобри засекретения списък с оръжия за Украйна

Парламентът одобри засекретения списък с оръжия за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентът реши окончателно да изпратим безвъзмездна военна помощ на Украйна във вид на въоръжение, техника и боеприпаси. Това стана с ратификацията на споразумението между Министерство на отбраната на България и Министерство на отбраната на Украйна. 

"За" дарението на оръжия гласуваха 166 депутати от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и "Български възход". Против се обявиха само народните представители на "БСП за България" и "Възраждане".

 

Веднага след вота Корнелия Нинова обяви, че БСП изпраща официално искане до президента Румен Радев да наложи вето върху закона за ратификация на военната помощ.

"Очевидно е, че в залата има коалиция на войната, която ратифицира договора за предоставяне на оръжие за Украйна. Остана една възможност това решение да бъде спряно. Обръщам се сега към президента и след малко ще му изпратим и писмена позиция - наложете вето на закона за ратификация на военната помощ за Украйна", заяви соцлидерката от трибуната. Нинова изведе две основания - конституционно-юридически и маролни.

"Това, което се гласува, намалява правомощията на НС, тъй като анексите към договора, които ще може да сключва МО, не подлежат на ратификация от Народното събрание. Това е противоконституционен текст", заяви Нинова. Моралните аргументи тя подсили чрез цитати на президента Румен Радев, като прочете негови изказвания през последните месеци. "Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна", е казал Радев на 7 октомври, припомни думите му Нинова.

Какви точно оръжия даряваме на Украйна, пленарната зала не узна, а се оказа, че едва 25 народни избраници са прочели списъка в секретното деловодство на парламента. Така основният спор в пленарната зала беше не за самото изпращане на оръжия, а заради факта, че списъкът с оръжията е засекретен.

От БСП и "Възраждане" обвиниха, че парламентът подписва празен чек, с който по всяко време правителството и МО ще може допълнително да изпраща въоръжение, за което българските граждани няма да знаят, а парламентът няма да бъде питан. Основание за това им давало предоставянето на възможността военното министерство да сключва допълнителни анекси без да уведомява парламента.

 

Снимка: БТА
Кристиан Вигенин заключи, че подобен акт е противоконституционен, а Народното събрание само се отказва от правомощията си.

"В момента от 240 само 25 знаят какво ще гласуват", каза Вигенин и поиска отлагане на гласуването, за да може министърът на отбраната да разсекрети само приложенията в доклада и тогава депутатите да знаят какво гласуват. Искането му беше отхвърлено, както и предложението за разсекретяване на списъка.

"На базата на това споразумение, което е противоконституционно, вие искате да се лишим оттук нататък да имаме думата какво ще бъде предоставяно на украинската страна. Оттук нататък МС може на секретно заседание да променя, да допълва списъка и да изпраща въоръжение. Тук говоря за ролята на НС - защо сами се отказваме от наши конституционни правомощия?", заяви Вигенин.

"Странно е, че не искате да знаете какво ще се дава", добави Борислав Гуцанов. БСП поиска поименно гласуване със ставане от място, но и това беше отхвърлено.

 

Снимка: БТА

Представителите на различните политически сили изказаха различни предположения защо списъкът е засекретен. Според Радомир Чолаков няма държава, която да си оповестява списъка, а чуждите разузнавания вероятно отдавна знаят какво изпращаме, така че, по думите му няма смисъл да се обявява вида на оръжието.

"Може ли да ми посочите друга европейска страна, в която такива въпроси да се обсъждат публично по телевизията и списъците с оръжия да се публикуват, така че всички да ги узнаят хубавичко. Не е хубаво да го правим, чуждите разузнавания знаят какво даваме. Ние имаме доверие на политическите органи, излъчени от нас или от народа. Такива въпроси се обсъждат на КСНС, аз лично не желая да знам и не бих искал да се цитират публично", заяви депутатът от ГЕРБ.

От БСП попитаха тогава защо крием какви оръжия даваме, след като чуждите разузнавания така или иначе знаят.

"Защо българският парламент е единственият от страните членки на НАТО, който не е обсъждал и не е утвърдил списъка?", попита социалистът Румен Гечев. Той цитира списъци с дарени оръжия от САЩ, публикувани от Ройтерс. "Защо ние сме единствената страна в света и в НАТО, която крие специалните български оръжия?", попита още Гечев. 

"Според мен списъкът е таен, защото ни е срам колко малко даваме и да не се излагаме пред чужденците", отговори Делян Добрев от ГЕРБ. Той призна, че не е чел списъка, но по информация на депутати, които са го прочели, военната помощ е на стойност 20 милиона лева. Добрев посочи, че на този фон, само през миналата година сме продали и изнесли за Полша и Чехия оръжие по договори за 5 милиарда лева.

"Малко даваме, защото малко имаме, защото армията ни е на границата на възможностите ни. Защото нямаме дори учебни самолети", беше версията на Николай Дренчев от "Възраждане".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" успокои залата, че е чел засекретения доклад и в него няма нищо смущаващо. По думите му възможността Министерският съвет да решава оттук-нататък е по причина, че може и да няма парламент. 

От "Възраждане" пък предупредиха, че с тези оръжия, които даряваме, може в един момент да се обърнат срещу българите в Украйна. "Ние подкрепяме един режим с оръжие, който утре може да го използва срещу нашите сънародници там. Това да искаш права и свободи за българите в Украйна, е руска пропаганда, а да пращаш оръжие на Украйна е патриотизъм! Това не е общност, това е шайка, престъпна античовешка шайка", възмути се Костадин Костадинов.

От "Демократична България" официално протестираха срещу ораторите на "Възраждане" и поискаха Председателският съвет да се занимае с поведението на парламентарната група. 

"Наричани сме шайка, тълпа, системно ни обиждат. Когато от трибуната се хулиганства към други групи и нашите съюзи, в които членуваме, да не се допуска", призова депутатът Атанас Славов.

Йордан Цонев, който водеше заседанието, опонира, че плурализмът е всеки да може да изрази политическа позиция от трибуната, а очевидно е, че в НС има не само проевроатлантически представители, изпратени тук от българския народ. Той обаче направи бележка за езика на депутатите на Костадинов. 

 

Снимка: БТА

Минути преди реакцията на Славов, зам.-председателят на НС Цончо Ганев от "Възраждане" заяви: "От миналата седмица медийната шайка на Прокопиев си позволява да отрича факта, че държавните български училища в Украйна са закрити. Повтарят долнопробната лъжа, че български език се изучава в държавните украински държавни училища".

Елисавета Белобрадова отвърна, че български език се изучава, а "Възраждане" манипулират. Депутатката от ДБ настоя да чуе доказателства и трите имена на българи в Украйна, за които Костадин Костадинов заяви, че са били репресирани от украинския режим.

"Не искат да им кажа имената, за да не пострадат. Аз не искам да кажа на кого синът му е ликвидиран от украински военнослужещи на фронта", отвърна Костадинов. 


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • old_beggar

  16 Дек 2022 10:21ч.

  Според нашите „евро-атлантици“ /пардон, фашистки мекерета/ Русия изобщо не бива да спасява руснаците в Донбас и в Украйна. Руснаците са длъжни да седят в мазетата и да умират под бомбите на фашистите. И ако Русия се застъпи за тях, тогава тя трябва да бъде наказана с „адски“ санкции... македонците са българските "украинци". въпрос към нашите изроди: ако т. нар. „македонци“ започнат да убиват българите в Македония, ние ще стоим ли безучастни??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Български офицер

  20 Яну 2023 11:14ч.

  Запали ли се България такива като теб Червени каскети-цървули - Русоробска сган ще бесиме по стълбовете с главите надолу .....!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  16 Дек 2022 10:35ч.

  Това оръжие е на българския данъкоплатец и той трябва да знае какво подарява на някой си, на каква стойност е и колко ще му струва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "По искане на украинската страна"!

  17 Дек 2022 2:41ч.

  Оръжието ще се дава "ПО ИСКАНЕ на УКРАИНСКАТА страна", на закрито заседание на Министерски съвет, занапред! Това беше гласувано...НС няма да има думата! И подареното оръжие няма да бъде замествано с ново, Натовско, няма да се "превъоражаваме", а ще се разоръжаваме! /по предложение на Катето Захариева-ГЕРБ, съгл. нейната редакция на решението на НС!/. Хубаво е да се знае!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народен съд

  16 Дек 2022 10:37ч.

  И яма в Централните гробища

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  16 Дек 2022 10:38ч.

  Що не излезете първо да ви преброим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо, идиотче мамино, какво правиш у сий форум?

  16 Дек 2022 11:03ч.

  Ние тук сме хора за мира, против войната на фашагите и прочие измет! Ско ти си за тях, мястото ти не е тук! Върви в "Дневник" или в някой друг от тези идиотски сайтове и там лей злоба и се радвай на подкрепата на други идиоти като тебе! Анадънму?👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  16 Дек 2022 10:38ч.

  Комунягите и в европарламента са се скрили за да не гласуват за голодомора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо, идиот си, баце, идиот си оставаш!

  16 Дек 2022 11:05ч.

  Козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! И, кимчо, идиотче мамино, днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму?👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Дек 2022 16:23ч.

  т.н. "голодомор" (или това което се е случило 30-те години на мин. век в СССР) не отговаря на дефиницията за думата "Геноцид". Поинтересувай се малко, прочети...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лицемерие

  16 Дек 2022 10:44ч.

  Сега ще лъсне лицемерието на Радев, ако не наложи вето. Не харесвам Нинова за нейното лицемерие за оръжието за Полша, но днес беше желязна и закова Радев от парламентарната трибуна. Преди време Радев критикуваше Нинова за лицемерието, но от днес очакваме Радев да наложи вето, иначе ще бъде презрян от всички, които повярваха, че репликата му, че Крим е руски е чистосърдечна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пфу

  16 Дек 2022 11:02ч.

  Предатели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сащ са терористи

  16 Дек 2022 11:03ч.

  В цяла европа списъкът е публичен, но антибългарските (американски) представители се подчиниха на сащ и се гаврят с България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и преди и сега

  16 Дек 2022 11:10ч.

  в България се засекретява само това, което трябва да бъде скрито от народа. Стара и добре отработена социалистическа практика. Ама те и тези в парламента са си социалисти и марксисти, какво чудно има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "тези в парламента са си социалисти и марксисти"

  16 Дек 2022 12:59ч.

  Явно понятието "марксисти" си го усвоило единствено от Козяшка правда, Разградско дело, АзБкултура и ПлощадГрантаджийски. Вземи се образовай, чукча.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алчни мижатурки

  16 Дек 2022 11:31ч.

  Коалицията на войната ще направи всичко възможно да ни вкара във война срещу Русия. Имам новина за тях - техните синове и всички сорошпии и върли евроачкюпеци ще трябва да се бият, все пак господаря ще изисква пушечно месо. Останалите българи ще се присъединим към руската страна. Може и духовия оркестър да се присъедини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  16 Дек 2022 11:41ч.

  Тия простаци, да не забравят да си залепят свастиките на челото, още повече, че Бъггария е гласувала За, относно резолюцията на Русия в ООН, против Героизацията на нацизма! Вече официално сме легитимна цел, която трябва да се убива , по препоръка на украинците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  16 Дек 2022 11:48ч.

  Само да припомня на дУпетатите една древна китайска мъдрост, че който забравя поуките на Историята ще бъде осъден да ги изживее отново!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами сега!?

  16 Дек 2022 12:39ч.

  С нашите специални и "секретни" български оръжия, спукана е работата на руснаците и на жителите на Донбас. А нас от запад ще ни потупат по рамото, някои дори ще получат трохи от западната трапеза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  16 Дек 2022 14:12ч.

  И какво МУ е секретното, бе?Долни мръсни американски лайна (вече и колониални не сте).Туй ли ви е "демокрацията"?Аз трябва да знам като платил в миналото с данъците си купеното въоръжение и промишлени мощности за военните заводи.Да не си мислите че след 1989 нещо са модернизирали в военните заводи? Нищо подобно.Една бурма не са вложили. Липсата на информация и криенето на такава е 1 стъпка на терор.Тежко въоръжение имахме танкове-55,55м,72 и 34 (по разни точки). Гвоздики .ПВО-от стрела2м, през щатните в полк,дивизия, птурс фагот,Конкурс на Малютки, с300,с200.Автомобили от джуган, през Прага,зил 130,131,Урал, понтонен полк към Силистра (да не бъркам),булдозери БАТ,влекачи на база танкове без куполи,мтлб,някое и друго БМП1руско или едни български извишльотини, бтр60пб. ..Ама то страшна тайна какво имаме.Със сигурност са поискали джуганите и БАТ-а. ...Мръсни долни предатели.ЕМИГРАЦИЯ.1 да агитирам да тръгне през 2023 ще е мой успех в борбата срещу тая пасмина. Емиграция.Тия изроди Ви съсипват живота и бъдещето.Майора Ви го пише!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Позор!

  16 Дек 2022 14:34ч.

  За марионетните ни управници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  16 Дек 2022 14:42ч.

  ПП. : не писах за буксирната артилерия тип гаубици или оръдия.Нито за няколкото ни самолета и вертолета.Тоест нищо не е тайна.Достатъчно е един офицер от служба АВ от полк (дивизия)и ще узнаете за цялата армия.А тиловак от същото звено чрез него ще знаете пък какво има като храна и дрехи и снаряжение и гсм.И не пиша за днешни офицери а от по рано,дори от запаса.То не се е променило нещо кой знае.Само надолу е станало като сметнете действащият състав и евентуалният мобилизация ненормални резерв.Считам че голяма част от храната дрехите и горивата в резерва са или негодни или продадени.Само гледайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  16 Дек 2022 15:17ч.

  "Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна", е казал Радев на 7 октомври. Ха сега! Неговият кабинет е с права да праща. Хитро го набутаха топката е при него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  16 Дек 2022 15:22ч.

  Проф. Киров: Решението на НС оръжие за Украйна е противоконституционно, но Радев няма да наложи вето! https://epicenter.bg/article/Prof--Plamen-Kirov--/302851/11/0 Да, Синергетика няма да посмее да пипне тук, но възражението на Киров, че не може да се одобри споразумение, което вътре в себе си предвижда някакви норми, които позволяват на следващ етап, с допълнение да се прескача НС. Ако има такова нещо, това е напълно смахнато и дори един пристрастен или зависим КС, няма да може да го прескочи. Би следвало да се очаква, че тази част от Сп. би била обявена за нередовна. А пък тонът на Нинова и Възраждане днес е такъв, че отиване в КС изглежда неизбежно. Ако няма вето, а Сп дори частично падне, нещата у нас стават грозни! Материята е твърде деликатна и специфична, чакам утре мнение и от Киселова. Нея не съм я хващал в слаби мнения. В случая мнението и би било неудобно и може да я посъветват да мълчи. Не се съмнявайте, натискът в страната расте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Дек 2022 16:08ч.

  проф.Киров: -Ако се съберат 48 народни представители - 1/5 от състава на парламента, те могат да сезират Конституционния съд. В случая парламентарните групи на БСП и на "Възраждане" имат 52 народни представители. Те могат да атакуват ратификационния закон пред Конституционния съд и той ще прецени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  16 Дек 2022 15:23ч.

  Тука 1 другар пише за голодомора,в което няма лошо-това си е история. Но е добре този другар да напише за милионите умрели от глад,заразени одеяла, развалени храни в САЩ и Канада, в Африка,Индокитай от западните другари. Рязането на десни ръце от белгийските другари(до 1 световна се е практикувало).Или химическата война от италианските другари при Мусони в еритрея (да не бъркам името но може да се провери).В Индия ги гървяха на оръдията английските другари.Тая западна цивилизация се гради на завоеванията за ресурси. Затова след 1960 страните които извоювана независимост се оказаха в страшна бедност и без нищо-голо поле.Брей,ама как така стана?Къде са ценностите на западните другари? Ами изнесени на хиляди километри.За войните и кърви щата върху поробените народи изобщо те пиша.През 1989 когато омразните руски варвари са напуснали някогашната България(вриянието) аз не си спомням да е било голо поле. Напротив.Сега е голо поле.Никой не е ровил по кофите и просил. Сега ровят и просят.Да ви @@@ и ценностите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  16 Дек 2022 17:15ч.

  Радев няма да наложи вето- той е ЗАВИСИМ, и това е известно на мислещите хора. Гласувалите "за" в парламента, дори в голямата си част не знаеха какво точно гласуват/само 25 човека знаеха/. Изпълниха задачата, сега могат спокойни да рапортуват в някое чуждо посолство. ;) Предателството няма цвят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  16 Дек 2022 17:54ч.

  Опитвам се да плача, а не мога. Една буца е заседнала в гърлото, когато гледам "Ангелите на Донбас". Понякога си мисля, че полудявам, щом само аз ридая, когато гледам поредното убито рускоезично дете, играещо си на двора от турски дрон. Само аз ли виждам нацистките свастики и цитати на Хитлер, тази ли е "моята" Европа, и искам ли да съм част от колективният Хитлер на Кравчук, Порошенко, Турчинов, Зеленски. Може би сънувам, изпепелените вековни дървета в Донбас? Може би само аз виждам спряната вода в Крим и децата извозвани в линейки от задушаване. Може би, само аз виждам бити и и арестувани православни свещенослужители, горени църкви? Може би само аз виждам масовите гробове на украински момчета, воюващи за чужда земя, изтезавани професори, лекари, учители в подземията на СБУ? "Боже дай ми сила, да "не" приема това, което не мога да променя!" Августин Блажени

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  16 Дек 2022 18:07ч.

  Къде дреме конкурентната търговска марка "Костя Копейкин": "С решение на окупационните власти в окупираните от Русия украински територии в Запорожието, където има значително струпване на етнически българи, са закрити българските неделни училища, а преподаването на български език в училищата, доскоро част от украинската образователна система, е забранено,"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еllie

  16 Дек 2022 18:34ч.

  Сър Джон, позволете ми да нарека (ТМ) завършен "дебил", ако не ми разрешавате, няма да го нарека. Кой гореше българи в Одеса, 2014 г. Кой уби със снайпери на Майдана протестиращи? Кой забрани български училища и език? Кой гори пРавославни храмове, и създаде ТОМОСА на Сектата и се нарече Пръв между Равни, сатанизъм в православието. Кой закри всички медии в По краина? Кой уби чужстранни журналисти в Донбас, с обозначителни знаци на Журналисти. Кой бомбардира ДОНБАС, 2014 г. със забранени от Женевски Конвенции снаряди? Кой спираше ТАНКОВЕТЕ на Порошенко в Донбас, и ВСУ премина в опълчението, и Запада впрегна нацистките внуци да убиват цивилни.. Кой уби 250 деца в Донбас? Кой, Кой, КОЙ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  16 Дек 2022 18:42ч.

  #КОЙ. Всички глупости по-горе, са опровергавани многократно, като фейк нюз. Ако обаче, сте предпочеели да се доверите на дявола и неонацистите в Кремъл, Ваш избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  16 Дек 2022 18:53ч.

  Доказателствата ги има, над 16 000 хиляди страници, внесени в ООН, и няма къде да се скриете, НЯМА! И ХИТЛЕР си мислеше, че е непобедим, но "победителят" взима всичко. А победителят е един, на страната на убитите ДЕЦА, а децата са БОГ. 250 убити деца в Донбас. "Камбаната бие за теб"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко гласоподаватели имат

  16 Дек 2022 20:12ч.

  Коалицията на войната? Това са все бивши служители на "реда", техните семейства, бивши военни и бивши ....бандити. Ами чудесно, да взимат по едно оръжие и да го занесат там на място, а жените им да ушият украински знамена. България, НЕ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БЪЛГАРИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да сега ще си проличи

  16 Дек 2022 20:16ч.

  Кой от политиците предлага реални и разумни действия. Нинова и Костадинов, би следвало да пуснат обжалване за законосъобразност пред КС. Иначе всеки може да дърдори без да действа в полза на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  16 Дек 2022 21:06ч.

  Дали "Афера" ще го публикува?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Засекретено е защото иначе ще бъде разкрита военната строго секретна тайна

  17 Дек 2022 4:56ч.

  Че по специалното настояване на Пентагоня, в украйна се изпраща цял дивизион, тоест три бътърей, 208!! ММ САУ, с десетилетия консервиране в поделението близо до Костина рика, Провадийско, в една гора, в Гугъл лесно могат да бъдат разгледани складовете разпръснати във вековна борова гора. Тези голямокалибрени САУ - СПЕЦИАЛНА АТОМНА УСТАНОВКА, могат да стрелят на огромното разстояние от 35км включително с ядрени бойни глави и с тяхна помощ се цели да бъде унищожен целият руски тил включително до Растов на Дану.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • намериха заклана руска тьотка тлъста в клузета на КАТ Смолян

  17 Дек 2022 5:12ч.

  Пребита е от бой от Смолянския клон на белоруската мафия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи