Овчаров: Не е вярно, че Кирил Петков ще докара по-евтин американски газ, това е примитивен пиар

Овчаров: Не е вярно, че Кирил Петков ще докара по-евтин американски газ, това е примитивен пиар

Не е вярно, че Кирил Петков ще докара по-евтин американски газ, това е примитивен кризисен пиар. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Георги Любенов по БНТ по повод обещанията на министър-председателя, че е договорил в САЩ два кораба втечнен газ на цена по-ниска от тази на "Газпром".

Той оцени случващото се през последния месец като "груб политически и икономически гаф, последван от абсолютно некоординиран и примитивен кризисен ПР. Според него цената на газа, която КЕВР утвърди за май не е реална.

"КЕВР се връща към една лоша практика от времето на Бойко Борисов, когато цените се определяха от политически съображения. Не може да е цената 162 лв. при тези цени на доставки на природния газ. КЕВР си позволи да манипулира цената и предния месец, но те сами изпаднаха в тази ситуация. Това е елемент от кризисния ПР на правителството след грубия политически и икономически гаф, който направиха с отказа да продължат договора с "Газпром". - каза Овчаров.

Според него България е трябвало да се съобрази с промяната в начина на плащания, поискана от "Газпром", и това не е било неизгодно за страната ни. Румен Овчаров оспори и идеята за прекъсване на енергийната зависимостта на България от Русия.

"Защо трябва да късаме с тази зависимост? Ние какво лошо сме видели от това? Ние доставяме газ от Русия от години. Европейска солидарност е добре да се показва, но е добре, когато я показваме, все пак да видим тя от какво произлиза и до какво води. ЕС е гарант на Минските споразумения и те са потвърдени от Съвета за сигурност на ООН. Какво направи ЕС солидарно да помогне за спазването на тези споразумения? Как така изведнъж застанахме абсолютно солидарни зад този, който нарушава тези Мински споразумения? Да, Русия е агресор и тази война трябва да спре - в това няма съмнение. Но тази война има и причина, по която е започнала. " - изтъкна той.

Румен Овчаров разкритикува и мерките на правителството за овладяване на инфлацията. Той призова за по-голямо разграничаване на уязвимите групи и ангажиране на бизнеса.

"Надявам се правителството най-после да излезе от този шаблон, в който влезе - на раздаване на пари на всеки без да се прави разграничение кой има нужда от компенсация от бизнеса и от хората. Не всички имат нужда в една и съща степен от тези неща. В много държави го правят точно така и много се надявам, че най-после ще започнем да ангажираме в това и тази част от бизнеса, която трупа печалби от ситуацията.

 

 

Коментари

 • "Как така изведнъж застанахме зад този, който нарушава тези Мински споразумения..." - пита Овчаров...

  14 Май 2022 13:37ч.

  А Курнела мълчи. Защо мълчи? С какво е заета? Усвоята от печалбите на Кинтекс????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марксист

  14 Май 2022 13:54ч.

  Тодор Живков 50 години души България. Всички след НРБ са негово семе и плод.. Иво Инджев, Бойко и ДС бащите му, Огнян Минчев, Костов, Желев... всички корумпирани и некадърни са от елитът и олигархията на Живков и БКП. Всички професори и експерти. И Овчаров..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако беше марксист,

  14 Май 2022 14:43ч.

  нямаше да си глупав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нито една дума

  14 Май 2022 14:51ч.

  от написаното от Р. Овчаров не е марксизъм или лъжа! Жалко е, че обществото ни се профанизира до степен, че вече не разбира къде му е истинския интерес и за каво се борим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  14 Май 2022 14:57ч.

  Той пък Р.Овч. един марксист… Пазарен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Май 2022 15:14ч.

  PR-ът на Киро е слабо да се каже, че е примитивен, той е по-скоро приматски. А относно "ангажиментите" на ЕС по Минските споразумения, e като при октоподите - след чифтосване, се самоизяждат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

  14 Май 2022 15:54ч.

  пОЗИТАНОВСКИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МОШЕНИЦИ са по-долни и от широките социалисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  14 Май 2022 16:02ч.

  Милионерът Р.Овч. е притеснен от бъдещата национализация на кражбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  14 Май 2022 17:00ч.

  Парите от Газпром - децата в Америка. Това е схемата на цялата газпромовска клептокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунцовците

  14 Май 2022 20:43ч.

  като не могат да направят конкретна критика по казаното от Овчаров веднага започват с дежурните обиди и простотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  15 Май 2022 15:44ч.

  "Левите" допуснати до власт, парламентът, са избрани на власт да измият лицето на десните - за да се върнат десните като невинни. ............... и чрез "патриотите".. П.П.Възраждане, БСП и КНСБ, Подкрепа, Волгин, са поставена опозиция. За да легитимират "демокрацията" на буржоазната диктатура. На тези сменили Москва с Вашингтон и Маркс с Айн Ранд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи