Олаф Шолц: Няма преки пътища за членство на Украйна в ЕС

Олаф Шолц: Няма преки пътища за членство на Украйна в ЕС

Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС не може да бъде ускорена въпреки руската инвазия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АФП. Той добави, че Европа трябва да намери "бърз и прагматичен" начин да помогне на Киев.

"Няма преки пътища към ЕС и изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също се стремят към членство", заяви Шолц.

През октомври миналата година, на среща на върха в Словения, лидерите на ЕС само потвърдиха своя "ангажимент към процеса на разширяване" в изявление, което разочарова шестте кандидатки за членство - Албания, Босна, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово, които се надяваха на конкретен график.

"От години те провеждат интензивни реформи и се подготвят за присъединяване. Въпросът не е само в това дали ще спазим обещанията си към тях. Днес повече от всякога тяхната интеграция е и в наш стратегически интерес", каза той. Канцлерът заяви, че ще участва в срещата на върха на ЕС в края на май "с ясното послание, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз".

Той призова и за други начини за подпомагане на Украйна в краткосрочен план.

Думите на Шолц предизвикаха мълниеносна реакция от страна на Киев, чийто външен министър разкритикува "второкласното отношение" към Украйна в "някои столици на ЕС".

 


Президентът на Франция Еманюел Макрон също заяви, че ще са необходими  "десетилетия", за да може кандидат като Украйна да се присъедини към ЕС, и предложи изграждането на по-широк политически клуб извън съюза, който би могъл да включва и Великобритания.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  19 Май 2022 19:32ч.

  Коя Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преливане от пусто в празно

  19 Май 2022 20:46ч.

  Украйна в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  19 Май 2022 22:56ч.

  Я в ЕС, а в РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Май 2022 20:58ч.

  що ми цензурирате, момчето на дедо си е фашистче-гейробюросрат?, къв е проблема, дедо ну е бул примерно на първа страница на фац, групата вац и прочие демократи от сийният град на хълма, вероятно е бил на първа страница и на официоза фт - дои ме мързи да си губя времето да търся - аман от тия боклуци - как е генеалгията, кво правиме с къръпшънъ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Май 2022 21:01ч.

  най ми е интересно фамилията байдън как си направи собствена световна война, пък е виноват Путин, щото той лично е взел едни 100млн. официално и се казва хънтър, не Владимир и прочие, та това верочтно др казва "лобизъм", не гадната корупция, все пак тея са шефове, пък и са ложирали.. ама тия действително ни имат за ендеанци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zzz

  19 Май 2022 21:30ч.

  Украйна,Сърбия и др страни въобще не подозират колко ненужен е ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Май 2022 8:42ч.

  няма нищо належащо балканите да влизат в нато и ес те са малки държави и вноската им е малка целта е да изолират сърбия от русия отделно сащ ще ни спретнат една провокация без да се усетим и ще ни запали чергата не дремете вижте какво става около нас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи